Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Kevésbé lesz szívás a Flash

2009.11.17. 12:00
Megjelent az Adobe Flash 10.1 és az AIR 2.0 béta verziója, amelyek a látványos újítások mellett a memóriafogyasztást is csökkentik.

Egyszerre szeretjük és gyűlöljük az Adobe Flash technológiát, mert szépen jeleníti meg az online tartalmakat, de eközben elhasználja a gép memóriáját. A szoftvercég is felismerte a problémát, és a Flash, valamint a webes szolgáltatásokat szoftverként megjelenítő Adobe AIR most megjelent bétáiban igyekszik leszámolni a memóriagonddal.

A Flash Player 10.1 és az AIR 2.0 is ki tudja használni a számítógépek grafikus gyorsítócsipjét (GPU), ezzel csökkenti a processzor terhelését. A DownloadSquad blog a TweetDeck nevű programmal tesztelte az AIR-t, és az új verzió feleannyira terheli a processzort, és 20 megabájttal kevesebb RAM-ot fogyaszt, mint az 1.0. Ez nagyon pozitív változás, és azt bizonyítja, hogy az AIR 1.0 kódja rettenetesen volt megírva.

Vannak látványos újítások is, mindkét program támogatja a többujjas érintőkijelzős vezérlést. Ha ezt kihasználja a játékipar, akkor egy primitív zombigyilkolós játékban is simán leizzadhatunk majd a gép előtt. A Flash Player 10.1 a windowsos számítógépeken hardveresen tudja dekódolni a nagyfelbontású (H.264-es kódolású) videókat. Jól időzítették az újítást, hiszen a YouTube kínálatában hamarosan 1080p-s felbontású videók is lesznek.

Az AIR 2 gigantikus 4095x4095 pixeles ablakméretet is támogat, amit egy ideig biztosan nem tudunk kihasználni, és szorosabban együttműködik a hardverrel, például hozzáfér a mikrofonhoz, az usb-s adattárolókhoz és a gépre kötött kamerákhoz.

A mobilokon később jelennek meg az új technológiák. A Google Androidon valamikor 2010 elején, a Blackberry mobilokon még később lesz Flash Player 10.1.