Eufrozina, Kende
11 °C
26 °C

Szeptemberben kihirdetik a Google-verseny győzteseit

2009.08.19. 11:34 Módosítva: 2009.08.19. 14:29
Csaknem egy év kellett a Google által delegált zsűrinek ahhoz, hogy kiválassza a tízmillió dolláros összdíjazású világmegváltó pályázatra beérkezett ötletek közül a száz legjobbat.

A Google tavaly októberben zárta le 10100 nevű pályázatát, amelyen a világot megváltó, vagy legalábbis a mostani helyzeten javító ötletekkel lehetett indulni. A cég akkor azt ígérte, tízmillió dollárt áldoz összesen öt olyan projektre, amelyek megvalósítását támogatásra érdemesnek ítéli.

Az Index egyszerű, mégis zseniális pályázati anyagot nyújtott be, amely szerint kinyomtatnánk az internetet, és postán, illetve önkéntes futárok segítségével juttatnánk el a virtuális térben felhalmozott tudást a világ azon részeibe, ahol nemhogy internet, de még áram sincs. Íme a pályázathoz csatolt videó:

Eredetileg úgy volt, hogy a Google által kijelölt zsűri 2009. januárjáig kiválasztja a száz legjobb ötletet, azután pedig közönségszavazás dönt az öt nyertesről. Arra azonban a cég sem számított, hogy több mint 150 000 pályázat érkezik be – ezzel a mennyiséggel a Google az elmúlt lassan egy évben sem volt képes megbirkózni, miközben a határidőt kétszer is kitolta. Már az is kisebb csoda, hogy egy év alatt sikerült kiválasztani az indulók közül a legjobb százat. Ha egyetlen ember zsűrizne, ennyi pályázati anyag elbírálása 40 órás munkahetekkel számolva még akkor is 12 évig tartana, ha a bíráló mindössze 10 percet töltene egy-egy pályázattal.

A cég egyik szóvivője viszont most bejelentette, hogy egy hónapon belül lezárul a zsűrizés, és megkezdődhet a második szakasz, amelyben a közönség húsz ötletet választ ki a százas szűkített listáról. A húsz végső döntős közül a Google vezetői választják ki azt az ötöt, akik között szétosztják a tízmillió dollárt.