Lukács
5 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Fucsovics a 13. kiemeltet kiütve harmadik körös az AusOpenen

2018.01.18. 05:11

Eddigi legnagyobb győzelmét aratta Fucsovics Márton, aki az Australian Openen nagyszerű játékkal 6:4, 7:6, 4:6, 6:2-re legyőzte a világranglista 13. Sam Querrey-t, aki egy ideig az első számú amerikai teniszező volt. A világranglista 80. magyar ezzel már a harmadik körben van az év első Grand Slamjén.

Végig a szép tenyeres nyerőket ütő Fucsovics volt a jobb az alapvonalról és a hosszabb labdamenetekben, emellett pedig azt is jól használta ki, amikor kétméteres ellenfelének nem jöttek az első szervái. Az is sokat számított, hogy összességében energikusabb maradt a 2 óra 43 perces meccs végére már 36 fokos melbourne-i hőségben.

Az első szett elején Querrey könnyebben nyerte a szerváit, de aztán a végig hangosan szurkoló magyar nézők biztatása mellett 3:2-nél Fucsovics is semmire hozta az adogatását. Utána bréklabdához jutott, és elvette az amerikai szerváját. A bréket megerősítő Fucsovics dominált az alapvonalról, jól mozgatta Querrey-t, akinek valamivel több nyerője volt ugyan, de sokkal többet rontott. A szettlabdánál a stabilabb Fucsovics egy pazar első szervával fejezte be, Querrey már nem tudta pályára tenni.

Fucsovics vitte tovább a lendületét, és rögtön kínálkoztak is bréklehetőségek a második játszma elején, de ezeket végül hárította Querrey. A következő gémben már Fucsovicson volt a nyomás, nem jöttek mindig a jó szervái, a negyedik bréklabdát pedig már kiütötte. Az amerikai nagy szervákkal pillanatok alatt semmire hozta a saját adogatását, és 3:0-ra vezetett. Habár a következő szervájánál Querrey megint hibázgatott, de végül két ásszal lezárta a gémet.

Újabb nehéz adogatójáték következett Fucsovicsnak. 0-30-nál kettős hibát ütött, így lett három bréklabdája Querrey-nek, ráadásul nem jöttek a magyar teniszező első szervái. Fucsovics azonban jó második adogatásokkal, tenyeres nyerővel hárította a bréklabdákat, egy negyediknél pedig ászt húzott elő, így megfordította a játékot. Mindketten hoztak két könnyű adogatójátékot, mielőtt 5:3-nál Querrey a szettért szerválhatott.

Bizonytalanul kezdett, Fucsovics pedig letámadta a második szervákat. Két bréklabdához jutott, és sikerült is visszajönnie. A szett végjátékában még egy látványos láb közötti ütés is visszaadhatatlanul esett pályára Fucsovicstól, aki a tie breaket is jól kezdte. Megint lecsapott Querrey második szervájára, 5-2-re is vezetett. Az amerikai fokozta a nyomást, és sikerült is visszajönnie. Egy szettlabdát hárított, de aztán kettős hibával újabb esélyt adott Fucsovicsnak, aki 8-6-ra hozta is a rövidítést.

A kétszettes vezetés birtokában a harmadik játszma nem indult jól Fucsovicsnak, akit a nap is megzavarhatott az első adogatójátékánál, amit semmire vett el a beleerősítő Querrey. 2:1-nél négy bréklehetősége is volt Fucsovicsnak, de az amerikai végül jó szervákkal megfordította a játékot, és 3:1-re vezetett. Miközben Querrey adogatásai érezhetően feljavultak, Fucsovicsnál több lett a rontás, ennek ellenére megfordított egy nyolcperces adogatójátékot, amiben két kettős hibát is ütött. A második szettel ellentétben azonban visszajönni ezúttal nem tudott, Querrey 40 perc alatt lezárta a játszmát.

A negyedik szett elején Fucsovics nagyon biztosan tartotta az adogatását, és tudott ő is ászokkal válaszolni Querrey szerváira (végül az amerikai 19, Fucsovics 14 ásszal zárt). 2:1-nél úgy tűnt, hogy Querrey-t kezdi megfogni a hőség, míg Fucsovics sokkal jobban mozgott, és nagyon akart. Sorra jöttek a bréklabdák Querrey adogatásánál, és az ötödiket végül már ki is használta a magyar játékos, aki gyorsan semmire erősítette meg a bréket.

Az amerikai még megpróbált többször előrejönni a hálóhoz, felemás sikerrel. Az öt ütésnél hosszabb labdameneteket pedig rendre Fucsovics nyerte. 5:2 után ostromolta a sokat hibázó Querrey adogatását. Két meccslabdát még hárítani tudott az amerikai, de a harmadikat már hálóba ütötte. Összességében egyaránt 42 nyerőt ütöttek, de Querrey 54 rontásával szemben Fucsovics csak 25-ször hibázott, és több bréklabdát tudott kihasználni.

A tavaly a Davis Kupában is hatalmasat játszó, és a ranglistán is egyre előre lépdelő Fucsovics Márton először jutott főtáblára az AusOpenen, ahol az első Grand Slam főtáblás győzelme után rögtön megvan a második is, ráadásul komoly ellenfél ellen. Querrey tavaly egy év alatt javított 27 helyet és került a top10 közelébe a legjobbak közé a világranglistán. 2017-ben az Australian Openen a harmadik körben fejezte be, de elődöntős volt Wimbledonban és negyeddöntős a US Openen. Pályafutása során tíz ATP-tornát nyert, ebből kettőt tavaly.

Az AusOpenre a múlt héten a canberrai challenger-torna döntőjével hangoló Fucsovics ellenfele a harmadik körben nem egy újabb kiemelt, hanem az esélyesebb Lukas Lackót legyőző Nicolas Kicker, a világranglistán 93. argentin lesz a címvédő Roger Federer negyedében.