Adalbert
13 °C
21 °C

Mindent tud a mobilunk

2009.08.26. 22:49
A romagyilkosságok felderítésében a mobiltelefónia is segítette a nyomozókat. A rendőrség négymillió telefonos adatot vizsgált át, több ezer olyan emberrel vették fel a kapcsolatot, aki a helyszínek közelében használta a készülékét. De hogyan derül ki, hogy ki járt a helyszínen?

A mobilozókat könnyen nyomon követhetik a hatóságok, hiszen a szolgáltatóknak az uniós előírások miatt egy évig tárolniuk kell a felhasználókkal és készülékeikkel kapcsolatos adatokat. És nemcsak a beszélgetésekben részt vevő felek telefonszámait és a hívás irányát menthetik le, hanem például a szolgáltatást nyújtó cella azonosítóját is.

Természetesen a SIM-kártya a legárulkodóbb, de a bűnözők ezt könnyen kijátszhatják, ha hamis személyivel kötnek szerződést, vagy eleve lopott kártyát használnak. Lapértesülések szerint a romagyilkosságok gyanúsítottjai tudtak erről, és gyakran cseréltek SIM-kártyát.

DSC 2718

Van még egy adat, ami a mobilozóval összefüggésbe hozható, mégpedig a készülék egyedi azonosítószáma, az úgynevezett IMEI-szám. Ez leolvasható a termék dobozáról, és a mobil kijelzőjén is megjelenik, ha bepötyögünk egy kódsort, ami általában *#06#. Bekapcsoláskor a mobil az IMEI-számot is elküldi a szolgáltatónak, ami nagyon hasznos, mert ez alapján lehet kiszűrni a lopott készülékeket. A szolgáltató az IMEI alapján letilthatja a hálózatról a lopott mobilt, illetve a benne lévő SIM-kártya sorszáma alapján azonosítani tudja az új felhasználót.

A készülékek adatait az adatkezeléssel kapcsolatos törvények betartásával a nyomozóknak is kiadhatják. Megkerestük Petőfi Attilát, a Nemzeti Nyomozóiroda igazgatóját, hogy a gyanúsítottakat nem ismerve mégis miként kérnek le adatokat, de a módszert nem akarta leleplezni. "Ha nyilvánosságra kerülne a metodika, az nemcsak a konkrét ügyet befolyásolná, hanem a jövőbeni nyomozásokat is hátráltatná" - mondta a tábornok. "Lehet, hogy több ügy bedőlne, és nőne a szakadék a bűnöző és a bűnüldözők között."

Azonban a hatályos adatvédelmi előírások hátráltathatják a nyomozásokat. A bűnözők kézre kerítése ugyanis nehezebb, ha az adatokat adatvédelmi okokból egy idő után törlik, és ezután már nem lehet cáfolni az állításaikat arról, hogy merre jártak a kérdéses időpontban. De az is előfordulhat, hogy egy gyanúsított csak a szolgáltatónál tárolt adatok segítségével tudná bizonyítani az alibijét, csakhogy az esetleges törlés megnehezíti a védelmet.

DSC 2854

Az elektronikus hírközlési törvény alapján a nyomozó hatóság elkérheti a tárolt adatokat, de csak az elengedhetetlenül szükséges személyes adatokat, és ismertetnie kell az adatkezelés célját. A szolgáltatóknak a rejtjelezett adatokat vissza kell állítania annak eredeti állapotába. A Társaság a Szabadságjogokért civil szervezet szerint érthető, hogy a hatóságok nem árulják el a módszereiket, ők inkább azt tartják aggályosnak, hogy az emberek nem tudatják meg, hogy a szolgáltató milyen adatokat tárol róluk.

Bárki kémkedhet

Mobiltelefonra olyan kémszoftver is telepíthető, ami teljesen észrevétlenül konferenciahívást indít egy előre megadott telefonszámra, így a kémkedő is mindent hall. Csak tüsszentenie nem szabad, nehogy lebukjon. Az sms-üzenetek is továbbíthatók. Ezt a módszert a rendőrség nehezen alkalmazhatja, mert előbb meg kell kaparintania a célpont mobilját, hogy feltelepítse rá a kémprogramokat. Az sem biztos, hogy a készülék alkalmas ilyen szoftverek futtatására. A kémprogramokat egyébként senki sem használhatja, mert a törvény tiltja a lehallgatást.

mobil1

Néhány hónapon belül könnyebb lesz a lehallgatók helyzete, mert egy informatikai kutató elhatározta, hogy feltöri a gsm-rendszer titkosítását. Ennek az lesz az eredménye, hogy egy átlagos laptoppal is lehallgathatók lesznek a közelben lebonyolított telefonhívások - természetesen a megfelelő szoftverrel és rádiós kiegészítővel.

A kutató a tettét azzal indokolta, hogy a második generációs mobilhálózat - a gsm - titkosítása tizenöt éve hibás, könnyen feltörhető. Most viszont csak a sok pénzzel rendelkező bűnözők, illetve a megfelelő informatikai háttérrel rendelkező hatóságok tudják lehallgatni a hívásokat. Ha nyilvánosságra kerül a törés, akkor a mobilcégek rá lesznek kényszerítve, hogy javítsák a szolgáltatás biztonságát.