Federer elintézte Murray-t, jön Nadal

2014.01.22. 14:28

Roger Federer zsinórban 11. alkalommal jutott be az Australian Open elődöntőjébe, miután a negyeddöntőben 6:3, 6:4, 6:7, 6:3-ra legyőzte a negyedik kiemelt Andy Murray-t. A másik negyeddöntőben a világelső Rafael Nadal vízhólyagos kézzel győzte le szintén négy szettben a Bébi Federernek is nevezett Grigor Dimitrovot, így egymással játszik az elődöntőben a két régi nagy rivális.

A tavalyi rossz szezon után Federer kíváló formában kezdte az évet, és Murray ellen is agresszíven kezdett. A hátműtétje után visszatérő skót sem volt rossz, csodás nyerőket is bemutatott, de rosszabb pillanatokban hibázott, mint Federer.

A svájci nagyon precízen végigvitte az első szettben a 2:1-nél megcsinált bréket, végül pedig semmire szerválta ki a játszmát. A második szettben is egy brék döntött. Federer 2:2-nél szerzett vezetést, és hiába próbált Murray nagyobb nyomást gyakorolni, amikor a svájci a szettért szervált, ez újabb hibákkal járt.

A harmadik játszma elején is voltak bréklabdái Federernek, de Murray nagyon koncentráltan fordított a nehéz helyzetekben. 4:4-nél a svájci a talajtól centikre megfogott labdából ütött hihetetlen átemelést a sarokba, majd el is vette a skót szerváját. Hiába adogathatott azonban a meccsért, Murray odatette magát, Federer pedig rontogatni kezdett, így tie breakben dőlt el a szett.

Ebben sikerült egészen 6-4-ig végigvinnie egy korai minibréket a svájcinak, azonban az utolsó pontoknál túlságosan passzív volt, Murray pedig keményen bombázott az alapvonalról. Mindkét meccslabdát hárított, és zsinórban négy pontot nyerve behúzta a szettet.

A negyedik szettben is Murray adogatásai alakultak ugyanakkor nehezebben, az egyik gémben egészen 22 percen át ostromolta Federer, de a skót hat bréklabdát hárítva fordított. 4:3-nál azonban már nem tudta elkerülni a bréket, megint fontos pillanatban hibázott, így Federer ismét a meccsért szerválhatott. Ezúttal pedig már nem engedte ki a kezéből a mérkőzést. Ha az edzőnek állt legendák első meccsét nézzük, akkor pedig Edberg-Lendl, 1:0.

A másik negyeddöntőben Rafael Nadal keményen megküzdött a vízhólyagos kezével - a kisebbek mellett egy meglehetősen nagy seb is hátráltatja - és a bátran kiálló Dimitrovval, de végül 3:6, 7:6, 7:6, 6:2-re túllépett a fiatal bolgáron.

Dimitrov rögtön a meccs legelején brékelni tudta Nadalt, és nagyon koncentráltan végig is vitte az előnyét, pedig a spanyol ezt kivéve már nagyon vigyázott a szervájára. A bolgár többször is 0-30-ról tudott megfordítani gémeket, a második játszma elején pedig vissza tudott jönni a brékhátrányból is. Nadalnak alaposan meg kellett dolgoznia a győzelemért, de a második megnyert tie break után már elfogyott Dimitrov lendülete. A bolgár a negyeddöntővel így is legjobb eddigi Grand Slam-szereplésén van túl.

Nadal és Federer pénteken találkozik majd az elődöntőben, a másik ágon a Novak Djokovicsot kiütő Stanislas Wawrinka és Tomas Berdych meccsel majd. Ritkaságszámba megy az is, hogy ezúttal két svájci is van egy Grand Slam elődöntőjében.