Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

Beindult a végső harc a mobilfrekvenciáért

2009.03.30. 16:30
A Portfolio.hu úgy tudja, hogy Pataki Dániel, a Nemzeti Hírközlési Hatóság elnökének bizonytalan a pozíciója. Az NHH szerint a mobilszolgáltatói tenderen hoppon maradt pályázók próbálnak nyomást gyakorolni a hatóság elnökére.

Komoly lobbiharc kereszttüzében áll a Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH), és a negyedik mobilszolgáltatói frekvenciára kiírt pályázat visszavonása úgy látszik csak olaj volt a tűzre. A Portfolio.hu kormányközeli forrásokra hivatkozv azt írja, hogy a mobiltender eredménytelensége Pataki Dánielnek, az NHH elnökének a távozását is eredményezheti.

Lapunk megkeresésére a Márton György, az NHH szóvivője elmondta, hogy Pataki Dániel nem távozik a posztjáról, és nincs tudomásuk arról, hogy inogna a széke. Az NHH elnökét a szaktárca miniszterének a javaslatára a miniszterelnök válthatja le.

Az NHH úgy érzi, hogy a mobiltenderen induló pályázók próbálnak nyomást gyakorolni a hatóságra. A pályázóknak még lehetőségük van megfellebbezni a hatóság döntését, és a másodfokú döntést az NHH tanácsának az elnöke hozza, Pataki Dániel.

A Portfolio.hu értesüléseink szerint a döntéshozók között leginkább Pataki volt az, aki nem helyeselte a jelenlegi környezetben egy újabb szolgáltató piacra engedését. Az NHH szóvivője az Indexnek elmondta, hogy a mobilszolgáltatói pályázat visszavonásáról nem Pataki hozott döntést, hanem a hivatal általános felügyeleti igazgatósága.

A négy pályázó közül a DreamCom már világossá tette, hogy fellebbezni kíván és az NHH beperlését is fontolgatja, a MobiNet vizsgálja a lehetőségeket, írja a Portfolio.hu.

A pletykák szerint Pataki álláspontjának kialakulásában komoly szerepet játszott a magyar piacon aktív három nagy mobilcég erős lobbi tevékenysége, aminek viszont ellentmond, hogy az NHH kiírta a mobilszolgáltatói tendert. Ráadásul a három mobilcég véleménye - például az, hogy a 900 MHz-es frekvenciát érdemes lenne nekik eladni - hónapokkal a tender kiírása előtt is ismert volt, távközlési konferenciákon többször kifejtették ezzel kapcsolatos érveiket.

Márton György az Indexnek elmondta, hogy az NHH, mint kiíró elemezte a pályázatokat, a gazdasági helyzetet, ez alapján döntött úgy, hogy visszavonja a pályázatot. Mint kifejtette, az NHH feladata a piaci verseny élénkítése. Emellett az, hogy felelősen gazdálkodjon a frekvenciával, ami értékes állami vagyon, és hogy végső soron a fogyasztók jól járjanak.