Nándor
8 °C
23 °C
Index - In English In English Eng

Böngésző nélkül jön a Windows 7

2009.06.12. 09:01
A Microsoft úgy igyekszik eleget tenni az uniós versenyügyi hatóságok feltételeinek, hogy kiemelik az Internet Explorert a Win 7-ből. Az EU más megoldást vár.

Az Európai Bizottság (EB) kikérte a pc-gyártók és a rivális szoftverfejlesztő cégek véleményét arról, hogy szerintük hogyan lehetne egyenlő versenyfeltételeket teremteni a Windows operációs rendszerekhez írt internetes böngészők piacán. A Wall Street Journal úgy tudja, hogy a válaszokat legkésőbb péntekig várták.

A lap értesülései helytállónak bizonyultak, mivel a Microsoft tegnap bejelentette, hogy az október 22-én debütáló Windows 7 operációs rendszernek lesz egy európai verziója, amiben nem lesz benne az Internet Explorer böngésző, írja az ITcafé. A döntésről Dave Heiner, a Microsoft alelnöke és jogtanácsosa számolt be a cég hivatalos blogjában. Heiner elmondta, hogy igyekeznek megfelelni az uniós versenykövetelményeknek, ezért választották ezt a megoldást, amit reményeik szerint elfogadnak majd.

Ahhoz, hogy az egész világon egyszerre jelenhessen meg a Windows 7 és tarthassák a kitűzött határidőt, a gyártóknak fel kell készülniük a speciális változatra is. A tervek szerint az Internet Explorert külön kínálják, úgy, hogy mind a gyártók, mind a felhasználók könnyen telepíthessék, ha akarják. Az üzletekben egy „E" fogja jelezni azokat a kiadásokat, amelyekben nincs benne az Internet Explorer (az előző trösztellenes vizsgálat után, 2006-ban egy „N" jelölte azokat a verziókat, amelyekben nem volt benne a kifogásolt Windows Media Player).

Heiner kitér arra is, hogy a fogyasztók vajon hogyan fognak más böngészőt telepíteni egy olyan gépre, amelyen nincs böngészőprogram. A Microsoft képviselője abban reménykedik, hogy az OEM-partnerek majd feltelepítenek valamilyen böngészőt, és ezek után a felhasználó dönt arról, hogy megtartja az előtelepítettet, vagy keres egy másikat. Ugyanakkor utalt arra, hogy ez a megoldás esetleg nem fogja kielégíteni az európai versenyügyi hatóságokat.

Még nem elég

Az uniós hatóság valóban nem tűnik túl lelkesnek. Közleményükben azt írják, hogy a céljuk az erőfölénnyel való visszaélés megszüntetése, és hogy a vásárló választhasson a böngészők közül, nem pedig az, hogy a Microsoft böngésző nélküli megoldásokat kínáljon. Vagyis ragaszkodnak ahhoz, hogy a Windows indításakor a felhasználó eldönthesse, hogy melyik böngészőt kívánja használni. Ugyanakkor megjegyzik azt is, hogy a gyártók esetében, az új PC-k piacán talán lesznek pozitív következményei a Microsoft mostani ajánlatának.

Annyi bizonyos, hogy a konkurensek elégedetlenek a Microsoft ajánlatával. Håkon Wium Lie, az Opera Software technológiai vezetője „érdekesnek" minősítette a megoldást, ám szerinte ez még nem elegendő a versenyhelyzet biztosítására. Wium Lie úgy véli, hogy ezzel a lépéssel az OEM-eket az Internet Explorer 8 telepítésére bátorítják, emellett az sem világos, hogy a Microsoft az IE8 mely részeit fogja eltávolítani: „A renderelő motor maradni fog. Ki tudja, hogy a Windows Update hogy fog működni? Egy reggel felébredsz, és azt látod, hogy az IE8 már megint ott van a gépen." A Windows Update Explorerhez kapcsolását a Mozilla vezetője, Mitchell Baker is kifogásolja, aki a múlt hónapban azt a megoldást kárhoztatta, hogy a frissítéskor elinduló IE8 megtéveszti a felhasználólkat, és saját magát állítja be alapértelmezett böngészőnek. „Nem csak Európára kell tekintettel lennünk. A Windows 7 speciális európai verziójával a Microsoft az OEM-ek tevékenységét nehezíti meg. Globális megoldást kell találnunk, mert ez nem csak európai probléma" – értékelte végül a helyzetet Wium Lie.