Okosteniszütővel még Nadal is jobb lehet

2014.05.19. 15:12

Szenzorokkal ellátott okosteniszütőt fejlesztett ki egy francia cég. Az ütésekről adatokat rögzítő  ütőket már a Roland Garroson és Wimbledonban is használhatják a sztárok.

„Számomra hihetelen, hogy még a világ legjobb teniszezője, Rafael Nadal sem tudja igazán, mi történik az ütőjén, csak érzésekre megy, semmilyen adata nincs róla. Ez olyasmi, mintha F1-pilóta lennél, de nem tudnád, mennyivel mész" – mondta Eric Babolat, az ütőt fejlesztő cég vezetője.

A tíz éve fejlesztés alatt álló okos teniszütő a húrokba elhelyezett szenzorokkal és a nyélbe épített csippel gyűjti az adatokat. Egy meccs után megállapítható, hogy egy-egy ütés milyen erős volt, hol találkozott a labda az ütő felületével, mennyi energiát használt fel a játékos a meccs során, és egyáltalán hányszor ütött. Az összegyűjtött információk bluetooth-szal egyből okostelefonokra, tabletekre továbbíthatók. A meccsek közben ezt nem lehet kihasználni, mert a teniszszövetség szabályai szerint még az edzőktől sem kaphatnak azonnali visszajelzést a játékosok.

Az ütőt amatőrökkel és olyan profikkal, mint  Rafael Nadal, Jo-Wilfried Tsonga és Li Na tesztelték. Babolat szerint az év közepétől már versenyeken is használni fogja néhány játékos.

„Az adatok elemzéséből, származzanak azok egyetlen vagy akár több meccsről, elemezheted a játékosod ütésválasztását. Kiderül, hogy túl sok variációt vagy nem eleget használ, vagy az is, hogy nem használja ki erősségeit, vagy az is, hogy túl védekezően játszik. Azt is láthatod, hogy mennyi erőt fektet a játékos az ütésekbe, nem csalhat, mert fekete-fehéren ott lesz minden a statisztikákból" – mondta a Telegraphnak Andy Murray korábbi edzője, Mark Patchey.

Babolat szerint nemcsak profik fogják értékelni az új ütők használatát, de jó móka lehet az amatőröknek is, akik összehasonlítgathatják az ütőerejüket. Az ütőhöz bárki hozzájuthat, 399 euróért (120 ezer forint) árusítják.