Számolja ki, mennyire nyomorult Ön!

2010.01.25. 12:07
Az Élet olyan, mint az óriás-műlesiklás: vannak nyertesek, és vannak vesztesek. De hogyan határozhatnánk meg egzakt, tudományos eszközökkel, hogy melyik csoportba tartozunk? Erre a célra hoztuk létre a Csodálatos Lúzerkalkulátort, amelynek segítségével így az év hagyományosan legszarabb napján, január 25-én minden kedves olvasónk kiszámíthatja, hogy mekkora lúzer abban a nagy óriásműlesikló-versenyben, amelyet csak úgy nevezünk, hogy Élet. Jó szórakozást!

Köztudomású, hogy az év legkeservesebb napja immár hagyományosan január utolsó teljes hetének hétfőjére, esetünkben 25-ére esik – ezt a tételt már évekkel ezelőtt bebizonyította Dr. Cliff Arnall walesi pszichológus. Arnall képlete, a nevezetes [1/8W+(D-d) 3/8*TQ]/[M*NA] olyan változókkal dolgozik, mint az aktuális hőmérséklet, az adósság, a fizetés összege és a karácsony óta eltelt idő, és érdekes módon az adatok behelyettesítése után mindig az jön ki, hogy az év legrosszabb napja január végén következik el.

Minderről évről évre becsületesen beszámoltunk, de hiányérzetünk egyre nőtt. Mert mi van az egyéni vágyakkal, az ambíciókkal, a személyes sikerrel vagy sikertelenséggel? Nyilvánvaló, hogy Arnall képlete nem ad választ ezekre a jogosan felmerülő kérdésekre. Ezért alkottuk meg a Csodálatos Lúzerkalkulátort, amelynek segítségével mindenki könnyen, gyorsan kiszámíthatja, hogy mennyire lúzer. Vagy hogy mennyire nem az.

keplet450

Ne ijedjenek meg, a Csodálatos Lúzerkalkulátor bonyolultnak tűnik ugyan, de ez csak a látszat. Az egyenlet felső részében (ez az ún. számláló) az első ismeretlen a görög pszí, amely esetünkben a lakóhely területét jelöli négyzetméterben (nem baj, ha nem saját lakás, lehet albérlet vagy kollégiumi szoba is). Ezt elosztjuk a következő borzasztóan komplikált kifejezéssel, ami nem más, mint a lakásban lakók száma, majd az eredményhez hozzáadjuk a v-vel jelölt vagyont, ami az egyszerűség kedvéért a kedves olvasó bankszámláján található összeg. A számláló következő részéből elég, ha annyit értenek, hogy a B a Bandwidth, vagyis a sávszélesség, amellyel éppen interneteznek – ennek a tízes alapú logaritmusát vesszük, majd az egészhez hozzáadjuk az Index Ajándékát (jelölése: Ia, értéke 1.) Köbgyök alá dizájnokokból került.

Eddig a siker, most jön a lúzerség. M-mel jelöltük a testsúlyt, omegával az életkort, ezt a kettőt összeadjuk, majd megszorozzuk az Fh és 2 pí összegével. Az Fh a hiányzó fogak száma, a 2 pí-t pedig részben matematikai, részben ismét csak dizájnszempontok alapján vettük be a képletbe. Ami felül kijött, azt elosztjuk azzal, ami alul kijött, majd az eredményből kivonjuk az Ia-t, vagyis a válságra való tekintettel visszavesszük az Index ajándékát, az egészet megszorozzuk százzal, hogy érthetőbb legyen, és már meg is kapjuk a végeredményt, amit fível jelölünk, de nevezzük egyszerűen csak lúzerindexnek. Minél kisebb a fí értéke (ha 1-nél kisebb, az már elég rossz), annál nagyobb lúzer Ön, és természetesen minél nagyobb (mondjuk 20-nál magasabb), annál több sikert könyvelhet el abban a nagy-nagy óriásműlesikló-versenyben, amelyet úgy nevezünk, hogy Élet.

A szélsőségek

Egy 80 éves bácsi, aki ötödmagával él egy 30 négyzetméteres lakásban, 120 kiló, egy foga sincs, viszont 1 Mbiten internetezik (!), 0,08-as értéket produkál a lúzerindexen. Vele szemben egy 21 éves, 70 kilós, hiánytalan fogsorú fiatalember, aki 500 négyzetméteres villában él egyedül, 100 MBites sávszélen netezik, és egymilliárdja van a bankban, 787 pontot ér el. Számításaink szerint a bérből és fizetésből élő átlagpolgárok 4 és 20 pont között mozognak.
 • Ψ Lakásának alapterülete? (négyzetméterben)*
 • n Hányan laknak a lakásban?*
 • B Milyen sávszélességen internetezik? (Mbit/s-ban)*
 • v Mennyi pénz van a bankszámláján? (millió forint)
 • M Hány kiló Ön? (kilogrammban)*
 • Ω Hány éves Ön? (évben)*
 • Fh Hány foga hiányzik?
 • Ia = 1 Az Index ajándéka
 • Φ = ??? Az Ön rossznap-indexe

A csillaggal jelölt mezők értéke nem lehet nulla! • Hírek
 • Hírek