Szenzációs győzelmet aratott a németek sztárja, még mindig nem Tatabányára készül

GettyImages-1957532178
2024.01.24. 16:32
SIKLÓS ERIK (MELBOURNE)

Alexander Zverev hétfő délelőtt még nem fog Tatabányán edzeni a német Davis-kupa-csapattal. Az olimpiai bajnok legyőzte a wimbledonit az Australian Open 11. napján, és bejutott a péntek esti elődöntőbe, ahol Danyiil Medvegyevvel mérkőzik a vasárnapi fináléért. A németek másik DK-játékosa, Dominik Koepfer a párosban játszik a döntőért.

Az idei Australian Open legnagyobb meglepetése készült szerda este a Rod Laver Arénában. Az utolsó elődöntős helyért lépett pályára a 2. kiemelt Carlos Alcaraz és az olimpiai bajnok Alexander Zverev. A spanyol elég meggyőző teljesítménnyel jutott el a negyeddöntőig, több mint öt órával kevesebb időt töltött a pályán az első négy mérkőzésén, mint a német, aki kétszer is tízpontos rövidítés után maradt életben – hétfőn 4 óra 5 perces csatában nyert. Egyetértettek abban, hogy ez előnyt jelent Alcaraznak, de azért a meccset le kellett játszani, és legutóbb Torinóban, az ATP Finals-csoportmeccsen Zverev volt a jobb.

Ha valakinek pozitív a mérlege Roger Federer ellen (hét mérkőzésből négy győzelem), négyszer nyert már Novak Djokovics ellen, és Rafael Nadalt is le tudta győzni salakon, akkor jogos a kérdés, miért nem Grand Slam-bajnok. Nos, Alexander Zverev valóban bárki ellen képes győzni, de a Grand Slam-versenyek, a három nyert játszma mintha túl nagy kihívást jelentett volna neki eddig.

Egy Alcaraz–Zverev-párbaj nem végződhet meglepetéssel, mindkettő nyerhet. Akkor miért írtam, hogy az idei Australian Open legnagyobb meglepetése készült szerda este? Amit Alcaraz mutatott, ahogy teniszezett, és az eredmény (1:6, 3:6, 2:5) óriási meglepetéssel szolgált. A spanyol árnyéka volt önmagának, rengeteg hibával, rossz döntésekkel, kiábrándítóan játszott. Az igazsághoz tartozik, hogy a német pont az ellenkezőjét produkálta, koncentráltan, okosan, pontosan, szinte tökéletesen teniszezett, adogatóként semmi esélyt nem adott. Illetve egészen 1:6, 3:6, 2:5-ig egyszer csillant meg a remény spanyol oldalon, a 2. játszmában 3:2, 40:15-je volt Alcaraznak fogadóként, de jöttek a német hatalmas első szervái.

Carlos Alcaraz
Carlos Alcaraz
Fotó: Getty Images

A Rod Laver Aréna közönsége az első pillanattól inkább Alcaraz mögé sorakozott fel, majd ez csak fokozódott, de később már azért, mert sajnálták a 20 éves spanyolt, a vergődését, és hosszabb előadást, drámát akartak a pénzükért. Teljesült a kívánságuk. Zverev hiába adogatott az elődöntőért 5:3-nál, Alcaraz váratlanul megcsillant, és kihasználta a germán apró bizonytalanságát, majd úgy tűnt, előkerült az igazi Alcaraz: 

a rövidítést 0–2-ről nyerte 7–2-re fantasztikus megoldásokkal.

Közeledtünk az éjjel egyhez, de aki nem ment el a 3. szett közepén, már kitartott, és abban bízott, hogy a dráma fokozódni fog, és lesz egy ötödik játszma – Alexander Zverev 2020-ban 6:2, 6:4-ről vesztette el a US Open-döntőt, Domonic Thiem ellen. Ez most egy másik Zverev, egy érettebb. Pályafutása során először győzött top ötös rivális ellen Grand Slamen. Másodszor adogatva a diadalért már nem adott esélyt, és egy nyerő szervával lezárta a 3 óra 5 perces csatát, ami így már nem is igazi meglepetés.

Alexander Zverev
Alexander Zverev
Fotó: Getty Images

Zverev pénteken azzal a Danyiil Medvegyevvel fog mérkőzni, aki a nappali program során ötszettes mérkőzésbe bonyolódott a lengyel Hubert Hurkacz ellen, de végül az orosz ünnepelhetet. A felső ágon a 10-szeres AO-győztes Djokovics ellenfele az a Sinner lesz a döntőbe jutásért, aki egyedülálló módon még szettet sem vesztett a tornán. 

Eredmények, negyeddöntő, férfiak:

  • Zverev (német, 6.)–Alcaraz (spanyol, 2.) 6:1, 6:3, 6:7 (2–7), 6:4
  • Medvegyev (orosz, 3.)–Hurkacz (lengyel, 9.) 7:6 (7–4), 2:6, 6:3, 5:7, 6:4

Az elődöntő párosítása:

  • Medvegyev–Zverev, Djokovics (szerb, 1.)–Sinner (olasz, 4.)

(Borítókép: Getty Images)