Nándor
9 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Összeállt Federer és Djokovics párosa a Laver-kupán

063 1037545318
2018.09.22. 12:28

A 2017-ben Prágában bemutatkozott Laver-kupa idén Chicagóban folytatódott, és az európai teniszezőket a világ játékosaival szembeállító csapatversenyben pénteken összeállt a Roger Federer - Novak Djokovics páros is.

A Laver-kupa sajátossága, hogy egy olyan csapatverseny, ami alapvetően a golfban már sikeresen működő Ryder Kupa formuláját ülteti át változtatásokkal a teniszbe. Európa és a világ többi része két hatfős csapattal küzd meg egymással három nap alatt, és a Davis-kupához hasonlóan a csapattagok szinte végig ott buzdítanak a pálya széléről. Az első két évben Björn Borg és John McEnroe vezetésével szállnak szembe a játékosok, a szabályokról itt írtunk bővebben.

Az első nap leginkább várt meccse a páros volt – tavaly Federer és Rafael Nadal került így össze –, ahol Federer és Djokovics láthatóan jól érezte magát, habár az időnként kijött, hogy nincsenek teljesen összeszokva. A néhány hete a US Opent megnyerő szerb az elején az egyik pontnál véletlenül derékon is találta a hálónál álló Federert, de csak nevettek az egészen.

A világranglista 2. és 3. helyezettje tie breakben megnyerte az első szettet Kevin Anderson és Jack Sock ellen, de aztán a párosban háromszoros Grand Slam-bajnok amerikai a második játszmában többször is megvillant, és 6:3-ra hozta a második szettet.

1:1-es szettállásnál a Laver-kupán egy döntő, 10 pontra nyert rövidítésben dől el egy meccs. Sock és Anderson élt a lehetőséggel, hogy Federer 4-4-nél kettős hibát ütött, végül 10-6-tal behúzta a meccset.

Szüksége is volt a világcsapatnak az így elnyerhető egy pontra, mivel a korábbi három egyes mérkőzést mind az európaiak nyerték. Grigor Dimitrov nagyon simán, 6:1, 6:4-re verte a Juan-Martín del Potro helyett beugró Frances Tiafoe-t, de a következő két meccs döntő rövidítésbe torkolt. David Goffin 6:4, 4:6, 11-9-re győzött Diego Schwartzman ellen, míg a brit Kyle Edmund 6:4, 5:7, 10-6-ra verte Sockot.

A világcsapat tavaly is emlékezetes maradt a meccs alatti kreatív szurkolásokról, ez most sem volt másképp:

Szombaton már Federer és Djokovics is pályára lép egyesben is, a nyitómeccset pedig Alexander Zverev és John Isner játssza.

Ezek a szabályok

A hatfős csapatokból mindenki legalább egy, de maximum két egyéni meccset játszik a három nap alatt. A párosokat a kapitányok állítják össze, de a hatból négy játékosnak párosoznia is kell.

Az első nap, pénteken a délutáni programban két egyéni, az estiben pedig egy egyéni és egy páros meccs követi egymást. Ezek megnyeréséért 1-1 pont jár.

A második napon, szombaton ugyanez a felállás, de itt már a meccsek 2-2 pontot érnek.

Vasárnap tovább emelkedik a tét, minden egyes győzelemért 3 pont jár. Egy páros meccsel kezdenek, aztán három egyéni meccs következik, egészen addig, amíg valamelyik csapat el nem éri a 13 pontot.

Ha a maximum 12 meccs végén pontegyenlőség lenne, akkor egy egyszettes páros dönti el a kupa sorsát.