El a kezekkel Wimbledon füvétől!

2013.07.01. 08:40

„Minden egyes pálya minden szegletét minden nap szigorúan átvizsgáljuk" – mondta a Telegraph-nak Neil Stubley, aki már hosszú évek óta felel a wimbledoni fű minőségéért. Az első hét Rafael Nadal és Roger Federer korai búcsúja mellett a rengeteg visszalépőről szólt: szerdán rekordnak számító heten adták fel a tornát, közülük többen elcsúszásból eredő sérülés miatt.

A nőknél a 2. és 3. kiemelt Viktorija Azarenka és Marija Sarapova egyértelműen bírálta a fű állapotát. Sarapova egyenesen veszélyesnek minősítette a 2-es pályát, Michelle Larcher de Brito pedig úgy vélte, hogy a levágott fű egy része okozott gondokat.

A sérültek

Viktorija Azarenka: térd

Steve Darcis: váll

John Isner: térd

Radek Stepanek: ínsérülés

Marin Cilic: térd

Jaroslava Svedova: kéz

Jo-Wilfried Tsonga: térd

A másik oldalon is felsorakoztak teniszezők, a torna szervezői fel is hívták rá a figyelmet, hogy több ismert játékos megvédte a wimbledoni füvet. A szintén elcsúszó és visszalépő Jo-Wilfried Tsonga méltatta a borítást, ami szerinte ugyanolyan jó, mint máskor. A veterán, 2002-es bajnok Lleyton Hewitt sem vett észre semmi különbséget idén.

Stubley szintén úgy vélte, a bírálóknak nincs igazuk. „Száz százalékig biztos vagyok benne, hogy a pályák úgy működnek, ahogy kell. Semmi sem változott: ez ugyanaz a fű, ugyanarra a magasságra vágjuk, a levágott füvet pedig elszállítjuk" – magyarázta.

Stubley jó, ha négy órákat alszik a torna alatt, reggel hat előtt már mindig ott van a helyszínen, és csak ritkán megy haza éjjel tizenegy előtt, végig a pályák állapotát biztosítja. Szerinte csak véletlen egybeesés lehet, hogy a menők közül is a szokásosnál többen csúszkáltak az első héten.

A Telegraph szerint az is problémát jelenthet, és lehetséges magyarázatot adhat a történtekre, hogy egyre többen hagyják ki a Wimbledon előtti két hétben a felvezető versenyeket, így pedig nehezen tudnak hirtelen alkalmazkodni a hosszú salakszezon után elég nagy váltást jelentő füves borításhoz.