Rendőrkézen a facebookos rabló

2010.01.14. 11:29
A viszkis rablóból annak idején még szinte erőszakkal kellett netes sztárt faragni, a modern, webkettes szökevények azonban már maguk veszik kezükbe sorsukat. Craig 'Lazie' Lynch négy hónapig cukkolta a Facebookon az angol rendőrséget, arcát pólóra nyomták, dalokat írtak róla, és hatezer rajongót szerzett magának, mielőtt elfogták.

„Az élet annyit ér, amennyit kihozol belőle. Élj gyorsan, halj meg fiatalon” – ez volt Craig 'Lazie' Lynch jelmondata a Facebookon, mielőtt két hete törölték profilját a közösségi szájtról. Lynchet, aki majdnem négy hónapon át cukkolta a neten az őt üldöző rendőröket, január 12-én London közelében végül elfogták.

wanted450

A 28 éves Lynch tavaly szeptemberben szökött meg a suffolki Hollesley börtönéből, ahol hétéves büntetését töltötte. Bár fegyveres rablásért ítélték el, a szökés inkább könnyű sétára hasonlított, mivel a börtön D kategóriás, ami Nagy-Britanniában a leglazábbnak számít: a fogva tartottak, ha jól viselkednek, engedély birtokában elhagyhatják az intézményt, dolgozhatnak a környéken, sőt haza is utazhatnak. Lynch azonban engedély nélkül távozott, aztán bevackolta magát egy lakásba, csinált magának egy profilt a Facebookon, és idejének nagy részét a tehetetlen rendőrség heccelésével töltötte.

A zsaruk hülyék

„Ma reggel az a fura érzésem támadt, hogy rám törik az ajtót, de aztán eszembe jutott, hogy a zsaruk olyan hülyék, mint a seggem. Így hát visszaaludtam” – írta egyik helyzetjelentésében. Szökése alatt Lynch jókat főzött és jókat evett, és többször is leírta, mennyivel jobb a steak, mint a börtönbeli kása. A karácsonyi menü  az angol hagyományok szerint pulyka volt, amelyről kép is készült: a Facebookra kitett fotón Lynch bal kezében a sült pulykát tartja, míg jobb kezének középső ujjával a rendőrségnek üzen.

turkey450

Egy másik fotón vigyorogva tart egy kartonlapot, amelyen saját magát körözi. Lynch a szökése óta eltelt hónapokat nem sötét veremben töltötte, szilveszter éjszakáján például személyesen tekintette meg a londoni tűzijátékot, és így számolt be az élményről: „Itt vagyok Westminsterben, nézem a londoni tűzijátékot, miközben sok ezer inkompetens zsernyák vesz körbe.”

Lynch pofátlanságával számos rajongót szerzett magának. Amikor a Facebook két hete megszüntette a profilját, 4000 rajongója volt. Később létrehozott egy másikat Maximus Justice néven, de itt már csak 182 ismerősig jutott. A szökése óta eltelt négy hónap alatt Lynchből kultfigura vált, az eBayen megjelentek a NOT SO LAZIE feliratú pólók, született róla dal country-western stílusban (Refrén: „El tudják kapni? Erre csak az idő adja meg a választ”), de megihlette a hiphopzenészeket is – wiL e Haze dalának tanulsága úgy hangzik, hogy „Ne jelölj be a Facabookon, mert figyelnek, inkább jelölj be a MySpace-en”.

Azt egyelőre nem tudni, hogy végül a facebookos szemtelenkedés okozta-e Lynch vesztét, vagy anélkül is elfogták volna, mindenesetre a rendőrség január 12-én a Londonhoz közeli Kent megyében őrizetbe vette. Szökésének emlékét a Facebookon három csoport és egy neki dedikált oldal őrzi, összesen több mint hatezer  rajongóval.

Elindult az Indamedia média és marketing-kommunikációs kiadványa.

További szakmai tartalmakért kattints és kövess bennünket!

MEGNÉZEM
Ma is tanultam valamit 5

Megint 150 vadonatúj, izgalmas téma ismét meglepő válaszokkal

MEGVESZEM