Mária
0 °C
3 °C
Index - In English In English Eng

Az oroszokkal játszunk a Davis-kupában

2017.04.11. 11:37 Módosítva: 2017.04.11. 11:40

Az oroszokkal játszik a magyar férfi teniszválogatott szeptemberben a tenisz Davis-kupa világcsoportjába jutásért.

A keddi sorsoláson eldőlt: a párharcot – amelynek tétje a 16 csapatos elitet felvonultató világcsoport-részvétel – Magyarországon rendezik szeptember 15–17-én.

Az euro-afrikai zóna I-es csoportjában a magyarok februárban bravúrral 3-1-re nyertek Pozsonyban a szlovákok ellen, ezzel bejutottak a világcsoport rájátszásába.

Ott a 16 tagú elitmezőny első fordulójának vesztesei közül került ki Köves Gábor kapitány csapatának következő ellenfele, ezek Horvátország, Kanada, Németország, Oroszország, Svájc, Japán, Csehország és Argentína voltak. Az oroszok a hetes kiemelési számot kapták.

„Nehéz ellenfelet kaptunk, de a mezőnyt elnézve jöhetett volna erősebb csapat is. – mondta az MTI-nek Köves Gábor kapitány. – Talán lassabb pályán lesz érdemes őket fogadnunk, mert szeretik a gyors borítást. És ne feledjük, hogy az utolsó, aki megverte Roger Federert, az az orosz Jevgenyij Donszkoj volt."

Richter Attila, a szövetség főtitkára úgy fogalmazott, hogy nem a magyarok lesznek az esélyesek, de ehhez már hozzászoktak az elmúlt években.

„És mégis itt vagyunk. A csapategység és a hazai pálya mellettünk szól, ezzel együtt a helytállás lesz a cél” – mondta.  

A Davis-kupa 1900 óta íródó történetében mindössze kétszer fordult elő, hogy a magyarok feljutottak az elitbe: 1993-ban és 1995-ben. Az első alkalommal a Noszály Sándor, Krocskó József, Nagy Viktor összeállítású csapat 3-1-re verte az argentinokat a Margitszigeten, míg 1995-ben az addig 20-szoros Davis-kupa-győztes ausztrálok – soraikban Mark Philippoussisszal és a Mark Woodforde, Todd Woodbridge párossal – 3-2-es vereséggel távoztak a Kisstadionból. A magyarok mindkét alkalommal a következő évben visszakerültek a másodosztályba. Azóta a nemzeti együttes 2013-ban a zóna III. osztályát, azaz a legalacsonyabb osztályt is megjárta.