Megakadt a mobiltender eredményhirdetése

2009.01.24. 07:33
Bizonytalan a mobiltender végeredménye, mert bár a kiszivárgott, általunk is bemutatott számok alapján a DreamCom és a MobiNet esélyes a győzelemre, az NHH késik a győztes kihirdetésével. A távközlési iparág egyik része szerint van esélye egy új mobilcégnek, a másik része szerint nincs. A háttérben politikai pártok kavarnak, és az érdekek kusza csomóját nehéz kibogozni.

Az évtized egyik legnagyobb üzleti lehetősége a hazai távközlésben a negyedik mobilszolgáltatónak fenntartott licenc hasznosítása, de az ebben érintett vállalatok mind mást mondanak arról, hogy a frekvencián milyen szolgáltatást kellene elindítani. A magyar távközlési ipar összes szereplője érintett, és a frekvenciapályázat szigorú szabályai miatt pont azok a vállalatok nem beszélhetnek a konkrét terveikről, akik új szolgáltatót indítanának.

Politikai erők

Többen megerősítették azt az értesülésünket, hogy a politikai pártok is aktívan lobbiznak a háttérben, és többek között olyan érvekkel próbálják befolyásolni a pályázat elbírálóit, hogy melyik induló cég áll a jobboldali, és melyik a baloldali pártok mellett. Több szakértő elmondta nekünk az aggályát azzal kapcsolatban, hogy a fontos frekvenciák esetleg üzleti spekulációk áldozatává válnak, ami akkor lehetséges, ha a Vodafone, a Pannon vagy a T-Mobile megveszi a győztestől a 900 megahertzes frekvencia egy részét. Ebben az esetben a tender győztese 100 millió forintos alapdíjáért 4-5 milliárdos bevételt szerezhet.

A gyanakodásra többek között az ad alapot, hogy a pályázó MobiNet tulajdonosi háttere tisztázatlan. A magyar cégjegyzék a 2008-ban bejegyzett brit Layland Enterprises Ltd. céghez vezet, erről azonban a Dun & Bradstreet adatbázisa semmilyen érdemi információt nem közöl, csak egy igazgató nevét, aki az ugyanazon a címen bejegyzett Liga Union Ltd. igazgatója is. A MobiNet korábbi egyetlen tulajdonosa a Content Holdingon keresztül Bodnár Zsigmond volt, aki jelenleg a MobiNet ügyvezetője, korábban a Magyar Telekomnál és a Vodafone-nál dolgozott.

Az elmúlt hónapokban több iparági szakértő kijelentette, hogy a jelenlegi gazdasági helyzetben nem érdemes új mobilszolgáltatót indítani. A válság miatt nehéz hitelt szerezni a beruházáshoz, aminek a költsége tetemes. Ove Fredheim, a Pannon vezérigazgatója a Napi Gazdaságnak arról beszélt, hogy a mobilhálózat felépítése 150 milliárd forintba kerülne, emellett az üzemeltetés további 20 milliárd forintot felemészt évente. Beck György, a Vodafone vezérigazgatója lapunknak elmondta, hogy tapasztalatuk szerint ma egy bázisállomás üzembe helyezéséhez átlagosan egy évre van szükség. Persze más a helyzet, ha valaki csak egyetlen vagy néhány bázisállomást akar bekapcsolni, pusztán a megfelelés, a papír kedvéért, és azon szolgáltatást nyújtani nem kíván.

A jelenlegi szolgáltatók arra számítanak, hogy a válság miatt visszaesik a forgalom, és szerintük ebben a gazdasági környezetben komoly kihívás lehet egy induló vállalatnak, ha alacsony keresetű ügyfelekkel, fapados szolgáltatást nyújtva akar nagyméretű mobilhálózatot építeni. A pesszimisták szerint a hatóságnak fel kell készülnie arra, hogy a nyertes nem tudja teljesíteni az ígéreteit.

Felsorakoztak mögöttük

Vannak tehát valós veszélyek, de a helyzet egyesek szerint nem olyan tragikus, mint amilyennek látszik. Egy neve elhallgatását kérő távközlési guru, akinek van tapasztalata arról, hogy miként kell beindítani egy távközlési céget, bizakodóan tekint a mobiltenderre. Szerinte elképzelhető olyan üzleti terv, amely a megszokottól eltérő alapelvekre, teljesen új technológiákra épül, és emiatt sikeres lehet.

