Tóth Amarissa elnézést kért Csang Suajtól

2023.07.20. 20:06
Tóth Amarissa második körös búcsúját követően elnézést kért a Budapesten zajló, 250 ezer dollár (86 millió forint) összdíjazású salakpályás női tenisztorna első fordulójában legyőzött kínai ellenfelétől, Csang Suajtól.

„Nem gondoltam volna, hogy pályafutásom első WTA-főtáblás sikere ekkora vihart kavar. Nagyon sajnálom a történteket, tisztelem Csang Suajt játékosként és emberként is. Soha nem állt szándékomban tiszteletlennek lenni, bántani vagy felzaklatni senkit, kiváltképpen az ellenfelemet” – mondta a 20 éves magyar játékos a keddi meccséről, miután csütörtökön kiesett.

A Magyar Távirati Iroda anyagában emlékeztetett: kedden, a nyitókörben, 5:5-ös állásnál a második helyen kiemelt Csang Suaj egy kereszttenyerese után a vonalbíró outot ítélt, majd a székbíró is megerősítette ezt, Csang azonban továbbra is hevesen reklamált, mert meggyőződése szerint a labda a vonalon pattant. A pályára kérette a torna supervisorát (versenyigazgatóját) is, aki azonban közölte: nem az ő feladata megítélni, hogy a labda kint volt-e vagy sem.

A játék folytatódott, majd a következő labdamentet követően Tóth Amarissa a nyomhoz sétált, és a lábával eltüntette, ezt azonban ellenfele zokon vette. A hazai játékos megnyerte az ominózus játékot – elvette Csang adogatását –, amellyel 6:5-re vezetett az első játszmában, riválisa azonban – akit láthatóan nagyon megviseltek a történtek – nem vállalta a folytatást. A női versenyeket szervező WTA csütörtökön közölte, megvizsgálja, mi történt a mérkőzésen.

A világranglistán 548. helyen álló, a magyar fővárosban szabadkártyával induló Tóth Amarissa elsősorban a meccs utáni ünnepléséért kért elnézést:

Tisztában vagyok vele, hogy nem kellett volna úgy ünnepelnem, ahogy a meccs után tettem, ezt sajnálom. A meccs hevében elragadtak az érzelmeim és a pillanat. A teniszre koncentráltam, nem így akartam nyerni

– jelentette ki Tóth, aki hozzátette, reményei szerint lesz lehetősége beszélgetni Csang Suajjal, és elmondani neki, milyen rosszul érzi magát, hogy a meccsük így ért véget.

Tóth Amarissa a csütörtöki nyolcaddöntőben alulmaradt az ukrán Katerina Baindllal szemben,

 így búcsúzott a tornától. A viadal honlapja alapján a mérkőzés 1 óra 18 percig tartott.

Kiesett egyesben Bondár Anna is, aki a hatodik helyen kiemelt orosz Elina Avaneszjantól szenvedett vereséget, ugyancsak két játszmában. Utóbbi összecsapás 1 óra 17 percig tartott a Római Teniszakadémián.

Párosban viszont Stollár Fanny a lengyel Katarzyna Piter oldalán bejutott az elődöntőbe, mivel a cseh ellenfél a második szett hajrájában feladta az összecsapást. A csütörtöki páros negyeddöntőjében az első játszmát Miriam Kolodziejova, Jesika Maleckova rövidítésben nyerte, majd már szinte nyerő helyzetben volt, mert a másodikban is 5:1-re vezetett. Ám ekkor Maleckova bokasérülést szenvedett, és bár ápolás után a csehek folytatták a találkozót, ahogy telt az idő, úgy lett számukra egyre reménytelenebb a folytatás, így végül a feladás mellett döntöttek.

Eredmények:
egyes, nyolcaddöntő:
Katerina Baindl (ukrán)-Tóth Amarissa 6:3, 6:1
Elina Avaneszjan (orosz, 6.)-Bondár Anna 6:3, 6:0

páros, negyeddöntő:
Katarzyna Piter (lengyel), Stollár Fanny  – Miriam Kolodziejova, Jesika Maleckova (cseh) 6:7 (4-7), 4:5-nél a cseh kettős feladta