Máté, Mirella
7 °C
17 °C

Megint a top 10-ben az AMD

2009.12.21. 16:50
Történetének egyik leggyengébb évét zárja a csipgyártás. A legnagyobb vállalatok többségének csökkent a forgalma.

A félvezetőipar történetének egyik legrosszabb éve a 2009-es – állítja a Gartner. A piackutató becslése szerint az idén 11,4 százalékkal, 226 milliárd dollárra (napi árfolyamon 43 632 milliárd forintra) esik vissza a gyártók árbevétele. Az iparágban az elmúlt 25 évben most hatodszor történik meg, hogy a forgalom alacsonyabb lesz a megelőző évinél, arra viszont korábban még sosem volt példa, hogy a mutató két egymást követő évben csökkenjen. Tavaly a gazdasági válság globalizálódásának köszöngetően 5,4 százalékos volt a visszaesés.

„2009 első negyedévében meredeken visszaesett az árbevétel, és ezzel folytatódott a 2008 utolsó trimeszterében kezdődött gyengülés. Az először az első negyedév végén mutatkozó enyhe erősödés a továbbiakban markáns szekvenciális növekedést hozott” – mondta Stephan Ohr, a Gartner félvezető-ipari kutatási vezetője.

tablazat.png

Az idei recessziót – majd a kereslet élénkülését – azonban nem feltétlenül érezte ugyanúgy minden gyártó: a kilábalás útján elsőként a PC-piac indult meg, majd következtek a további fogyasztói szegmensek (a mobiltelefonok és gépjármű-elektronika piaca). A japán vállalatok az erős jen miatt a riválisaiknál jobban megszenvedték a válságot.

Ami a gyártók rangsorát illeti: immár 18. éve az Intel vezeti a listát. A tíz legnagyobb chipgyártó közül mindössze három tudta növelni az árbevételét az idén: a Samsung és a Hynix a memóriaárak régóta várt stabilizálódásának, a Qualcomm pedig a mobiltelefonokban használt chipjei iránti élénk keresletnek köszönhetően. Két számjegyű bővülést egyetlen cég, a top 25-ben található tajvani MediaTek tudott felmutatni, melynek termékeit előszeretettel használják a márkátlan mobilok kínai gyártói.

A Gartner értékelése szerint a chipiparon belül az idén kiemelt figyelmet érdemel a memóriaszegmens, mivel – szemben más ágazatokkal – itt a 2007-es és 2008-as visszaesés után lassan megindult a fellendülés. A korábbi években a gyártók csökkentették a termelést, a kínálat korlátozása pedig az árak emelkedéséhez vezetett. A NAND flashmemória-chipekből már az év elején hiány alakult ki, majd a második negyedévtől kezdve a DRAM-ok esetében sem tudott lépést tartani a kínálat a kereslettel, ami felverte az árakat. Ennek köszönhető, hogy a memóriaszegmensben a forgalomcsökkenés jóval mérsékeltebb volt, mint az iparág egészében.