Tech-tudomány

Találmányok egyszer s mindenkorra 3. rész

Az elektronmikroszkóp volt nagyobb hatással az emberiségre, vagy az instant kávé? Az animált gif vagy a helikopter? Elég a homályból! Az Index Tech rovata összeszedte az elmúlt száznégy és fél év hasznos, felesleges és értelmetlen találmányait, hogy kedves olvasóink kiválaszthassák közülük azokat, amelyek egyszer és mindenkorra átformálták kedves olvasóinkat, a tudományt, a technikát vagy akár az egész emberiséget. A szavazás harmadik, egyben befejező része következik. Szavazzon ésszel, még nyerhet a Windows!

Kedves Olvasóink, az internet lenyomta az integrált áramkört. A találmányos szavazás második részének nagyesélyese, a világméretű világháló fölényesen, 9,16 ponttal vezet a 8,94 pontos integrált áramkör előtt. Dobogós helyen még az elektronmikroszkóp (8,51), negyedik az IBM személyi számítógép (8,36), ötödik nemzeti büszkeségünk, a Biro-féle golyóstoll - igaz, 7,76 pontjával jócskán lemaradt az élbolytól. Az első tízbe befért még a cd, a lézer, a mobiltelefon, a műhold és az egér, de nem is ez az érdekes, hanem az alja: a legeslegutolsó helyen a maga siralmasnak is nevezhető 3,23 pontjával az LSD kullog, mert önök szerint még az animált gif, a frizbi és a macskaszem is nagyobb hatással volt az emberiségre, mint a múlt század hatvanas-hetvenes éveinek wunderdrogja. Önök meglepetésre nagyjából ugyanolyan jelentőségűnek ítélik az atomreaktort és a fogamzásgátlót, (7,17 és 7,23 pont), a kvarcórát viszont egyenesen megvetik (4,77). Az utolsó forduló nagyesélyese a Windows lehet, mert bár sokan utálják, félmilliárdos penetráció az félmilliárdos penetráció: kíváncsian várjuk, megszorongatja-e Bill Gates az internetet, vagy végül győz a sötét ló, a felfújhatós rágógumi.

I. rész | II. rész | III. rész

Szintetizátor

A tehetségtelen rokkendrollgitárosok és az állásukat vesztett dobosok szerint a mesterségesen előállított hang megölte a zenét, de belőlük csak a luddita düh szólt, mint a lyoni takácsokból száz évvel korábban. Az első igazi, és máig a legimpozánsabb szintetizátor a Columbia-Princeton szobányi szerkezete, az RCA Mark II volt a múlt század közepén - az áráról sokat elárul, hogy a Rockefeller alapítványt nyerték meg hozzá támogatónak. Aztán jöttek a filléres Casiók, a pc és a midi, és végleg felhígult a szakma. Kedves tehetségtelen rakkendrollgitárosok, itt az alkalom, hogy bosszút álljanak a szintipopon!


0

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

Űrhajó

Amikor Jurij Alekszejevics Gagarin főhadnagy 1961. április 12-én a Vosztok 1 fedélzetén elhagyta a Földet, legmerészebb álmainkban sem gondoltuk volna, hogy negyven év múlva nemhogy egy szomszédos galaxisba, de még a Marsra sem jut el az ember. A múlt évezred végére még a legközépszerűbb sci-fi író is minimum hipertérugrást vizionált, ehhez képest örülhetünk, hogy a Discoveryt sikerült épségben lehozni.


0

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

Parkolóóra

A leggyűlöletesebb találmány, ever. De attól még találmány, egyenesen Oklahomából, 1935-ből. Lehet lepontozni.


0

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

Penicillin

A leghíresebb antibiotikumot másodszor Alexander Fleming fedezte fel 1928-ban (először egy nóném francia diák, akire nem emlékszik senki), de mint minden rendes találmány, versciklus és memoár, ez is a fiókban pihent egy ideig, míg végre a negyvenes években piacra dobták. A háborús közegben azonnal sikeres lett a penicillin, és azóta is csak a krokodilvér tudta megszorongatni, de abból még nincs gyógyszer.


0

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

Porszívó

Az első porszívót lovak vontatták, dízelmotor hajtotta és a takarításra váró ház ablakán dugták be a csöveit a huszadik század legelején. A mai porszívók a mikroszkopikus atkákkal is elbánnak, sőt a robotváltozatok emberi beavatkozás nélkül szívnak, de nem ez az érdekes. Inkább képzeljék el egy pillanatra, mit művelt volna Freddie Mercury az I want to break free videoklipjében, ha partvis helyett gégecsövet adnak a kezébe, és azonnal felfogják a porszívó történelmi jelentőségét.


