Nadal szárnyal, Federer gödörben

2013.08.26. 00:35

Egészen furcsa felállásban kezdődik hétfőn az év utolsó Grand Slamje (GS), a US Open, amin fájós térde ellenére is jó esélye van a győzelemre a szárnyaló Rafael Nadalnak, miközben az ötszörös bajnok Roger Federer több mint tíz év után csak a 7. kiemeltként indulhat – így aztán a két régi rivális akár már a negyeddöntőben találkozhat. Andy Murray először próbálkozhat címvédéssel egy GS-en, míg Novak Djokovics keretbe foglalhatná az évét egy újabb győzelemmel. A nőknél Serena Williams és Viktorija Azarenka párharcának újabb fejezete következhet.

Néhány praktikus változás is lesz az idei tornán. A szervezők az előző évek tapasztalataiból tanulva – az eső miatt sokszor volt csúszás – ezúttal már előre hétfőre rakták a férfi döntőt, és azt is bejelentették, hogy 2017-re behúzható tetőt terveznek az Arthur Ashe stadion fölé, így esőben sem bénul le teljesen a torna. Tovább emelték az eddig sem alacsony pénzdíjakat is, a férfi és a női egyes győztesei már 2,6 millió dollárt (kb. 563 millió forintot) vihetnek majd haza.

Nadal megint a topon

Ahogy a Roland Garros előtt, megint Rafael Nadal tűnik a legnagyobb esélyesnek, pedig a wimbledoni első körös búcsúja után még kérdés volt, hogyan bírja majd sérült térde a megterhelő, kemény pályás szezont. „Nadal most talán a valaha volt legjobb teniszét játssza kemény pályán” – adta meg a választ a kérdésre a világelső Novak Djokovics.

A tökéletes salakszezon és a Roland Garros megnyerése után Nadal láthatóan nem mozgott jól Wimbledonban. Észak-Amerikában ugyanakkor ott folytatta, ahol a salakon abbahagyta. Megnyerte a US Open két 1000-es felvezető versenyét Montrealban és Cincinnatiben – előbbin Djokovicsot, utóbbin Federert is legyőzte –, ezzel a legeredményesebb játékosként érkezik az év utolsó Grand Slamjére, amit tavaly térdsérülése miatt csak a tévében nézhetett. Elmondása szerint már mindig érezni fogja a fájdalmat, de elsődleges célja most az, hogy amennyire lehet, egészségesen fejezze be az évet.

A ranglistán Nadal már feljött a második helyre, és ha jó formában tudja zárni a szezont, akkor nagyon könnyen visszaszerezheti a világelsőséget, hiszen tavalyi kihagyása miatt egyetlen pontot sem kell megvédenie. Már most is van egy olyan forgatókönyv, ami alapján akár a US Open végére Nadal lehet a ranglistavezető: amennyiben megnyeri a tornát, Djokovics pedig nem jut tovább az elődöntőnél, akkor minimális különbséggel a spanyol lesz előrébb.

Nadal a hazai Ryan Harrison ellen kezdi meg menetelését a US Openen, aztán összefuthat Nikolaj Davigyenkóval, Fernando Verdascóval vagy a Cincinnatiben Djokovicsot búcsúztató John Isnerrel is a negyeddöntőig. Álomnegyeddöntőt is játszhatnak Federerrel, majd az elődöntőben papíron honfitársával, David Ferrerrel találkozhat, akit nagyon megvert már többek között a Roland Garros döntőjében is.

Nehéz út áll Federer előtt

2008-ban éppen a US Openen nyerte meg az évi egyetlen Grand Slamjét, de ezúttal sokkal nehezebb út áll Roger Federer előtt, hiszen idén különösen rossz éve van. „Nem hiszem, hogy a 7. hely nagy visszaesés a 4.-hez képest. Az a fontos, hogy a játékomra koncentráljak, hogy érezzem a szenvedélyt és jó úton haladjak” – mondta többek között a 17-szeres Grand Slam-bajnok a torna előtt. Federer augusztus elején már 32. születésnapját ünnepelte, és az Open-érában Andre Agassin kívül nem nyert ilyen idős játékos Grand Slamet, de a svájci ettől még bármikor képes lehet meglepetést okozni, ha sikerül magára találnia a US Openen.

Az Australian Openen még elődöntős volt, a Garroson már a negyeddöntőben búcsúzott, Wimbledonban pedig már a második körben kiesett – ezzel szakadt meg zsinórban 36 GS óta tartó negyeddöntős sorozata. Egyedül Halléban nyert egyáltalán tornát és az év eleji második helyről fokozatosan csúszott egyre lejjebb, 2002 óta nem állt ilyen hátul a ranglistán. Wimbledon után próbált váltani, nagyobb fejű ütővel kísérletezett, de folytatódtak a nem várt vereségek, ezért most a US Openre egyelőre visszatért régi ütőjéhez.

Cincinnatiben ugyan kikapott Nadaltól, aki ellen azonban már biztató játékot mutatott. A hátát is egyre többször fájlaló Federer azon kívül, hogy pechjére nem a 4. kiemelt David Ferrer, hanem Nadal negyedébe került, odáig nem kapott túl nehéz sorsolást. A nyitómeccsen a szlovén Grega Zemlja ellen kezd, és Bernard Tomic-csal is számolni kell, de egyébként a japán Kei Nisikori a legmagasabb kiemelt a negyeddöntőig. Ha valahogy sikerülne Nadalon átjutnia, akkor az elődöntőben Ferrer ellen jó esélyei lehetnének a döntőbe jutásra.

