Piroska
-2 °C
5 °C

A Windows 7 kivégezte a Vistát

2009.05.22. 23:00
Elméletileg minden programot és beállítást átvesz a Windows 7 a számítógépen lévő Vistáról, de a tesztünk szerint a váltást megkönnyítő funkció finoman szólva még nem működik tökéletesen.

Ősszel megjelenik a Windows 7, de az aktuális operációs rendszerünket már most lecserélhetjük a végső kiadáshoz nagyon hasonló, Release Candidate nevű verzióra. Ezt azért is érdemes megtenni, mert 2010 júniusáig korlátozások nélkül használható. Többféleképpen lehet váltani, és csak a Windows XP felhasználói járnak rosszul, mert ők nem frissíthetnek közvetlenül a Windows 7-re. A személyes fájlokat és programokat egyenként kell átpakolni az új rendszerre, és érdemes mindenről biztonsági másolatot készíteni.

Valamivel jobb helyzetben vannak azok, akik Vistáról váltanak Windows 7-re, mert az új rendszer - elméletileg - átvesz minden beállítást, személyes fájlt és programot. A tapasztalataink azt mutatják, hogy ebben az esetben még inkább érdemes mindent lementeni egy külső, biztonságos adattárolóra.

vista vissza

Szerkesztőségi asztali számítógépünk már a Vistát is könnyedén futtatta, az erős konfigurációnak meg sem kottyan az Ultimate rendszerigénye. A frissítésbe akkora bátorsággal ugrottunk bele, mint egy részeg horgász a befagyott Balatonba. És persze meg is kaptuk a fagyos élményeket.

A Windows 7 azt javasolta, hogy tiltsuk le a vírusirtót, de ez nem volt elég, a frissítés a Norton Internet Security teljes eltávolításáig nem volt hajlandó továbblépni. Ezután már csak olyan apróságokra figyelmeztetett a telepítő, hogy a Vista Ultimate extra programjai és az utólag letöltött magyar nyelvi csomag nem lesz elérhető a Windows 7-ben, de elindult a frissítés.

Negyven percig keményen küzdött a Windows 7 a jól kiérdemelt helyéért, de egyszer csak bejelentette, hogy ő innen egy tapodtat sem megy tovább, csakis vissza a Vistára. Arra gyanakodtunk, hogy nem tetszik neki a 92 különféle program, illetve hogy 382 ezer fájlt, beállítást és más digitális vackot kellett átlapátolnia a régi rendszerből az újba. Tizedére csökkentettük az átpakolandó mennyiséget, de a negyvenedik perc után megint leállt a telepítő.

Adtunk egy utolsó esélyt, letöröltünk minden programot, kitisztítottuk a regisztrációs adatbázist. Ebben az esetben persze már nem beszélhetünk frissítésről, mert csak a személyes fájlok maradtak meg, amik egyszerű másolás-beillesztéssel átvihetők az új rendszerbe.

Végül ez is történt: a frissítés egyáltalán nem működött, úgyhogy lefuttattunk egy teljes telepítést. Ilyenkor a Windows.old nevű mappába kerül minden régi adat, ahonnan pár perc alatt áthelyeztünk mindent a Windows 7 személyes mappáiba.

A Windows 7 telepítése közben volt még egy izgalmas pillanat, amikor egy újraindítás után kék halál jelent meg a kijelzőn, akárhányszor indult újra a gép. Végül egy újraindításnál a rendszerválasztó menüben a Windows 7 helyett a Windows Vista futtatását kértük, erre azonban nem a régi rendszer indult el, hanem a Windows 7 folytatta a telepítést, amit rendben elvégzett.

Azóta is a Windows 7 RC fut a szerkesztőségi gépen, akadás és fagyás nélkül. A frissítést viszont - legalábbis most, az RC-vel - kizárólag rendszergazdáknak és kamikázéknak javasoljuk.