Judit
2 °C
7 °C

Rendőrkézen a facebookos rabló

2010.01.14. 11:29
A viszkis rablóból annak idején még szinte erőszakkal kellett netes sztárt faragni, a modern, webkettes szökevények azonban már maguk veszik kezükbe sorsukat. Craig 'Lazie' Lynch négy hónapig cukkolta a Facebookon az angol rendőrséget, arcát pólóra nyomták, dalokat írtak róla, és hatezer rajongót szerzett magának, mielőtt elfogták.

„Az élet annyit ér, amennyit kihozol belőle. Élj gyorsan, halj meg fiatalon” – ez volt Craig 'Lazie' Lynch jelmondata a Facebookon, mielőtt két hete törölték profilját a közösségi szájtról. Lynchet, aki majdnem négy hónapon át cukkolta a neten az őt üldöző rendőröket, január 12-én London közelében végül elfogták.

wanted450

A 28 éves Lynch tavaly szeptemberben szökött meg a suffolki Hollesley börtönéből, ahol hétéves büntetését töltötte. Bár fegyveres rablásért ítélték el, a szökés inkább könnyű sétára hasonlított, mivel a börtön D kategóriás, ami Nagy-Britanniában a leglazábbnak számít: a fogva tartottak, ha jól viselkednek, engedély birtokában elhagyhatják az intézményt, dolgozhatnak a környéken, sőt haza is utazhatnak. Lynch azonban engedély nélkül távozott, aztán bevackolta magát egy lakásba, csinált magának egy profilt a Facebookon, és idejének nagy részét a tehetetlen rendőrség heccelésével töltötte.

A zsaruk hülyék

„Ma reggel az a fura érzésem támadt, hogy rám törik az ajtót, de aztán eszembe jutott, hogy a zsaruk olyan hülyék, mint a seggem. Így hát visszaaludtam” – írta egyik helyzetjelentésében. Szökése alatt Lynch jókat főzött és jókat evett, és többször is leírta, mennyivel jobb a steak, mint a börtönbeli kása. A karácsonyi menü  az angol hagyományok szerint pulyka volt, amelyről kép is készült: a Facebookra kitett fotón Lynch bal kezében a sült pulykát tartja, míg jobb kezének középső ujjával a rendőrségnek üzen.

turkey450

Egy másik fotón vigyorogva tart egy kartonlapot, amelyen saját magát körözi. Lynch a szökése óta eltelt hónapokat nem sötét veremben töltötte, szilveszter éjszakáján például személyesen tekintette meg a londoni tűzijátékot, és így számolt be az élményről: „Itt vagyok Westminsterben, nézem a londoni tűzijátékot, miközben sok ezer inkompetens zsernyák vesz körbe.”

Lynch pofátlanságával számos rajongót szerzett magának. Amikor a Facebook két hete megszüntette a profilját, 4000 rajongója volt. Később létrehozott egy másikat Maximus Justice néven, de itt már csak 182 ismerősig jutott. A szökése óta eltelt négy hónap alatt Lynchből kultfigura vált, az eBayen megjelentek a NOT SO LAZIE feliratú pólók, született róla dal country-western stílusban (Refrén: „El tudják kapni? Erre csak az idő adja meg a választ”), de megihlette a hiphopzenészeket is – wiL e Haze dalának tanulsága úgy hangzik, hogy „Ne jelölj be a Facabookon, mert figyelnek, inkább jelölj be a MySpace-en”.

Azt egyelőre nem tudni, hogy végül a facebookos szemtelenkedés okozta-e Lynch vesztét, vagy anélkül is elfogták volna, mindenesetre a rendőrség január 12-én a Londonhoz közeli Kent megyében őrizetbe vette. Szökésének emlékét a Facebookon három csoport és egy neki dedikált oldal őrzi, összesen több mint hatezer  rajongóval.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?