Lukács
9 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Világelső a Samsung

MTI/Index
2010.01.29. 15:45
Sokáig csak a japán cégek kistestvéreként tekintettek a dél-koreai elektronikai gyártókra, de most már a Samsung a világ vezető technológiai cége.

Eladások tekintetében a Samsung a világ vezető elektronikai cége. A dél-koreai vállalat pénteken bejelentette, hogy 117,8 milliárd dolláros forgalommal zárta az elmúlt évet, míg a korábbi első helyezett Hewlett-Packard csupán 114,6 milliárdot kaszált. A Samsung valószínűleg jövőre is megtartja pozícióját, mert 127 milliárd dolláros bevételt vár, míg a HP csak 120 milliárdot. (Sony-t 2002-ben nyomta le a Samsung.)

A Samsung a világ legnagyobb tévégyártója, a tavalyi negyedik negyedévben 11 millió lapképernyős tévét adott el, és elsőként lépve át a 10 millió darabos küszöböt. Emellett a világ második legnagyobb mobilgyártója is, eladásai 16 százalékkal 69 millióra emelkedtek a negyedik negyedévben az előző évihez képest. 2009-ben 227 millió mobilt adott el.

A Samsung jelentős előrelépést tett tavaly a globális gazdasági válság idején: az lcd-tévék és mobiltelefonok globális piacának ötödét vívta ki magának a két évvel ezelőtti 15 százalék körüli szintről. A mobil üzletágban az idén kétszámjegyű nyereségkulcsot akar elérni, de legalábbis tartani kívánja a tavalyi 10 százalékos szintet.

Tavaly 77 százalékkal nőtt a Samsung részvényárfolyama, jóval felülmúlta az 50 százalékos koreai piaci átlagot. A negyedik negyedévben viszont elmaradt az árfolyamok átlagos emelkedési üteme mögött az erősödő won exportbevételre gyakorolt hátrányos hatása miatt.