Djokovics után Federert is elintézték, jön a meglepetésdöntő

2014.09.06. 21:49 Módosítva: 2014.09.07. 13:43

Mondhatni egy korszak véget ért, miután hatalmas meglepetésre a világelső Novak Djokovicsot és az ötszörös bajnok Roger Federert is kiütötték a US Open elődöntőiben, így a 10. kiemelt Kei Nisikori és a 14. kiemelt Marin Cilic játsszák majd a döntőt hétfőn.

A 2005-ös Australian Open óta nem történt olyan, hogy a nagy négyes, Federer, Rafael Nadal, Novak Djokovics és Andy Murray közül senki sem jutott be egy Grand Slam döntőjébe. Akkor Marat Szafin verte meg Lleyton Hewittot.

Djokovics nem bírt japán mumusával

Nisikori négy szettben, 6:4, 1:6, 7:6, 6:3-ra legyőzte a világelső Novak Djokovicsot a US Open elődöntőjében, és így első ázsiaiként jutott be egy Grand Slam döntőjébe. Ahhoz képest, hogy két ötszettes mérkőzés után érkezett az elődöntőbe, Nisikori nagyon agresszívan teniszezett, míg Djokovics túlságosan is enervált volt, nem tudott igazán felpörögni, és rengeteget hibázott a saját szintjén.

Az első szettben még a szelet jobban kihasználva tudott vezetést szerezni a japán. Miután ugyanarról az oldalról mindketten elbukták oda-vissza az adogatásukat, Nisikori még egyszer brékelni tudta Djokovicsot. A második szettben Djokovics gyorsan odatette magát, kétszer is brékelte Nisikorit, és 6:1-gyel gyorsan kiegyenlített a szetteket tekintve.

A harmadik szett aztán hihetetlen fordulatosan alakult. Djokovicsnak 1:1-nél négy bréklabdája is volt, de Nisikori egy maratoni gém végén hozta az adogatását, és 4:3-nál ő tudta lebrékelni a szerbet. Hiába adogathatott azonban a szettért, egymás után hibázott, végül kettős hibával bukta el a szerváját, Djokovics pedig hatalmas üvöltés kíséretében jött fel 5:5-re.

A szett végi tie break aztán megint a hibákról szólt, és abból Djokovicsnál volt több. Rögtön két minibrékkel kezdett a japán, de aztán újabb hibákkal egészen 5:4-ig felengedte Djokovicsot, aki azonban végül megint rontott, így megszerezte a szettelőnyt Nisikori.

Djokovics a negyedik játszma elején sem tudta összerakni magát, rögtön hibákkal kezdett, és odaajándékozta az első adogatását Nisikorinak. A japán pedig már láthatóan nagyon fáradt volt, mégis sikerült 0-40-ről megfordítania egy adogatójátékot, ahol megint Djokovics hibázott. A szerb a saját szerváinál innentől érinthetetlennek tűnt, de Nisikori sem próbálkozott túlzottan, inkább pihent, és a saját szerváit hozta. 5:3-nál azonban lecsapott a lehetőségre, nagyon támadóan játszott, Djokovics pedig nem tudott már megújulni, így a japánnak adogatnia sem kellett a meccsért.

Mintha minden Nisikorinak kedvezett volna, percekkel a meccs vége után eleredt az eső, ami talán segíthetett volna Djokovicson, így azonban csak Roger Federer és Marin Cilic másik elődöntője nem tudott azonnal elkezdődni. A japán a hétfői fináléval hatalmas sikert ért el, míg Djokovics ellen is pozitív a mérlege: a 2010-es Roland Garroson Djokovics nyert, de a japánnak 2011-ben a bázeli elődöntőben a döntő szettben sikerült kiosztania neki egy 6:0-t, most pedig egy Grand Slam elődöntőjében is le tudta győzni.

 Cilic hihetetlen játékkal verte Federert

A svájci és a horvát végül nagyjából egyórás szünet után tudta megkezdeni a mérkőzését, ami újabb meglepetést hozott. A Goran Ivanisevic vezetésével minden korábbinál magabiztosabb Cilic három szettben, 6:3, 6:4, 6:4-re elintézte Federert, aki ugyan nem játszott rosszul, de a horvátnak minden bejött, rettentő támadóan játszott, és jöttek a védhetetlen adogatásai.

Az első szettben Federer 40-0-ről bukta el 2:1-nél az adogatását, ami kulcsfontosságú volt, nem nagyon nyílt ugyanis esélye Cilic adogatásainál. A horvát nagyon koncentráltan tartotta végig nyomás alatt Federert, aki nem nagyon találta a bombaszervák ellenszerét. A második játszma elején is rögtön beleszaladt Federer egy 0-40-be, és hiába hárított két bréklabdát, a harmadikat már kihasználta Cilic, aki végig is vitte az előnyét.

A harmadik játszmában Cilic már kezdett sebezhetőbb lenni, és Federernek sikerült is 2:0-s vezetést szereznie, de képtelen volt mellérakni a saját adogatását. 3:3-nál már megint Cilic-nek volt bréklabdája, amit ki is használt a horvát. A legvégén sem remegett meg, a döntőért adogatva három ászt vágott be, esélyt sem adott Federernek.