A pályázat győztesét a hálózati eszközök gyártói is erősen támogatnák. A Nokia Siemens Networks csütörtökön bejelentette, hogy nemcsak műszaki megoldásokkal, de pénzügyi partner bevonásával is az új szolgáltató mögé állna. A támogatás többek között azt jelentheti, hogy pályázó eleinte nem megveszi, hanem csak bérli a szolgáltatáshoz szükséges infrastruktúrát. Ebben a konstrukcióban az új cégnek nem kell rögtön úgy kialakítani a hálózatát, hogy az több százezer ügyfelet ki tudjon szolgálni, lépésenként növelheti a kapacitást, és a forgalma alapján fizet a használatért. További eszközök és kapacitások bérlésével könnyen skálázhatja a hálózatát, amikor megnő az előfizetők száma. Mivel a válság miatt a mobilcégek kevesebbet költenek az eszközök fejlesztésére, a gyártóknak érdekükben áll az új szolgáltató megsegítése, mert belőle lesz az új vevő.

Korábban is szó volt róla, hogy az új mobilcég virtuális mobilszolgáltatókat engedhet a hálózatára. Ezzel jelentősen csökkentheti a marketing célú kiadásait, hiszen a virtuális szolgáltatók valószínűleg a saját márkanevükön próbálják eladni a mobilszolgáltatást, kihasználva a meglévő ügyfélkapcsolataikat és az értékesítési csatornáikat. Ezzel a módszerrel az új mobilcég nagyon olcsón elérheti azokat az embereket, akiknek most nincs mobiltelefonjuk. A nagy bolthálózatoknak erős kapcsolatuk van az alacsonyabb keresetűekkel, és ha egy új fapados mobilszolgáltatást az amúgy is kiküldött reklámújságokban hirdetnek meg, akkor az nekik semmilyen plusz költséget nem jelent.

A Portfólió arról írt, hogy a pályázó kezdetben a meglévő szolgáltatók hálózatát is használhatja, kibérelve a kapacitásokat. A 900 megahertzes blokk eladásával megszerezhető pénz természetesen hálózatépítésre is fordítható, és más módszerekkel is csökkenthetőek a költségek.

A Portfolio.hu cikke szerint az Invitel lehet az új mobilcég egyik kiemelt stratégiai partnere. Az Invitel is indult a tenderen, de ha nem nyer, akkor is lehet belőle virtuális mobilszolgáltató. A vállalat egymillió meglévő ügyfelét tudná megszólítani az új mobilos ajánlatokkal, ami igencsak jól jöhet az új szolgáltató talpra állításánál. A Portfólió szerint ennél szorosabb összefonódás is elképzelhető, az új mobilcég az Invitel ügyfélszolgálati és számlázási rendszerét is kihasználhatja, amivel tovább csökkentheti a költségeit.

Jolly joker

A mobiltender körül kialakult felhajtás nem érint minden pályázatot. Akár bedől a 3G/GSM-pályázat, akár nem, a vidékiek jól járhatnak. A 450 megahertzes sávra csupán két cég, a Digi és a Mobil Wireless Broadband Hungary pályázik. Ezen a frekvencián Flash OFDM technológiával 5,3 megabites letöltési sebesség érhető el mobilneten, és egyetlen bázisállomással több négyzetkilométeres terület lefedhető, olcsón. Így kisebb falvakban, városokban viszonylag rövid idő alatt bevezethető a szélessávú mobilinternet.

Mindent összegezve a Nemzeti Hírközlési Hatóság nincs könnyű helyzetben, mert politikai csatározástól zajos környezetben kell kiválasztania egy céget, amely méltó az értékes frekvencia kezelésére. A hatóság eredetileg december végén szeretett volna eredményt hirdetni, tehát már legalább három hetes csúszásban vannak, és úgy tudjuk, hogy a pályázatot elbíráló bizottság még nem hozott döntést.  • Hírek
  • Hírek