Tech-tudomány

Találmányok egyszer s mindenkorra

Az elektronmikroszkóp volt nagyobb hatással az emberiségre, vagy az instant kávé? Az animált gif vagy a helikopter? Elég a homályból. Az Index Tech rovata összeszedte az elmúlt száznégy és fél év hasznos, felesleges és értelmetlen találmányait, hogy kedves olvasóink kiválaszthassák közülük azokat, amelyek egyszer és mindenkorra átformálták kedves olvasóinkat, a tudományt, a technikát vagy akár az egész emberiséget. Az első részben az aeroszolos sprétől az integrált áramkörig szavazhatnak, és nemsokára jön a folytatás az LSD-vel, a Macintosh-sal meg a zippzárral.

I. rész | II. rész | III. rész

Aeroszolos spray

Jelentéktelen találmánynak tűnik? Ne siesse el! Dőljön hátra, és emlékezzen első barátnője mósuszillatára, esetleg első barátja mentolos szájsprébe burkolt hagymaszagára, gondoljon a szomszéd játszásiból legázsprézett kandúrjára és főleg gondoljon az ózonrétegre. Most tegye a szívére a kezét: hasznos találmány az aeroszolos spré, vagy még a sírját is le kellene chemotoxozni a norvég feltalálónak, aki a húszas évek végén kitalálta?


0

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

Animált gif

Lehet röhögni az animált gifen, de a web fiatalkorában kevés hatékonyabb önkifejezési forma létezett, mint egy-egy jól sikerült mozgókép, a dugós nyusziktól a dobogó szívekig. A kőszívű szakma hosszú évekig kivetette magából azt a webdizájnert, aki a nyelvválasztást nem lobogó animált zászlóval könnyítette meg, és az animgif ma is él, de hogy korszakos jelentőségű találmány-e, vagy csak szög a mainstream grafika koporsójában, ítélje meg mindenki maga.


0

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

Atomreaktor

Paks, Csernobil. Reaktorvízben fövő dunai pontyok, félelmetes fejes saláta, zokogó zöldek. Népgazdasági érdek, szénhidrogén-védelem. Geiger-Müller-számláló a spájzban, bunker a pincében, atomtemető a kertben. Áldás vagy átok a nukleáris energia? Szereti a kényelmet, vagy inkább használna szenes vasalót?


0

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

Audiokazetta

Megvolt az Orwo és a Polimer, vagy egyből BASF Super II-vel a kezében ugrott a mélyvízbe? A Chrome Biasra esküdött, vagy a metálra? Hatvan perc, vagy egyből kilencven, hogy egy oldalra kiférjen a bakelit? Próbált Basicben írt programot lejátszani az MK-25-ösön? Vett föl véletlenül Boney M-et Eddára mikrofonnal a táskarádióból? Tévhit, hogy a szerzői jogsértés az mp3-mal kezdődött. Az audiokazetta tehet mindenről. Riszpekt Maxell II 60 IEC Type II High Position!


0

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

BASIC

Sznoboknak Beginner's All-purpose Symbolic Instruction Code, a technika- vagy matektanárból átképzett botcsinálta számítástechnikusoknak viszont maga a pokol. Pedig 10 PRINT HELLO; 20 GOTO 10. Ilyen egyszerű, és ilyen szórakoztató. A BASIC már a hatvanas években megvolt, aztán '77-ben lenyúlta Bill Gates, és azóta semmi sem ugyanolyan. De mekkora a jelentősége az első széles körben elterjedt pécés programnyelvnek a technika történetében?


0

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

CD

Az Ortophone hangszedőkön, Mission Cyrus hangszórókon és karcos Saljapin-bakeliteken nevelkedett audiofilek máig megvetik a cd-t az analóg médiához képest rideg hangzása miatt. A technika történetében mégis elévülhetetlen érdemeket szerzett a lézerlemez, ha másként nem, visszapillantóra akasztott radarelhárítóként feltétlenül.


0

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

Egér

Az ember és gép közötti intimitást biztosító állatot, a számítógépes egeret negyven éve találta fel Douglas Englebart. Azóta lényegében nem változott, bár a rádiós modelleknek eltűnt a farkuk és a megszokott koszgolyóbist egyre gyakrabban váltja fel az optikai változat. Jobb és egyszerűbb inputeszköz máig nincs.


0

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

Elektronmikroszkóp

A tárgyakat akár félmilliószorosukra nagyító elektronmikroszkópot 1931-ben találta fel Ernst Ruska és Max Knoll a Berliner Technische Hochschuléban, és ezzel nagy szolgálatot tettek a természettudományoknak. A találmány hátránya, hogy a vizsgált tárgyaknak vákuumban kell lenniük, és tárgyaknak kell lenniük, mert az élőlények nem bírják a légüres teret. Az Ebola vírust azért sikerült lekapni, bár az lehet, hogy nem is élőlény.


0

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

Fénymásoló

Ugyanolyan esőerdőgyilkos zsákutca, mint a stencilgép meg az indigó, de a hatvanas években feltalált, nálunk sokáig szerokszként emlegetett fénymásoló egyesek szerint még a rendszerváltozásból is kivette a részét azzal, hogy segítette a felforgató Orwell, Koestler és a reformkommunista Pozsgay gondolatainak terjesztését. Akit kaptak már rajta, amint szórakozásból valamelyik testrészét próbálja fénymásolóval klónozni a céges Canonon, az is nyilván a fénymásolóra szavaz most.


