Három elbukott Grand Slam-döntő, szett- és brékhátrány után győzött Halep

000 15R4R0
2018.06.09. 17:58

A világelső Simona Halep szett- és brékhátrányból fordítva, 3:6, 6:4, 6:1-re legyőzte a Roland Garroson a tavalyi US Openen győztes Sloane Stephenst. Ezzel megtört a jég, a román három elbukott Grand Slam-döntő, köztük a tavalyi Garros-finálé után tudta megnyerni első GS-ét.

Halep a tavalyi döntőben előnyben volt, de aztán mégis kikapott Jelena Osztapenkótól, és az elmúlt időszakban elveszített döntők miatt is volt rajta nyomás. A döntőig viszont nagyon magabiztosan jutott el, út közben legyőzte Angelique Kerbert, és Garbiñe Muguruzát is. Stephens pedig azzal a tudattal állhatott ki, hogy eddigi hat tornadöntőjéből mindegyikben győzni tudott.

A meccs elején Halep kezdett idegesebben, sok hibával játszott, Stephens sokkal nyugodtabban ütötte be a hatékony tenyereseket. A román aztán megtalálta a távolságot, de így is elbukta a szerváját második adogatójátékánál, és az egész szettben kevés kockázatot vállalt. Stephens mindent visszaadott, kevesebbet hibázott, fontos pontoknál ő volt a jobb.

A labdamenetek azonban nem dőltek el könnyedén a javára, Halep is jól mozgatta ellenfelét, amivel fárasztotta az amerikait. Amikor Stephens 5:3-nál a szettért szervált, Halep egy nagyszerű visszaejtéssel először jutott bréklabdához, de nem tudott élni a lehetőséggel. 6:3-ra az amerikaié lett az első szett.

Halep rögtön elbukta a második szett elején is az adogatását, Stephens pedig megerősítette a bréket. Halep ezután viszont hiperagresszív lett, élesebbek is lettek a támadó ütései, míg a fáradtabbnak tűnő Stephensnél egyre több volt a hiba. Semmire, kettős hibát is ütve elbukta a szerváját, aztán Halep hozta semmire a sajátját. Egyre magabiztosabb lett, Stephens pedig nem mert kockáztatni, amivel nagy teret adott Halepnek.

A világelső kiharcolt egy újabb bréklabdát, amibe belehibázott az amerikai, így Halep 4:2-re előnybe került. Ezen a ponton azonban váratlanul három rontással, meg Stephens nagyon szép nyerőjével semmire jött vissza az amerikai. Halep azonban újra odatette magát, és egy újabb brékkel, 6:4-gyel kiegyenlített.

A döntő játszma ugyan 0-30-cal indult Halepnek, de innen négy pontot nyert zsinórban, aztán lebrékelte az amerikait. Sokkal jobban mozgott, a támadásai bejöttek, és 3:0 után másodszor is elvette Stephens szerváját. A bréklabdánál egy pazar rövidítés-lecsapás kombóval fejezte be a pontot.

A román már Stephens következő szervájánál is két labdára volt a győzelemtől, de ezt az adogatójátékot még megfordította az amerikai. Utána viszont Halep lendülete nem akadt meg, egy ászt is ütve kiszerválta a döntőt.

2 óra 3 perc alatt nyerte meg negyedik Grand Slam-döntőjét (korábban a 2014-es és a 2017-es Garroson, illetve az idei Australian Openen jutott döntőbe). Ezzel pedig Virginia Ruzici győzelme után 40 évvel tudott újra román teniszezőnő nyerni a Roland Garroson, és egyáltalán GS-en. 

Simona" skandálás közepette mászott fel a páholyba az edzőjéhez és a családjához, majd pedig mosolyogva emelte a magasba a trófeát. Halep a negyedik játékos a WTA-ranglista 1975-ös bevezetése óta, aki előbb lett világelső, mint GS-bajnok. A másik három Kim Clijsters, Amélie Mauresmo és Caroline Wozniacki volt.

Francia páros nyert a férfiaknál

Férfi párosban Nicolas Mahut és Pierre-Hugues Herbert révén hazai siker született, a hatodikként kiemelt francia kettős két játszmában, simán nyert az Australian Openen győztes Oliver Marach, Mate Pavic osztrák, horvát kettős ellen. Mahut és Herbert harmadszor nyert GS-t együtt, korábban a 2015-ös US Opent és a 2016-os wimbledoni tornát nyerték meg. (6:3, 7:6 (7-4))

Nyitókép: Thomas Samson/AFP