Súlyos mozgásszervi betegséget diagnosztizáltak az idei AusOpen bajnokánál

2018.10.26. 21:09

Az idén az Australian Opent megnyerő, és utána újra világelső Caroline Wozniacki teniszezőnél reumatoid artritiszt diagnosztizáltak, ami a mozgásszervi betegségek egyik legsúlyosabb formája. A 28 éves játékos először a WTA-világbajnokság helyszínén, Szingapúrban beszélt a betegségéről.

Mint mondta, júliusban a wimbledoni Grand Slam-torna után rosszul érezte magát, de azt gondolta, csupán influenzával küzd. Amikor rövid pihenés után ismét teniszezni kezdett, fájt a lába, majd augusztusban Montrealban egy reggel arra ébredt, hogy a karját nem tudja a feje fölé emelni.

Kiderült, hogy autoimmun-betegségem van, reumás ízületi gyulladás, amely megtámadja az ízületeket. Kezdetben sokkos állapotban voltam. Úgy érzed, a lehető legjobb erőállapotban vagy, én is ebben a tudatban voltam, de aztán hirtelen kiderült mindez.

Hozzátette, kezdetben fontos volt neki, hogy titokban tartsa a diagnózist, amit a US Open előtt tudott meg, de a szezon végéig nem akart róla beszélni.

A reumatoid artritisz tünetei, például a rendkívüli fáradtság, az ízületi gyulladás kezelhetőek, de gyógymód nem létezik rá. Ennek ellenére Wozniacki egyelőre nem vonul vissza az élsporttól. „Pozitívnak kell maradni, és meg kell próbálni együtt élni a betegséggel. Mindenképpen örömteli, hogy van mód a javulásra. Persze, ez a helyzet senkinek sem jó, különösen nem egy profi sportolónak" – mondta.

Wozniacki az év elején első Grand Slam-győzelmét aratta, majd hat év szünet után ismét a világranglista élére állt. A szingapúri WTA-vb csoportkörét egy győzelemmel és két vereséggel zárta, így nem jutott a négy közé, írja az MTI.  • Hírek
  • Személyi kölcsön