0

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

Rádió

Hol lenne a Szabó család, a vízállásjelentés és a Déli krónika, ha nem lenne rádió? Sehol. És mi lenne velünk nélkülük? Semmi. Az mp3 és a cyberrave-partik korában a rádió jelentősége csökkenni látszik, pedig a művi módszerekkel kétpólusosított tudományos világ évtizedeken át rágódott azon, hogy akkor vajon Marconi vagy Tesla. Most már mindegy.


0

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

Rágógumi

A magyar nyelv nem tesz különbséget, de az Erős Állkapcsok Földjén ég és föld a különbség a sima rágó (chewing gum) és a fújhatós változat (bubble gum) között. Rágni már az ókori görögök, a maják és az indiánok is rágtak, de a buborékkészítésre alkalmas rágót csak 1906-ban találta fel bizonyos Frank Fleer. Kereskedelmi forgalomba húsz évvel később került, akkor viszont alapjaiban rengette meg a modern filozófiát . Life is but a bubble.


0

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

Számítógépes játék

Ha egyszerűen csak grafikus, akkor a cambridge-i A.S. Douglas kísérleti amőbája 1952-ből, ha videojáték, akkor William Higinbotham tenisze 1958-ból, ha direkt számítógépre szánt program, akkor viszont Spacewar!, és már csak az a kérdés, hogy létezik-e jobb játék a Spacewar!-nál.


0

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

Szövegszerkesztő

Nyugodtan nevezhetjük elektronikus írógépnek, különösen mert kezdetben mindenki úgy nyomta a számítógépen az Entert sortörés helyett, mintha csak a Remington kocsiját húzta volna alapállásba, az igazi profik pedig szóközök használatával végezték a sorkizárást, úgy küldték a mátrixprinterre a fájlt. Úgy szavazzon, hogy ez a szavazás is szövegszerkesztőben készült!


0

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

Televízió

A televíziót egyesek szerint Paul Gottlieb Nipkownak, John Bairdnek, Charles Jenkinsnek és Vlagyimir Zvorkinnak köszönhetjük, mások szerint Vitray Tamás találta föl és Lakat T. Károly tökéletesítette a végtelenségig. The medium is the message.


0

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

Viagra

Rendes nevén 1-[4-etoxi-3-(6,7-dihidro-1-metil
-7-oxo-3-propil-1H-pirazolo[4,3-d]pirimidin-5-il)
fenilszulfonil]-4-metilpiperazin citrát; szanszkritul tigris. Fejfájás ellen fejlesztette ki a Pfizer gyógyszercég, de a kísérleti alanyoknak nem múlt el a fejfájásuk, viszont felállt a farkuk, így lett a Viagrából a múlt évszázad egyik utolsó nagy találmánya, amelyből csak 1999 és 2001 között egymilliárd dollárnyit forgalmaztak.


0

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

Videomagnó

Igen, a mágnesszalagot rég lenyomta a dvd, az mpeg, az avi és a mindenféle kodekek, de az otthoni filmfelvételi lehetőség olyan elementáris erővel hatott, hogy proletárok tömegei rögzítettek teljes Bergman-sorozatokat kazettára, csak azért, hogy utána soha ne nézzék meg őket. A Rambót bezzeg rongyosra, persze.


0

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

Vonalkód

A vonalkód nem tűnik akkora dobásnak, mint a zipzár, amit kiszorított a jelöltek listájáról, de az biztos, hogy mindkét találmány hozzájárult rohanó életünk felgyorsításához anélkül, hogy kiszorította volna elődjét, a kockás füzetet, illetve a gombot. Az első vonalkódot 1952-ban szabadalmaztatták Amerikában, de az még kerek volt; a mostani típus az ötvenes évek végétől idegesíti a pénztárosokat.


0

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

Walkman

A Szokol rádió is walkman volt már, igaz, csak monó, és nem volt hozzá kazetta, a Falukrónika pedig túl nyugdíjas lett volna a Kajagoogoo-frizurás poppereknek, akik a nyolcvanas években diadalra sétálták a Sony walkmant. A készülék - rágógumival és farzsebbe dugott fésűvel kiegészülve - folyamatosan kivívta az idősebb nemzedék megvetését, amelynek tagjai épp a walkman óta nem értik a mai fiatalokat.


0

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

Windows

Tavaly év végén úgy 575 millió személyi számítógép volt a Földön, és ezeknek 95 százalékán Windows futott. Túlozzunk egy kicsit: naponta félmilliárd ember egy piros-zöld-kék-sárga ablak látványára ébred. Tud még egy hasonló logót? Talán a kereszt, csakhogy annak van kétezer évnyi fórja. Félelmetes.


0

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

I. rész | II. rész | III. rész

Véleményüket, észrevételeiket ide írják meg!

hirdetés_
hirdetés