Sámuel, Hajna
21 °C
32 °C

Indul a Leonar3Do gyártása

2010.01.28. 10:16 Módosítva: 2010-01-28 10:16:43
Borsos áron dobják piacra Rátai Dániel találmányát, a háromdimenziós rajzolást segítő Leonar3Do eszközt, írta a Világgazdaság.

Hetek kérdése, és elkészül az első bedobozolt Leonar3Do, azaz végre a boltokba kerülhet a Rátai Dániel találmánya, amivel itthon és a Szilícium -völgyben is innovációs díjat nyert. Az öt évvel ezelőtt még harmicezer forintnyi hardverből összerakott kísérleti eszköz kiforrott változata drágább lett.

Azt, hogy Leót mennyiből gyártják és mennyiért adják tovább, a feltaláló nem kívánta elárulni, csak annyit mondott, számításaik szerint a legtöbb piacon 750 euróért, azaz 200-210 ezer forintért lehet majd megvásárolni.

 A Világgazdaság csütörtöki száma azt írta, hogy a találmányra épülő családi vállalkozás megtalálta a termék hazai gyártóját, a Dunavarsányban működő Caro Kft.-t. A termék piacra lépését Rátai Dániel szerint már világszerte várják a disztribútorok. Elsőként három piacon tesztelik az eszköz fogadtatását: Izraelben, Brazíliában és Japánban.

A találmány használatával komplett interaktív háromdimenziós konfigurációvá alakítható át a pc. Segítségével a monitor előtti térben 3D-ben lehet például rajzolni, gyurmázni. A rendszer lényege, hogy a monitoron elhelyezett szenzorok érzékelik a 3D-s szemüveg, valamint a madár formára emlékeztető 3D-s egér helyzetét, és így mindig a felhasználó fejpozíciójának megfelelő, valós benyomást keltő kép keletkezik.