Bertalan
19 °C
32 °C
Index - In English In English Eng

Gépek keressenek helyettünk

2009.06.11. 16:40 Módosítva: 2009.06.11. 16:48
Az internetes kereséskor gyakran kell finomítani vagy teljesen átírni kifejezéseket, hogy pontosabb találatokat kapjunk. Egyesek szerint a legjobb eredményekhez lassan már illene kihagynunk a humán faktort, és inkább dolgozzon többet a gép.

Jim Jansen, az amerikai Pennsylvaniai Állami Egyetem adjunktusa az utóbbi időben közel 1 millió keresést elemezve kutatta a webes lekérdezések felhasználók általi újraszövegezését, vagyis azt az eljárást, amikor a találatokkal nem elégedett szörfölők finomítják a keresési paramétereket, írja az ITcafé. A szakember motívumokat, sablonokat keresett ezekben a folyamatokban, hogy végül egy jól működő modellt alkothasson a várható szűkítés előrejelzésére: egy metódust, amely a felhasználó helyett gyakorlatilag továbbgondolja és automatikusan újraalkotja a lekérdezéseket a keresési kifejezések átformálásával.

Gépi beavatkozás

„A kutatás kulcsmegállapítása az a tény, hogy a leíró jellegű webes keresésektől az előjelző modellek felé haladunk” – mondta Jensen, aki kollégáival karöltve az elemzett mintákból azt a következtetést vonta le, hogy a felhasználók az esetek 22 százalékában újraszövegezték vagy átalakították a keresési kifejezéseket a pontosabb találatok érdekében. „Kezdetben tipikusan szűkítették a lekérdezéseket, majd a keresés folytatásaként középtájon átszövegezték a kifejezéseket. Úgy tűnik, szerencsés megoldás lenne, ha a gép segítségére akár már a kezdetekben, a lekérdezés megindításakor számíthatnánk” – vonta le következtetéseit a kutató.

A szakemberek azonban nem csupán a kifejezésekre fókuszáltak, hanem górcső alá vették a felhasználók egyéb szokásait is, kiemelve a gépi segítségnyújtás igénybevételére vonatkozó tapasztalatokat. Azt találták, hogy a szörfölők meglehetősen kis arányban fordultak a szoftverhez asszisztenciáért – valószínűleg azért, mert túlontúl a saját maguk által begépelt kifejezésekre koncentráltak. „A rendszer segítségét akkor lehetne a legeredményesebben bevetni, amikor a felhasználók éppen a kifejezések között váltanak, mivel úgy tűnik, az emberek nyitottak a gép beavatkozására” – jelentette ki Jensen.

„Ha sikerülne elégséges pontossággal előre megjósolnunk a korábbi és jelen állapotokon alapuló lekérdezési formulákat, olyan információs rendszereket tervezhetnénk, melyek többek között automatikus szövegezési, javaslattevő és keresési segítséget is nyújthatnának” – bizakodott a kutatócsoport.