Történelmet írt Rafael Nadal, de egy dolog még hiányzik neki

GettyImages-1283966090
2020.11.05. 10:16
A spanyol szinte mindent megnyert már, de a londoni idényzáró vb-t és a párizsi fedett pályás Mesterek Tornáját még sosem.

Rafael Nadal szerdán a Párizsban zajló ATP Mesterek Tornáján az ugyancsak spanyol Feliciano López legyőzésével ezredik profi mérkőzését nyerte. Nadal ezzel igencsak elit klubba tudott belépni, mivel rajta kívül eddig összesen három legendás játékos, a cseh Ivan Lendl (1068), az amerikai Jimmy Connors (1274) és a svájci maestro, Roger Federer (1242) tudott eddig ezernél is több profi meccsen diadalmaskodni. 

A Párizsban tartott torna külön jelentőséggel is bír Nadal számára, mivel a Miami torna mellett ez az egyetlen, amit még sosem sikerült megnyernie a kilenc ATP Mesterek Tornája közül. A spanyol a tiszteletére ezredik profi meccsének megnyerése alkalmából rendezett ünnepség után a tőle megszokott szerénységgel mindössze ennyit nyilatkozott:

Ez csak annyit jelen, hogy hosszú időn át tudtam elég jól játszani.

Ennél azért persze jóval többről van szó. Nadal első profi meccsét mindössze 15 évesen, a Mallorca Openen nyerte, az akkori világranglista 81. helyezettje, a paraguayi Ramon Delgado ellen. Nadal ezzel 5750 dollárt keresett, és elhatározta, hogy innentől kezdve csak a tenisszel foglalkozik majd. Édesanyja ezzel nem értett egyet, így a végső döntéshez egy véletlen (?) esemény is hozzájárult: Nadal egyik versenyéről hazafelé tartva a repülőgépen felejtette tankönyveit, így iskolai tanulmányai véget értek.

122 MILLIÓ DOLLÁR PÉNZDÍJJAL, 86 TORNAGYŐZELEMMEL ÉS 1000 MEGNYERT PROFI MECCSEL A HÁTA MÖGÖTT EZT A DÖNTÉST MÁR SENKI NEM KÉRDŐJELEZI MEG.

Nadal 17 évesen már a top 50-ig jutott a világranglistán, egy évvel később pedig már a világelső Roger Federer ellen is győzni tudott. Eleinte sok elemző legyintett rá, egyoldalú versenyzőnek tartották, aki igazán csak salakpályán játszik jól. Ebben van is valamennyi igazság, mivel Nadal kedvenc borítása valóban a salak, legtöbb tornagyőzelmét és legnagyobb sikereit is ezen a felületen érte el, a kétkedőknek azonban a karrier slam, vagyis valamennyi Grand Slam-torna megnyerésével vágott vissza, amit 24 évesen a 2010-es US Open megnyerésével ért el.

Ezzel Nadal miden idők legfiatalabb Grand Slam-győztese lett, megelőzve Federert, aki ezt 27 éves korában érte el, illetve Djokovicsot és Agassit, akiknek 29 évesen sikerült mindez. 

A spanyol specialitása a magasan a háló felett ütött, rendkívül erősen megpörgetett, ún. „banán” tenyeres, melynek során a labda pályája egy banán alakjára emlékeztető ívet jár be. Érdekesség, hogy Nadal elvileg jobbkezes, de első edzője és nagybátyja, Toni Nadal tanácsára bal kézzel játszik. A teniszlegendák közül Nadal többek között munkabírásával és küzdeni tudásával emelkedik ki, ahogy egyszer az amerikai edzőlegenda, Paul Annacone jellemezte:

Ő az a játékos, aki pályafutása során soha, egyetlen labdamenet idejére sem engedett ki.

Karrierje elején sokan pontosan ezért, illetve hihetetlenül kemény, erős fizikumára alapozó játékstílusa miatt nem jósoltak neki hosszú pályafutást. Honfitársa, Fernando Verdasco igy emlékezett ezekre az időkre:

Meccseit nézve azt gondoltuk, ha így folytatja, nem fogja egy-két idénynél tovább bírni ezt az iramot!

Ez 17 évvel ezelőtt volt, Nadal pedig továbbra is igencsak motivált, szeretné profi karrierjét úgy befejezni, hogy legalább egyszer komolyabb fedett pályás tornát is tudjon nyerni, például ezen a héten Párizsban, vagy a hónap végén Londonban, az idényzáró ATP nem hivatalos világbajnokságon. Erre most különösen jó alkalma lesz, mivel a londoni torna rekordere, a hatszoros győztes Federer nem indul idén. Eddigi egyetlen fedett pályás tornagyőzelmét még 2005-ben Madridban érte el, döntőt ezen a pályafelületen pedig utoljára Baselben játszott 2015-ben, akkor a nagy rivális, Federer ellen maradt alul 3 szettben. 

(Borítókép: Rafael Nadal az ATP Masters 1000 tornán szerzett győzelme után Párizsban. Fotó: Jean Catuffe / Getty Images Hungary)