Az Index álláspontja a Media1 lejáratókampányáról

2022.07.14. 10:36
Az elmúlt hónapokban különösen méltatlan és a hazai médiapiacon szokatlan cikksorozattal indítottak támadást az Index ellen. A támadás eszköze a magát médiapiaci szakportálként pozicionáló Media1. A rosszindulatú, prejudikáló, a szakmai, etikai szabályokat tudatosan áthágó cikksorozat szerzője pedig a lap tulajdonos-főszerkesztője, Szalay Dániel, aki korábban a 24.hu munkatársa volt. Hiszünk a nyílt és együttműködő kommunikációban, ugyanakkor ez nem működik, ha ebben nem partnerek a felek. Ezért elveink ellenére elzárjuk a csapot a Media1 felé, mert nem kívánunk tovább részesei lenni ennek a provokációnak.

A Media1 saját hitvallása szerint elsődlegesen a hazai médiával foglalkozó internetes oldal, amelynek 2019-es indulásakor Szalay Dániel alapító azt mondta, hogy munkáját egyfajta közszolgálati missziónak tekinti, mert a 24.hu-nál, a Népszabadságnál vagy a Klubrádiónál eltöltött pályafutása alatt úgy érezte, hogy a magyarországi független médianyilvánosság jelentősen beszűkült. A médianyilvánosság tágítását azonban a szaklap tendenciózusan az Index és az Indexet tulajdonló médiacsoport folyamatos ekézésével és lejáratásával képzeli el.

A Media1 nem tartozik az olvasott portálok közé. A hazai hírportálok és internetes oldalak adatait mérő Digitális Közönségmérési Tanács (DKT) hivatalos rangsorában július első teljes hetében a 172. helyen végzett, ami egészen kiváló, ha összevetjük a júniusi összesített adatok alapján elfoglalt 234. helyével. 

Joggal vetődik fel a kérdés, hogy piacvezető lapunk napi 1 milliós látogatószámával miért kapkod legyek után? Miért foglalkozunk ezzel mégis írásunkban? A válasz egyszerű: legalább egyszer szeretnénk elmondani a mi véleményünket is, szeretnénk, ha a közvélemény kiforgatástól mentesen, tényszerűen látná ezt a lejáratókampányt, amit ellenünk folytatnak. Van még egy fontos aspektus: a szó elszáll, az írás megmarad. A mai digitális korban a keresőmotorok rangsora határozza meg sokunk életét, üzleti sikereit, fontos, hogy ezekben a rangsorokban is megjelenjen hivatalos álláspontunk, nem csak a változatos témákban megszületett lejárató anyagok. 

Kettős mérce a Media1-nél

Az újság témafeldolgozásaiban ott is szenzációt keres, ahol egy szerkesztőség éli a mindennapjait. A Media1 Indexet érintő cikkeinek narratívája és szellemisége vetekszik egy piaci vetélytárs által üzemeltetett troll oldal stílusával, megítélésünk szerint ez nem más, mint egy olcsó lejáratókampány az Index ellen.

Elég megnézni az Indexről vagy a médiacsoportról közölt bőséges hírfolyamot. Az anyagok jellemzően vélt vagy valós hibákat felnagyítva kerülnek az olvasók elé, gondosan elhallgatva azok tényszerű alapját, illetve ezen anyagok rendszeresen szemet hunynak az Index időközben elért eredményei, érdemei felett, cserébe viszont erős konteókat gyártanak az egyes információmorzsák, féligazságok között. 

Ha bárki átfutja ezeket az anyagokat, könnyen szemet szúrhat neki, hogy csak elvétve esik szó az Indexnél történt pozitív eseményekről, hírportálunk sikereiről. Felületes szemlélőnek könnyen tűnhet úgy, hogy az Indexhez köthető szakmai és piaci sikerek nem léteznek, kizárólag indokolatlan leépítések, hibák, tévedések és rossz üzleti döntések sorozata zajlik az újságnál. Nem kell mondanunk, a valóság teljesen más. 

A Media1 tulajdonosa még pár éve az Index lehetséges megszüntetését vizionálta. Szemlátomást azóta is rosszul viseli, hogy az újság nemhogy gyorsan visszaszerezte piacvezető pozícióját, és mára már nem a megszűnése a tét, hanem a folyamatos piacvezető pozíció megerősítése jelenti a napi feladatot

Minden bizonnyal ez a frusztráció az oka a hónapok óta tartó, az Indexet, annak tulajdonosait és szakmai vezetését tendenciózusan rossz színben feltüntető tartalomcunaminak. 

