Nótin Tamás

India felemelkedése megváltoztatja a világot India felemelkedése megváltoztatja a világot

Az Egyesült Államok, Kína és Oroszország mellett alig figyelünk rá, pedig kellene.

április 12. 19:02

Ütközőpályán az USA és Kína, Oroszország döntése mindent megváltoztatott Ütközőpályán az USA és Kína, Oroszország döntése mindent megváltoztatott

Magyarország a vonal rossz oldalán áll?

április 12. 06:29

Túlnőtt a Magyar Péter-jelenség az ellenzéki pártokon Túlnőtt a Magyar Péter-jelenség az ellenzéki pártokon

Mit kezd az ellenzék új vezérszerepbe emelt gladiátora egy többfrontos háborúval?

április 10. 12:08

Karácsony Gergely azt mondta a kormányoldallal összefüggésben, hogy a kegyelmet saját maguknak osztogatják. Hányszor kapott már kegyelmet valamelyik oligarcha, hányszor kapott kegyelmet a „vejedelem” (egyértelműen utalva Tiborcz Istvánra), vetette fel a főpolgármester, aki szerint, ha a kormányon múlna, akkor Putyin is kegyelmet kapna. A kegyelmi üggyel kapcsolatban azt is kijelentette:

A rendszer leleplezte magát, recseg és ropog, egyszer vége lesz.

Karácsony Gergely nem tudja, hogy mikor, de azt látja és érzi, hogy a magyarok fellázadtak és visszafoglalják a hazájukat. Szerinte Budapest őrzi a szabadság lángját, köztársaságot teremt, miközben az országban magánérdekek uralkodnak.

Ma az állam köztársaság helyett legfeljebb részvénytársaság.

A köztársaság ügye azonban ott van a tanárok és a diákok mozgalmában, a szakszervezetekben, polgárjogi mozgalmakban, és sok ezer civil közösségben. Kiállnak a közös ügyekért, az önzőség helyett az önzetlenséget választják, lélekben még ma is a köztársaság polgárai.

Karácsony Gergely arról is beszélt, hogy a szabad önkormányzatokban is ott van a köztársaság, visszaszerzik a településeket a hatalomtól, ma Budapesten nem az ellenzék, hanem a budapestiek vannak hatalmon, mert Budapest köztársaság. Nem akar hátat fordítani az országnak, épp ellenkezőleg, Budapest tudatában van a felelősségének,

a köztársasági gondolatnak akarnak menedéket nyújtani, hogy legyen visszatérni akkor, ha egész Magyarországot köztársasággá teremtik.

Ádám Zoltán, a Corvinus egykori egyetemi docense azt mondta, hogy az elmúlt évek oktatási mozgalmai jó válaszok voltak a demokráciadeficitre. Hibernálódott a magyar demokrácia, de az újraélesztésében Karácsony Gergelyék miatt is reménykedni lehet.

Ádám Zoltán arról is beszélt, hogy hol tart ma az ország, hogy jutott oda, ahol tart, és szerinte hogyan lehet innen továbbjutni. Szerinte fordulóponton van az ország, a kegyelmi botrány az Orbán-kormány őszödi beszéde. Leleplezte magát az akkori (2006-os Gyurcsány-) és a mostani kormány is. Novák Katalin és Varga Judit a kegyelmi üggyel „védhetetlen gólt lőttek a hálójukba”, a „rezsim tizennégy éves fennállása óta” ez volt a legsúlyosabb morális ügy. Ádám Zoltán hozzátette: a rezsim története során talán először ismerte be, hogy vállalhatatlan döntés született.

A kormány privatizálta az országot, azt hiszik mindent megtehetnek. Mint Ádám Zoltán kifejttette: a Corvinuson is ez történt, az egyetemi csúcsvezetés iránti hűség lett a lényeg. Arról is beszélt, hogy a kúriára megy a kirúgása miatt. Minden úgy alakult az ügyében, ahogy az orbáni rendszerben történik; távolodunk a civilizált országok közösségétől; ki kell mondani az igazságot.

Ádám Zoltán szerint kevés a hiteles szereplő, aki alternatívát tud nyújtani, a demokrácia újjáéledését csak demokratáktól várhatjuk.

Nem elég demokrataként viselkedni, de komolyan vehetőnek is kell lenni.

Az ellenzéki vezetésű főváros munkáját méltatta, majd úgy fogalmazott:

A főváros talán minden más politikai szereplőnél többet tett az elmúlt években a szabad és demokratikus Magyarország alternatívájának felmutatásáért. Pride-zászlóval, ukrán zászlóval, működőképességgel, az Alekszej Navalnij emléke előtti tisztelgéssel. Van tehát mit veszítenünk, és nekünk magunknak kell döntenünk, hogy a számunkra rendelkezésre álló alternatívák közül melyiket választjuk.

Beszéde végén Magyar Péter kiemelte, ígéri, hogy a hazára büszke lesz minden magyar, itthon és szerte a nagyvilágon. Óriási munka előtt állnak, hogy

egy ütőképes, de ütésálló politikai erőt építsenek, amely képes visszaadni a reményt.

A mai naptól él a Talpra Magyarok Közösségének honlapja, elkezdenek közösségként és később majd pártként funkcionálni. Mindenkit vár ebbe a közösségbe.

Magyar Péter kijelentette:

nem küldték, hanem ő jött, mert úgy érezte, hogy eddig, és ne tovább.

Ahogy most eljöttek a március 15-i eseményére azok is, akik úgy érezték, hogy változtatni kell.

Óriási feladat előtt állnak, csak együtt, egy csapattal sikerülhet megváltoztatni az országot. Magyar Péter hozzátette: azon lesznek, hogy példamutató emberek kerüljenek a közösség élére.

Álmok nélkül nincs jövő. Egy békés, összetartó Magyarország az álmuk, ahol a reménytelenség helyett remény, az önkény helyett szabadság, az irigység helyett összefogás van.