Olivér
4 °C
8 °C

Oszaka hatalmasat játszott, Williams a székbíróval vitázott a US Open-döntőben

063 1029473230
2018.09.09. 01:07 Módosítva: 2018-09-09 01:34:11

Egy egészen drámaian alakuló meccsen győzte le Oszaka Naomi 6:2, 6:4-re Serena Williamset a US Open női döntőjében. A még csak 20 éves japán óriásit játszott élete első Grand Slam-fináléjában, viszont a meccs legalább ennyire a feldúlt, üvöltöző Williams és a székbíró vitájáról marad emlékezetes, a végül a könnyeivel küzdő amerikait háromszor is figyelmeztették.

A japán nagyon bátran és pontosan kezdte a meccset, miközben Williams ugyan jobban játszott, mint az Angelique Kerber ellen elveszített wimbledoni döntőjében, de a több nyerő mellé sokat is hibázott, és nem jöttek jó százalékban az első adogatásai.

Oszaka rögtön el tudta venni az amerikai második szervagémjét, aztán pedig magabiztosan, a végén egy ásszal befejezve erősítette meg az előnyét. Williams duplabrékhátrányban megpróbált erősíteni, agresszívebb lett fogadóként, és eljutott ő is bréklabdákig, de hibázott, Oszaka pedig jó szervákkal megfordította a gémet. A japán a szett végén is nagyon koncentrált maradt, gond nélkül kiszerválta a játszmát.

A második játszma elején kezdődött a konfliktus, ami végül a meccs egészére is rányomta a bélyegét. Oszaka első adogatógémjénél Williams edzője, Patrick Mouratoglou előrenyújtva valamit mutatott a két kezével, mintha azt sürgetné, hogy menjen előrébb az amerikai. A székbírónak ez feltűnt, és coaching – a nőknél a kisebb tornákon akár le is lehet hívni segíteni az edzőt meccs közben, de a Grand Slameken bármilyen hasonló, akár titkos kommunikáció tilos – miatt figyelmeztette az amerikait.

Williams azt mondta, ő annyit látott, hogy az edzője felemelt hüvelykujjal biztatta, ezért

rettentő igazságtalannak érezte a döntést, aminek hangot is adott, és ez a mozzanat innentől nagyon benne maradt.

Megint bréklabdához jutott Oszaka, de ezúttal hárítani tudta Williams, és a következő gémben újra eljutott ő is bréklehetőségig. A negyediknél már hosszúra ütött egy fonákot a japán, így Williams előnybe került. Nem volt azonban rendben fejben, a következő gémben két kettős hibát is ütött, visszaadta a bréket, és dühösen összetörte az ütőjét.

Ezért egy újabb figyelmeztetést kapott a székbírótól, ami így már büntetőponttal is együtt járt, vagyis rögtön 15-0-ről indult Oszaka következő adogatása. Williams ezt látva dühösen odament a játékvezetőhöz. „Bocsánatkéréssel tartozik! Soha életemben nem csaltam" – mondta, és azt magyarázta, hogy inkább veszítene, de akkor sem csalna. Oszaka ezek után pillanatok alatt semmire hozta a szerváját, így ismét Williams következett.

A japán megint eljutott bréklabdáig, amit kihasználva szett és brékelőnybe került. Williams nem tudott lehiggadni, és feldúltan megint a székbíróval üvöltözött:

„Maga egy hazug. Soha többet nem vezeti a meccsemet. Mikor kér bocsánatot? Maga egy tolvaj, elvett tőlem egy pontot."

A székbírótól erre egy harmadik figyelmeztetést is kapott szóbeli sértegetés miatt, ami azt jelentette, hogy akár le is léptethették volna az amerikait. Williams lehívta a supervisort is, akinek azt magyarázta, hogy ezt nem tehetik vele, és sok férfi játékos vitatkozik hevesen a székbírókkal, őket mégsem figyelmeztetik. A vége az lett, hogy elvettek tőle egy játékot, vagyis Oszakának nem kellett adogatnia, 5:3-mal megint Williams következett, ilyen körülmények között kellett a meccsben maradásért szerválnia.

Látszott, hogy ebben a vitában az Arthur Ashe stadion mind a 23 ezer nézője Williams mellett áll, és a könnyeivel küszködő amerikai nagyon fel is szívta magát, semmire hozta az adogatását. Azonban a rajta kívülálló okok miatt zajló dráma nem zavarta meg Oszakát, rettentő koncentrált tudott maradni a másik oldalon, és megingás nélkül kiszerválta a döntőt.

Williams a bírónak még szigorú arccal mutatott oda a végén, de mosolyogva ment oda Oszakához, és gratulált a végig nagyszerűen játszó ellenfelének. 20 évesen Oszaka történelmet írt, ő az első japán teniszező, aki Grand Slamet tudott nyerni – de nem lehetett teljes az öröme, mert a közönség a díjátadónál elsősorban Williams mellett kiállva fütyülni kezdett. Arra nem is gondoltak, hogy esik ez Oszakának, aki erre elsírta magát, de Williams gyorsan megvigasztalta, és jelezve, hogy nem róla szól a díjátadó, arra kérte a közönséget, hogy ünnepeljék a győztest.

Az rögtön látszott, hogy az egész helyzetről sok szó lesz még, voltak olyan játékosok, akik Williams mellett álltak ki, más teniszszakértők szerint viszont a történtekért a szabályok szerint egyértelműen figyelmeztetéseket kellett kapnia.

Mouratoglou azt mondta a meccs után, hogy amit csinált, az megfelelt a coachingnak, de ilyeneket minden edző csinál, szerinte pedig nem jó, hogy a mérkőzésvezetők ennyire bele tudnak avatkozni egy meccsbe. Williams viszont a sajtótájékoztatóján azt mondta, nem érti, miről beszélt az edzője, hiszen nincsenek titkos jelzéseik. Nagyon határozottan leszögezte, hogy szerinte nem volt szó coachingról.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?