Federer legyőzte Nadalt, együtt hullámzott a közönséggel

2015.11.01. 20:23

Roger Federer küzdelmes meccsen győzte le 6:3, 5:7, 6:3-ra régi nagy riválisát, Rafael Nadalt a szülővárosában, Bázelben rendezett tenisztorna döntőjében. A tavaly év eleji ausztrál Grand Slam óta most játszottak újra, Federer mostani győzelmével 23-11 a különmeccsük a spanyolnak. Bázelben egészen hihetetlen hangulatot varázsolt a kilencezer svájci néző.

A máskor csak a meccsek kulcsfontosságú pillanataira tartogatott vastaps ezúttal sokszor állandósult a gémek között Federer mellett, de Nadalnak is voltak bőven szurkolói. Bár a kósza „Go, Rafa!" kiáltásokat azért rendre gyorsan elnyomta a Federer Fan Club irányából felzendülő „Let's go, Roger, let's go!" kórus, ami aztán az egész teremre átterjedt. A nagy molinókkal, feliratokkal, kendőkkel kivonuló szurkolói klub minden Federer-meccsen meghatározó elem a közönségben, de mellettük is sokan érkeztek svájci nemzeti pólókban, vagy felsőkben. Nadal sem maradt jól látható támogatás nélkül, három nagy, és egy kisebb spanyol zászló is előkerült a terem különböző pontjain.

A meccs nagyobbik részében inkább Federer dominált, agresszíven, de nem túl agresszíven játszott, jól szervált, és a hálónál is szinte mindent megoldott, míg a fonákjával tartani tudta Nadal tenyeresét. A spanyol még mindig nem ért vissza a csúcsformájához, a szokásosnál több keretes ütése is volt, de alapvetően jól játszott, többször pedig elő tudta venni a legjobbját is. A meccs után mindketten azt mondták, hogy szoros volt a döntő, ami alapvetően néhány kulcsfontosságú momentumon dőlt el.

Az első néhány játékban Nadal volt fölényben, Federer kicsit idegesebben kezdett, bréklabdát is hárítania kellett, de aztán gyorsan előhúzta az egyik legjobb játékát. Hamarosan már a spanyolnak kellett bréklabdákkal szembesülnie, de ő nem tudott fordítani. Ugyan második szerva mögött is képes volt bréklabdát hárítani, egyet pedig elhibázott Federer, de a harmadiknál már egészen parádésan lőtte ki egymás után a vonalakat a svájci. „We love you, Roger!" – kiabálta be valaki a bréket követő tapsvihar elcsitulása után.

A meccseiken olyan gyakran kibontakozó Nadal balkezes tenyerese és Federer fonákja közötti csatákból most a szokásosnál többször jött ki Federer győztesen, és néhány jó ritmusváltással is ki tudta zökkenteni Nadalt a komfortzónájából.

A nagy küzdő spanyolnak ugyan lett volna esélye az első szettben is visszajönni, de nem tudta kihasználni a lehetőséget, Federer pedig két jó szervával rövidre zárta a problémás gémet. 5:3-nál aztán a szettben maradásért adogatva megint megremegett Nadal adogatása.

Federer bekezdett egy nyerővel, amire jött egy kettős hiba, rontás, végül pedig Federer a spanyolt kiszorítva, egy nyerővel húzta be a játszmát. A közönség ezt a tapsot elnyomó boldog lábdübörgéssel jutalmazta, és a Federerért izguló nézők érezhetően megnyugodtak kicsit.

Federer a második szett elején is gyorsan semmire hozta a szerváját, jól mozgott. Nadal első adogatása viszont megint szorosan alakult, egy rá jellemző kifarolós tenyeresbe is belehibázott, ezután kért egy kötést a jobb térde alá, ahol még a Richard Gasquet elleni elődöntőben fájdult meg a lába. Federer az új fegyverét, a SABR-ot (sneak attack by Roger) is többször bevetette – vagyis rettentő előlről fogadott második szervákat –, de mint azt a meccs után Nadal megjegyezte, ezekből többször jött ki jobban ő, mint a svájci.

Federer a szett közepén tenyeressel és fonákkal is hatékonyan nyert pontokat Nadal ellen, de a spanyol is tudott válaszolni brutális tenyeresekkel, és újabb bréklabdát sikerült hárítania, és a szett végére egyre jobb lett. Federer a kellő pillanatokban ászokkal és jó szervákkal el tudta kerülni, hogy bajba kerüljön, de aztán Nadal feljavulása mellett egy pillanatra alábbhagyott a meccs eleje óta tartó koncentrációja. Egymás után több hiba is becsúszott nála, Nadal pedig kérlelhetetlenül ment a brék után, és a közönség minden biztatása ellenére egy ökölrázással el is vette Federer adogatását. A második szett végére a legjobbját nyújtó spanyol aztán nagyon pontos volt, jól szervált, és Federernek esélyt sem adva semmire egyenlített ki.

A döntő szett elején, ha labdamenet alakult ki, azt Nadal nyerte, de Federer jó szervákkal hozta az adogatását. Egy-egy semmire megnyert gém után pedig megint a spanyol került nehéz helyzetbe, miután az újabb kibontakozó tenyeres-fonák csatába ő hibázott bele. Szép elütéssel hárította a bréklabdát, de Federer magabiztos adogatása után megint neki kellett kapaszkodnia a következő szervájánál. Nadal eljutott ugyan 30-30-ig Federer adogatásánál, de két jó szervával elkerülte a bajt a svájci.

A 4:3-as pihenőnél már nagyon látni akart egy bréket a közönség, többen állva táncikálva tapsoltak, egy bácsi a pulcsiját pörgette a feje felett, majd pedig beindítottak egy hullámozást is Federer mellett. A pihenő után is maradt a felfokozott hangulat, a következő Nadal adogatásnál már szinte minden pont után jött a vastaps, kereplő és bekiabálások. Ebben a gémben a spanyol megint túl sokat hibázott, a bréklabdánál is kiütötte, így a nézők közül sokan talpra ugorva ünnepelték, hogy Federer kiszerválhatta a meccset.

Sokan annyira lelkesek voltak, hogy más nézők is beszálltak a székbíró mellett a csitításukba, mert alig lehetett elkezdeni a játékot. Nadal még mindent megpróbált, az első meccslabdánál el tudott ütni Federer mellett, de a másodikat már szépen fejezte be a svájci, aki így az abszolút rekordnak számító hetedszer is megnyerte szülővárosa tenisztornáját.

Az abból is látszott, hogy a közönség egyértelműen érezte a Nadal elleni győzelem súlyát, hogy az elmúlt évek itteni ünneplésén túllépve a nézők énekelve ünnepelték Federer győzelmét, amit egy „Roger, forever our Number 1" skandálás követett a fan club vezetésével, majd pedig egy utolsó nagy hullámozás jött, amibe az elején mosolyogva maga Federer is beszállt a pályáról.

Fontos győzelem volt ez a svájcinak, aki Sanghajból egy első meccses vereséggel érkezett Bázelbe, ahol azonban jónak érezte az egész hetet, és a sajtótájékoztatón a hazai közönséget is méltatta.

Az idén még a legjobb formáját kereső Nadal sem volt elkeseredve, ő is kifejezetten jó hetet, küzdelmesen megfordított meccseket tudhat maga mögött.

"A cél az volt, hogy újra versenyképes legyek a legjobbak ellen"

– mondta, szerinte ez a döntőben is sikerült. A következő hetekben mindketten a párizsi tornán, majd pedig a londoni világbajnokságon fejezik be az évet.