Júlia, Rita
EUR 384,12 Ft
USD 364,25 Ft
13 °C
25 °C

Magyart díjaztak a Szilícium-völgyben

2008.09.10. 12:25
Rátai Dániel találmánya, a Leonar3Do San Joséban elnyerte a 2008 Tech Awards Laureate címet – közölte az MTI-vel Rátai cége, a 3D for All Kft.

Mint korábban az Index is megírta, a Leonar3Do az első olyan eszköz, amely a közönséges személyi számítógépek háromdimenziós konfigurációvá való átalakítását teszi lehetővé, ráadásul olcsón. Rátai Dániel találmányában rengeteg lehetőség rejlik, például az oktatásban is alkalmazható lenne mint háromdimenziós iskolatábla, tankönyv és jegyzetfüzet. A San José-i díjátadón oktatási kategóriában 58 ország 329 jelöltje közül választották a legjobbak közé.

A feltaláló

Évente 25 projekt részesül a Tech Awards kitüntetésben, elismerve azokat a technológiai eredményeket, amelyek az emberiség javát és a világ fejlődését szolgálják. A díjat a kaliforniai Tech Museum of Innovation és az Applied Materials Inc. adja 2000 óta, öt kategóriában 5-5 benevezettnek. A 3D for All Kft.-t és a többi győztest idén 68 ország sok száz jelöltje közül választották ki. Magyar találmány vagy felfedezés eddig nem kapott még Tech Awardszot.

A Leonar3Do korábban is nyert már díjakat, és a feltaláló egy a lapunknak korábban adott interjúban elmondta, hogy a szélesebb tömegeknek szánja a Leonar3Do-t. Elképzelésében Bojár Gábor, a Graphisoft egyik alapítója is látott fantáziát.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Hírek