Gyöngyi
9 °C
25 °C
Index - In English In English Eng

Összeállt Federer és Djokovics párosa a Laver-kupán

063 1037545318
2018.09.22. 12:28

A 2017-ben Prágában bemutatkozott Laver-kupa idén Chicagóban folytatódott, és az európai teniszezőket a világ játékosaival szembeállító csapatversenyben pénteken összeállt a Roger Federer - Novak Djokovics páros is.

A Laver-kupa sajátossága, hogy egy olyan csapatverseny, ami alapvetően a golfban már sikeresen működő Ryder Kupa formuláját ülteti át változtatásokkal a teniszbe. Európa és a világ többi része két hatfős csapattal küzd meg egymással három nap alatt, és a Davis-kupához hasonlóan a csapattagok szinte végig ott buzdítanak a pálya széléről. Az első két évben Björn Borg és John McEnroe vezetésével szállnak szembe a játékosok, a szabályokról itt írtunk bővebben.

Az első nap leginkább várt meccse a páros volt – tavaly Federer és Rafael Nadal került így össze –, ahol Federer és Djokovics láthatóan jól érezte magát, habár az időnként kijött, hogy nincsenek teljesen összeszokva. A néhány hete a US Opent megnyerő szerb az elején az egyik pontnál véletlenül derékon is találta a hálónál álló Federert, de csak nevettek az egészen.

A világranglista 2. és 3. helyezettje tie breakben megnyerte az első szettet Kevin Anderson és Jack Sock ellen, de aztán a párosban háromszoros Grand Slam-bajnok amerikai a második játszmában többször is megvillant, és 6:3-ra hozta a második szettet.

1:1-es szettállásnál a Laver-kupán egy döntő, 10 pontra nyert rövidítésben dől el egy meccs. Sock és Anderson élt a lehetőséggel, hogy Federer 4-4-nél kettős hibát ütött, végül 10-6-tal behúzta a meccset.

Szüksége is volt a világcsapatnak az így elnyerhető egy pontra, mivel a korábbi három egyes mérkőzést mind az európaiak nyerték. Grigor Dimitrov nagyon simán, 6:1, 6:4-re verte a Juan-Martín del Potro helyett beugró Frances Tiafoe-t, de a következő két meccs döntő rövidítésbe torkolt. David Goffin 6:4, 4:6, 11-9-re győzött Diego Schwartzman ellen, míg a brit Kyle Edmund 6:4, 5:7, 10-6-ra verte Sockot.

A világcsapat tavaly is emlékezetes maradt a meccs alatti kreatív szurkolásokról, ez most sem volt másképp:

Szombaton már Federer és Djokovics is pályára lép egyesben is, a nyitómeccset pedig Alexander Zverev és John Isner játssza.

Ezek a szabályok

A hatfős csapatokból mindenki legalább egy, de maximum két egyéni meccset játszik a három nap alatt. A párosokat a kapitányok állítják össze, de a hatból négy játékosnak párosoznia is kell.

Az első nap, pénteken a délutáni programban két egyéni, az estiben pedig egy egyéni és egy páros meccs követi egymást. Ezek megnyeréséért 1-1 pont jár.

A második napon, szombaton ugyanez a felállás, de itt már a meccsek 2-2 pontot érnek.

Vasárnap tovább emelkedik a tét, minden egyes győzelemért 3 pont jár. Egy páros meccsel kezdenek, aztán három egyéni meccs következik, egészen addig, amíg valamelyik csapat el nem éri a 13 pontot.

Ha a maximum 12 meccs végén pontegyenlőség lenne, akkor egy egyszettes páros dönti el a kupa sorsát.