Elkészült a Microsoft vírusirtója

2009.06.12. 16:50 Módosítva: 2009.06.12. 16:56
Hamarosan megjelenik a Morro bétája, és a OneCare kivezetése után valószínűleg letölthető lesz a teljes verzió is.

A Microsoft hamarosan elérhetővé teszi ingyenes, egyelőre csak Morro kódnéven ismert vírusirtójának a béta verzióját. A vállalat szóvivője pontos megjelenési dátumot nem árulta el, de azt elmondta, hogy a cégen belül már jó ideje tesztelik a terméket, írta az ITcafé.

Redmond tavaly novemberben jelentette be, hogy 2009 júniusa végén befejezi a OneCare biztonsági csomag értékesítését, amiért egy évre 49,95 dollárt fizetni és van benne vírusvédelem, tűzfal, adatmentő eszközök és rendszerkarbantartó kiegésztők is. Azt is tudni lehetett, hogy a fizetős megoldás helyett egy ingyenes vírusirtót ad a Windows-felhasználóknak.

A Forefront-motorra épülő Morro a hírek szerint kizárólag vírusok és kártevők ellen biztosít védelmet, cserébe viszont jóval kevesebb erőforrással beéri, mint a komplett internetbiztonsági csomagok. A termék elsősorban a piacon ma is elérhető ingyenes antivírusok (AVG, Avast! stb.) és nem a fizetős megoldások versenytársa lesz.

A Microsoft azért döntött a grátisz vírusirtó kiadása mellett, hogy javítson a felhasználók kétségbeejtő PC-biztonsági statisztikáin. Ma a fejlettebb országokban a windowsos számítógépek több mint 50 százalékán vagy nincs semmiféle antivírus, vagy ha van is, elavult adatbázissal rendelkezik – a fejlődő országokban pedig még rosszabb az arány. A Morróval jóval több windowsos PC alapvető védelmét tudják majd biztosítani – érvelnek.

Kérdés, hogy ehhez mit szólnak majd a versenyügyi hatóságok, melyek az érintett riválisok panaszai alapján korábban már többször kifogásolták bizonyos alkalmazások – például a médialejátszó és a kémprogramirtó – összekapcsolását a Windowszal. A Microsoft mindenesetre igyekszik elébe menni a problémának, és azt mondja: mindenki olyan vírusirtót használhat, amilyet csak akar, az övék csak egy lesz a sok közül. A terméket nem is fogják integrálni a Windowsba, az internetről lehet majd letölteni Windows XP, Vista és Windows 7 operációs rendszerekre.  • Hírek
  • Bankszámla