Nem mindig motivált a világelső

„Nem lehet elvárni, hogy valaki mindig a topon legyen, normális, hogy van egyfajta hullámzás” – mondta Djokovics a US Open előtt, ami jól jellemzi a világelső elmúlt időszakát. Az év elején újból megnyerte az Australian Opent, látványos elődöntőt játszott Nadallal a Garroson, Wimbledonban Murray-vel döntőzött, mégis érezni, hogy nem tudja legjobbját nyújtani idén, sokszor hiányozhat a motivációja.

Montrealban Nadaltól kapott ki az elődöntőben, Cincinnatiben pedig Isner ütötte ki a negyeddöntőben, ettől függetlenül a tavalyihoz hasonlóan megint döntőbe juthat a US Openen. A harmadik körben találkozhat a vállsérülés miatt távolmaradó Marija Sarapova barátjával, Grigor Dimitrovval, később pedig a megint az első tíz közelébe kapaszkodó Tommy Haasszal. A legnagyobb akadályt Juan-Martin del Potro jelentheti, akit ugyan legyőzött a wimbledoni elődöntőben, de kemény pályán még veszélyesebb ellenfél lehet.

Murray és a címvédés

Andy Murray először érkezik címvédőként egy Grand Slamre, mégis lényegében teher nélkül játszhat a US Openen. A skót 77 év után nyert újra Wimbledont a férfi mezőnyben a briteknek, és a tavalyi US Open után a hazai Grand Slamjén felért a csúcsra júniusban. Sokan már azt számolgatták, mikor veszi át a világelsőséget Djokovicstól, azonban az észak-amerikai keménypályás szezonban halovány volt, már a legjobb 16 között kiesett Montrealban, Cincinnatiben pedig a negyeddöntőben kapott ki.

A berobbanó Nadal pedig a második helyről is letaszította a ranglistán, így 3. kiemeltként érkezett Flushing Meadows-ba. Murray közepesen erős ellenfeleket kapott a sorsoláson, a legnagyobb kihívás a negyeddöntőben az 5. kiemelt Tomas Berdych lehet, aki legyőzte a skótot Cincinnatiben a felvezetőversenyen. Az elődöntőben Djokoviccsal kerülhet össze, akivel szemben ugyanakkor önbizalmat jelenthet neki, hogy mindkét GS-győzelmét ellene aratta.

Jöhet a nagy Grand Slam

Ezúttal az alsó ág felső negyede maradt igazi nagyágyúk nélkül, itt külön érdemes lesz figyelni a potenciális meglepetésembereket. A 4. kiemelt David Ferrer mellett az elődöntőért küzd majd a 8. kiemelt Richard Gasquet, a 10. Milos Raonic, a 18. Janko Tipszarevics, és a Wimbledonban elődöntős Jerzy Janowicz is, aki egyre előrébb kapaszkodik a ranglistán.

A férfiaknál a párosoknak is nagy tétje lesz, hiszen a címvédő Bryan-testvérek, Bob és Mike újabb győzelmükkel egy adott évben uralkodhatnának mind a négy nagy tenisztornán, vagyis megcsinálnák a nagybetűs Grand Slamet.

Sugarpova nincs, Williams van

A nőknél könnyen megismétlődhet a tavalyi döntő, ezúttal is Serena Williams és Viktorija Azarenka érkezett a legjobb formában a tornára. A világranglista 3. Marija Sarapova ugyan egy ideig még azzal keltett figyelmet, hogy cukorkamárkáját reklámozva Sugarpova néven indulna a US Openen, de végül vállsérülés miatt vissza kellett lépnie az év utolsó Grand Slamjétől.

Williams meglepetésre már a negyedik körben kiesett Wimbledonban, viszont utána két tornát is nyert, és küzdelmes döntőben veszített Azarenka ellen Cincinnatiben. Az első körben rögtön a 2010-es Roland Garros-bajnok Francesca Schiavone-val került össze, míg testvére, Venus a 12. kiemelt belga Kirsten Flipkens, Wimbledon meglepetés elődöntőse ellen kezd.

Serena ellenfele az elődöntőben a Sarapova távolmaradásával 3. kiemelt Agnieszka Radwanska lehet, míg a másik ágon papíron a 4. kiemelt, tavaly az elődöntőig menetelő Sara Errani érkezhet az elődöntőbe Azarenka mellett. A fehéroroszra ugyanakkor előtte is várhatnak még kihívások, például a 7. kiemelt Petra Kvitova, 2011-es wimbledoni bajnok személyében.

Nemrég még három magyar lány is volt sorozatban a Grand Slamek főtábláján, ezúttal egyedül Babos Tímea lesz ott a hétfőn kezdődő tornán. A világranglistán 103. Babos rögtön a 10. kiemelt, tavaly negyeddöntős Roberta Vincit kapta az első körben, míg a másodikban a szintén nem könnyen verhető Lucie Safarova lehet az ellenfele.