Egy tetves féknyúzról, mértékkel

2020.09.01. 09:14

A Mérték Médiaelemző Műhely a téma fontosságához képest mindenképp megtisztelő bejegyzésben foglalkozott pénteken azzal, hogy az Indexen a következő címmel jelent meg az időjárás jelentés: Hétvége: esni fog az a tetves eső!” A sajtószabadság és a magyar média szakmaisága felett őrködő műhely ebből azt a következtetést vonta le, hogy láthatóan megérkeztek az újak, akik görcsösen keresik az Index-stílust”.

Képernyőfotó 2020-09-01 - 7.57.34.png

Pedig legfeljebb „a régi” indexesek – akármit is jelentsen ez – görcsös igyekezetéről írhatott volna, az Indexet ugyanis teljes mértékben a régiek” készítették pénteken. Szerintünk ugyan nincs sok értelme ennek a régi-új címkézésnek, hiszen az érkező munkatársak között is van olyan, aki régebbi indexes múlttal bír, mint a távozók többsége, de az biztos, hogy a pénteki címlapszerkesztőnél, a Sixx néven ismert Varga Attilánál emblematikusabb régit” nehéz volna találni. Egyébként az állítás valótlanságára többen is felhívták a bejegyzés alatt a MŰHELY (nevezzük így, csupa nagybetűvel) figyelmét, ám senkinek eszébe sem jutott helyreigazítani. Mint ahogy természetesen azzal sem törődött senki, hogy publikálás előtt meggyőződjön az állítás valóságtartalmáról, arra viszont jutott energia, hogy kommentben még álhírgyártással is megvádolják az (új) Indexet.  Ezek után mit gondoljunk egy olyan műhely szakmaiságáról, amely az egész magyar sajtó álhírei ellen küzdene, de még a saját másfél soros bejegyzését sem képes ellenőrizni?

A Mérték ezzel átvette a féknyúz vándordíjunkat a Magyar Narancstól, amely két hete számolt be arról, hogy egészséges vidéki gyerekekkel töltik fel az Indexet”. Vagyis – ha jól értettük a kissé zavaros írást –minden megyéből a helyi kormánymédia küldene két embert az Indexbe. Még a sokat szenvedett magyar sajtóban is ritka, hogy egy cikkből tényleg egy szó se legyen igaz, ám ez a bravúr is sikerül a Narancsnak, amely pedig amúgy szintén imád féknyúzozni, ha másik oldalon álló médiumról van szó. Nem tartjuk nyilván, hogy eddig hány újságírónk érkezett vidékről, az viszont biztos, hogy ketten  Bugyinszki György és Kovács Róbert  hosszú narancsos múltra tekintenek vissza, és nagyon bízunk abban, hogy egészségesek.

Az egészben egyébként az a borzalmas, hogy nyilván az Indexnek is szüksége van és lesz szakmai kritikákra. Hiszen az Index is hibázik, sőt fog is hibázni, ám ezek után hogyan vegyünk komolyan bármilyen bírálatot? Azt mindenesetre ígérhetjük, hogy mi továbbra is szeretettel fogadjuk azokat az újságírókat, akik nagyon unják már, hogy egy Szent Ügy érdekében kell hazudniuk állandóan.