Példa a közelmúltból

A portál hangzatos címmel közölt anyagot arról, hogy az Index napi szerkesztője nem szemlézett egy hírt, ami az Index korábbi főszerkesztőjének új kinevezéséről szólt. 

A módszer itt is a szokásos volt: 

A Media1 meg nem nevezett forrásra hivatkozva közzétesz valamit, amiről hevenyészett, számonkérő, de minden esetben támadó jellegű kérdéseket küld az Index kiadójához, majd a választ vagy meg sem várva, vagy jobb esetben a válasszal együtt, de azt már minősítve egy frissített anyagot közöl, az előzőnél is abszurdabb, még hangzatosabb címmel. Az anyagok végének elmaradhatatlan része a mindent mindennel összekavarás, de ha nincs semmi kapcsolódó vád, akkor a tulajdonosok egyéb érdekeltségeinek indokolatlan felemlegetése szokott porondon lenni.  

Ez történt a múlt héten is, amikor az Index korábbi és jelenlegi főszerkesztőjével foglalkozó írásában zavarosnak és frusztráltnak minősítette a kérdéseire kapott választ. A magát szakportálnak nevező lap akkor éppen azt kérte számon, hogy miért nem foglalkozunk egy másik, az Indexnél nagyságrendekkel kisebb médiatermék új lapvezetésének kinevezésével, és az olvasók tájékozódásának megnehezítésével vádolta meg a szerkesztőséget, veretes konklúzióként levonva azt, hogy az Index jelenlegi főszerkesztője így állt személyes, kicsinyes bosszút elődjén.

A valóság itt is más volt. A jelenlegi főszerkesztő a kinevezést követően külön gratulált elődjének, ahogy a lapvezetés több más tagja is hasonlóan járt el. Szakmai, emberi viszonyuk remek és támogató, pontosan az ellenkezője annak, amit a Media1 sugallni próbált. Az Index témaválasztását, szerkesztési elveit számonkérni a Media1 részéről pedig teljesen szakmaiatlan. Ilyen esetekben kizárólag az olvasóinknak tartozunk beszámolási kötelezettséggel. Természetesen a témát olvasóink nem hiányolták, a témában semmilyen olvasói levelet nem kaptunk, sőt mi magunk sem küldtünk egyetlen számonkérő levelet sem egyetlen hírportálhoz vagy online médiumhoz, hogy miről és miért nem írt az adott napon. 

Hasonló példákat még hosszan tudnánk sorolni. A Media1 a valóságban furán értelmezi az alapításakor ígért közszolgálatiságot, számára a kiegyensúlyozott tájékoztatás kimerül az Index tendenciózus ekézésében, illetve egyes konkurens híroldalak ajnározásában.

Természetesen azt nem állítjuk, hogy tökéletesek lennénk. Olykor nálunk is becsúsznak technikai vagy szerkesztési hibák. Ezeket azonban korrekten kezeltük, akár olvasói, akár szakmai oldalról érkezett jelzés, elismertük, javítottuk és elnézést kértünk. Az elfogult csúsztatásokat és a személyeskedéseket ugyanakkor szakmaiatlannak tartjuk, és nem kívánunk ilyen megkeresésekkel foglalkozni a továbbiakban. 

A jövőbeli együttműködés keretei

Hiszünk abban, hogy minden üzleti vállalkozás és így egy lapkiadó feladata és felelőssége is, hogy a hozzá érkező szakmai kérdésekre válaszoljon, működése a jogszabályokban rögzített szabályok és elvek mentén átlátható és prudens legyen. Hiszünk a nyilvánosság fontos szerepében, a sajtó működésében, de magunk részéről ehhez a lejáratókampányhoz a jövőben nem kívánunk asszisztálni. 

Nem feltételezzük, hogy egy harmadik félnek az érdeke ez a példátlan lejáratókampány, esetleg valaki más áll a Media1 mögött. Azt viszont megerősítjük, hogy amíg nem áll vissza egy korrekt, tényeket pontosan bemutató együttműködés, addig a Media1 által előre megírt, ítéletszerű anyagaihoz több elferdíthető tényt nem kívánunk szolgáltatni, álkérdéseire – megszegve ezzel az udvariassági normákat is – nem kívánunk válaszolni. Természetesen ha bárkinek bármi kérdése lenne, bármilyen témában, ahogy eddig is, örömmel állunk rendelkezésre. 

Szívügyünk a hazai médiapiac, hisszük, hogy sok értékes szereplő együttműködve, normális, kollegiális viszonyban jól megfér rajta. Mi ezért dolgozunk, mindenki mást erre biztatunk!