0

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

Flopi

Itt az első magyar a listán: a merev tokba tett hajlékonylemezt állítólag Jánosi Marcell magnótechnikai főkonstruktőr találta fel a hetvenes években, igaz, ez a flopi nem hajlott, mint az eredetiek, de nem is foglalt el egy fél bőröndöt. Próbált úgy 3.1-es Windowshoz jutni, hogy huszonhárom flopin átmásolta az egészet ismerőse gépéről a sajátjára? Ha igen, szavazzon a mágneses adathordozó korongra!


0

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

Fogamzásgátló tabletta

A fogamzásgátlás legkézenfekvőbb módja egészen a múlt század hatvanas éveiig az anális szex volt. A pirula megjelenése helyükre tette a dolgokat, bár a találmány hányingert, fejfájást, depressziót, húgycsőgyulladást, mell-és bőrelváltozást okozhat, hogy csak a legáltalánosabb mellékhatásokat említsük. Az elmacsósodott gyógyszeripar a férfiakat mindmáig megkímélte a pirula áldásaitól. Kösz.


0

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

Frizbi

Eldobják, elrepül, mi az? Nem, nem flopi és nem fogamzásgátló tabletta, se nem elektronmikroszkóp. A repülő műanyagkorong lassan fél évszázada nyűgözi le az infantilis emberiséget, pedig csak az ókori diszkosz elkapható változatát találták fel a Yale egyetemen menzatálcákkal dobálódzó diákok. Döntéskor vegye figyelembe, hogy a lyukas frizbi tartja a világon legmesszebbre eldobott tárgy rekordját 415 méterrel.


0

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

Golyóstoll

A jelöltek között szereplő második magyar feltaláló, Bíró László József a nácik elől Párizsba menekült, ahol 1938-ban jobb híján bejegyeztette az angolszász nyelvterületeken tiszteletére "biro"-ként is emlegetett golyóstoll szabadalmát. Végül testvérével együtt Argentínában kötött ki, és a dél-amerikaiak hálából az ő szeptember 19-i születésnapján ünneplik a Feltalálók napját. Itthon néma csend.


0

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

Helikopter

A nekifutás nélküli repülőt Leonardo da Vinci már a 15. században feltalálta, aztán az emberiség évszázadokig ült ölbe tett kézzel, míg az orosz Szikorszkijnak, a magyar Asbóthnak és másoknak szinte egyszerre jutott az eszükbe, hogy helikoptert csináljanak. Húzza be a nyakát, és szavazzon a helyből felszállásra!


0

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

Hidrogénbomba

Atyja magyar, anyja nincs, de nem ezért nem szeretjük, hanem mert gyáva ökopacifisták vagyunk és féltjük a Földet meg a koszos életünket. Teller Ede nagyszerű tudós volt, jobban jártunk volna, ha neki jut az eszébe a mikrohullámú sütő vagy a hamburger, de ne hibáztassuk: ha nem találja fel a hidrogénbombát, feltalálja helyette valaki más.


0

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

Hipertext

A szövegen túli szöveg millióknak nyitotta meg az addig parancselven működő internetet, és ehhez egyetlen igazi újdonságot produkált csak: a linket, más néven kapcsot vagy hivatkozást. A CERN-tudós Tim Berners-Lee találmánya, a világméretű háló a hipertext-leíró nyelven, a html-en alapul, és bár a cgi, a php és a java jóval szofisztikáltabb, a kacsacsőr még mindig tartja magát.


0

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

Hitelkártya

A múlt század ötvenes éveiben vezette be a Diners Club az első hitelkártyát, ami a közhiedelemmel ellentétben egyáltalán nem szorította ki a készpénzt: a kokaincsík például hitelkártyával készül ugyan, de a szippantáshoz még mindig elengedhetetlen a minél nagyobb címletű bankjegy. A hitelkártya használható még ajtónyitásra, illetve platina változatban csajozásra is. Szavazzon a multifunkcióra!


0

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

IBM személyi számítógép

Nincs róla mit mondani: mindenki tudja, hogy alapjaiban, gyökerestül és végleg. Számítógép létezett már korábban is, de személyes használatra szánt változata bevitte az otthonokba azt, aminek sokak szerint nincs ott semmi keresnivalója: az Excelt és a pornót. A pécéről azt állítják, hogy olcsó, és működtetése egyszerű, de aki vett már új processzort és látott kék halált, az tudja, hogy ez szemenszedett hazugság. Szavazzon a drága és bonyolult pécére!


0

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

Instant kávé

Az instant kávé csak hidegen instant: ha az ember forrót akar, ugyanannyi idő megmelegíteni hozzá a vizet, mint amennyi alatt a kotyogóban lefő egy jófajta magyaros fekete. Az instant kávé egyetlen előnye, hogy nem marad utána zacc, mert azt is megisszuk. Ettől még szavazhat rá, ha akar.


0

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

Integrált áramkör

Arra senki nem kapja fel a fejét, hogy két vagy több egymással összekötött félvezető, pedig a vákuumcsöveket felváltó integrált áramkörök megjelenése hatalmasat taszított a számítástechnikán: az Intel, az AMD és az egész Szilícium-völgy sem jöhetett volna létre integrált áramkörök nélkül, de a programozható mikróba és a mobiltelefonokba is kell chip, chipbe pedig IC. Szavazzon a történelmi jelentőségre!


0

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

I. rész | II. rész | III. rész

Véleményüket, észrevételeiket ide írják meg!

hirdetés_
hirdetés