Leó, Szaniszló
4 °C
17 °C

Bingre válthat a Yahoo

2010.02.19. 15:41 Módosítva: 2010.02.19. 15:42
Csökkenhet a Google részesedése a webes hirdetések piacán, mert a szabályozók engedélyezték a Microsoft és a Yahoo összefogását. Az elemzők azonban nem túl optimisták.

Az európai és az amerikai szabályozó hatóságok is engedélyezték, hogy a Microsoft megvegye a Yahoo keresőüzletágát. Az Európai Bizottság szerint a megállapodás nem akadályozná a versenyt a webes kereső piacán. Csütörtökön az amerikai igazságügyi tárca is közölte, hogy támogatja a két cég szövetségét.

A Microsoft legfőbb célja, hogy növelje a részesedését a webkeresők piacán, amit most teljesen a Google ural. A Yahoo-val való szövetkezés szándékát még tavaly júliusban jelentették be. Arról van szó, hogy a Yahoo weboldala ezentúl a Microsoft Bing keresőmotorját használja, és a két cég osztozik a bevételen.

A bizottság azzal magyarázta döntését, hogy a Microsoft és a Yahoo piaci részesedése még együtt sem éri el a tíz százalékot, míg a Google magasan vezet 90 százalékkal. A megállapodás várhatóan növeli a versenyt.

Steve Ballmer, a Microsoft vezérigazgatója mérföldkőnek nevezte a szabályozók engedélyét, a Yahoo-t irányító Carol Bartz is áttörésnek nevezte a szövetség létrejöttét. Az iparági elemzők azonban messze nem ilyen optimisták: a Bing ugyan kiváló webkereső, de alig használja valaki.