Világelső a Samsung

MTI/Index
2010.01.29. 15:45
Sokáig csak a japán cégek kistestvéreként tekintettek a dél-koreai elektronikai gyártókra, de most már a Samsung a világ vezető technológiai cége.

Eladások tekintetében a Samsung a világ vezető elektronikai cége. A dél-koreai vállalat pénteken bejelentette, hogy 117,8 milliárd dolláros forgalommal zárta az elmúlt évet, míg a korábbi első helyezett Hewlett-Packard csupán 114,6 milliárdot kaszált. A Samsung valószínűleg jövőre is megtartja pozícióját, mert 127 milliárd dolláros bevételt vár, míg a HP csak 120 milliárdot. (Sony-t 2002-ben nyomta le a Samsung.)

A Samsung a világ legnagyobb tévégyártója, a tavalyi negyedik negyedévben 11 millió lapképernyős tévét adott el, és elsőként lépve át a 10 millió darabos küszöböt. Emellett a világ második legnagyobb mobilgyártója is, eladásai 16 százalékkal 69 millióra emelkedtek a negyedik negyedévben az előző évihez képest. 2009-ben 227 millió mobilt adott el.

A Samsung jelentős előrelépést tett tavaly a globális gazdasági válság idején: az lcd-tévék és mobiltelefonok globális piacának ötödét vívta ki magának a két évvel ezelőtti 15 százalék körüli szintről. A mobil üzletágban az idén kétszámjegyű nyereségkulcsot akar elérni, de legalábbis tartani kívánja a tavalyi 10 százalékos szintet.

Tavaly 77 százalékkal nőtt a Samsung részvényárfolyama, jóval felülmúlta az 50 százalékos koreai piaci átlagot. A negyedik negyedévben viszont elmaradt az árfolyamok átlagos emelkedési üteme mögött az erősödő won exportbevételre gyakorolt hátrányos hatása miatt.  • Tippek
  • Árfolyam