Máté, Mirella
4 °C
20 °C
Index - In English In English Eng

Letölthető a Firefox 3.5

2009.07.01. 08:26 Módosítva: 2009.07.01. 08:37
A legújabb Firefox gyorsabban tölti be a JavaScript tartalmakat, és támogatja az új HTML-szabványt.

A Mozilla a múlt héten azt ígérte, hogy ma megjelenik a Firefox 3.5 végleges verziója, írja az ITcafé. Ezúttal a cég betartotta ígéretét, a mozilla.com weboldal és a magyar nyelvű szájt is már az új kiadást ajánlja fel letöltésre. A végleges verzió megegyezik a múlt csütörtökön megjelent RC3-mal.

A Firefox 3.5 fejlesztése a tervezettnél jóval hosszabbra nyúlt. Az eredeti elképzelések szerint az akkor még 3.1-nek nevezett verziót 2008 végén remélték kiadni, de ezt a határidőt nem sikerült tartani, több forrás szerint az új JavaScript-motor, a TraceMonkey hibái miatt. Az időközben bevezetett újítások nagy számát tükrözendő a kiadás verziószámát márciusban 3.5-re módosították. Legutóbb a fejlesztők azt ígérték, június végén megjelenik a végleges: ezt az ígéretet éppen hogy sikerült tartani.

A 3.5-ben a legfontosabb újítások a következők: a privát böngészési mód és a geolocation technológiák támogatása; a HTML 5 <audio> és <video> tagjeinek támogatása; látványosan gyorsabb JavaScript-végrehajtás a TraceMonkey bevezetésének köszönhetően; valamint a szerverek és a böngésző közötti adatcserét segítő JSON (JavaScript Object Notation) technológia beépítése.