2024. július 6. 18:00
Anglia
Svájc
Düsseldorf Arena Negyeddöntő
2024. július 6. 21:00
Hollandia
Törökország

Visszahívták a legendákat: segíteni kell!

2014.01.12. 23:11

„Az emberek azért is ki fognak jönni, hogy lássák, hogyan alakul a csata Edberg, Lendl és Boris között, ez azért elég vicces" – mondta találóan Novak Djokovics még az Abu-Dzabiban megnyert meghívásos torna után. A hétfőn máris az év első Grand Slamjéhez, az Australian Openhez érő 2014-es teniszszezon ugyanis a mostani sztárok mellett a régi legendák egymásnak feszüléséről is szól majd: a négy legnagyobb játékos közül háromnak is már korábbi Grand Slam-bajnok edzője van, a világranglista 17. Nisikori Kej pedig Michael Changgel készül idén. Az Australian Openen ráadásul tizenegy évvel visszavonulása után Pat Rafter párosban indul Lleyton Hewitt oldalán.

December közepén jelentették be, hogy a hat GS-sikerig jutott Boris Becker lett Djokovics új edzője. A német 1999-es visszavonulása óta elsősorban üzletemberként tevékenykedett, és sehol sem dolgozott edzőként, de az már kiderült, hogy vevő Djokovics bolondozásaira, és nagy reményekkel vágnak bele az évbe. A tavalyi szezon közepén motiválatlannak tűnő szerb végül bombaformában fejezte be 2013-at, zsinórban 22 meccset, négy tornát, köztük a világbajnokságot is megnyerte. Idén már Becker felügyelete mellett besöpörte a meghívásos tornát Abu-Dzabiban, de ezen kívül az Australian Openen lép majd pályára először élesben.

Federer december végén jelentette be, hogy a hatszoros GS-győztes Stefan Edberg, gyerekkori hőse lesz új edzője az októberben elküldött Paul Annacone helyett. Az elmúlt tíz év legrosszabb szezonját tudhatta maga mögött tavaly (hatodik helyig csúszott a ranglistán), de év végére már biztató játékot hozott, és az évzáró világbajnokságon sikerült elődöntőbe jutnia. A svájci jól kezdte az évet, rögtön döntőbe jutott Brisbane-ben, ahol a tavalyi, csak néhány tornán át tartó próbálkozás után megint nagyobb fejű ütővel kísérletezett, párosban pedig egészen elképesztő, visszaadhatatlan ütést is bemutatott már.

Tavaly Andy Murray Ivan Lendl vezetésével már felért a csúcsra, megnyerte Wimbledont is, de utána úgy döntött, hogy egy újra és újra előkerülő probléma miatt hátműtéten esik át. A Lendllel 2012 óta együtt dolgozó skót kihagyta a szezon végét, és most év elején sem talált még vissza korábbi formájához. Dohában a második körben kapott ki Florian Mayartől, aztán Lleyton Hewittól is vereséget szenvedett Melbourne-ben.

A nagy négyesből csak Nadalnak nincs a tarsolyában korábbi klasszisjátékos edző, de a spanyol világelső így is tornagyőzelemmel kezdte az évet Dohában. Ha sikerülne nyernie az Australian Openen, akkor az első olyan játékos lenne az Open-érában, aki legalább kétszer meg tudja nyerni mind a négy Grand Slamet. Nadal ráadásul tovább növelheti előnyét a ranglista élén, hiszen tavaly még sérülés miatt nem tudott indulni a tornán. Az is igaz, hogy februártól azonban tavalyi nagyszerű szezonja (75 győzelem, 7 vereség) miatt rengeteg pontot kell majd megvédenie, ha meg akarja őrizni a világelsőséget.

Ami a hétfőn kezdődő Australian Open sorsolását illeti, a felső ág jóval keményebb lett a férfiaknál. Nadal már a negyeddöntőben találkozhat az ötödik kiemelt Juan-Martin del Potróval, és ugyanezen a ponton futhat össze Murray és Federer is. A svájcinak ugyanakkor már a negyedik körben akár Jo-Wilfried Tsonga is lehet az ellenfele. Az alsó ágon a harmadik kiemelt David Ferrer Tomas Berdych-kel meccselhet az elődöntőért, míg Djokovics a nyolcadik kiemelt Stanislas Wawrinkával futhat össze a negyeddöntőben.

A nőknél Serena Williams ágára Sara Errani, Li Na és Petra Kvitova került, míg az elmúlt két évben győztes Viktorija Azarenkának Marija Sarapova is lehet az elődöntős ellenfele. William és a világranglistán mögötte második Azarenka már találkozott idén a brisbane-i felvezető torna döntőjében, akkor az amerikai nyert két szettben.

Végül egy magyarral, a ranglista 86. Babos Tímeával indul az Australian Open. Babos a szlovák Anna Schmiedlova ellen kezd, verhető ellenfél lehet. Az is erőt adhat a magyar lánynak, hogy néhány napja Lucie Safarovával az oldalán a világranglistát vezető Sara Errani, Roberta Vinci olasz kettős ellen megnyerték a Sydneyben zajló tenisztorna párosdöntőjét. A világranglista 182. Fucsovics Márton közel került a melbourne-i főtáblához, két meccset is nyert a selejtezőben, de az utolsóban 3:6, 6:4, 6:1-gyel kikapott a francia Vincent Millot-tól.