Gedeon, Johanna
2 °C
17 °C
Index - In English In English Eng

Végre egy okostelefon csajoknak

2010.05.19. 18:28
A legkisebb és legvékonyabb érintőkijelzős mobil – ezzel hirdetik az LG szerda délután bemutatott telefonját. Ha nem is a legkisebb, de kétségtelenül az egyik legdizájnosabb, ami a kezünkbe akadt az elmúlt időben. A telefon a felsőbb kategóriába tartozik, próbál kimaradni a ma oly divatos platformpárharcból, de minden megvan benne, ami egy online életet élő felhasználónak szükséges. Elsőként teszteltük az LG Minit.

Pici, gyönyörűszép, csajos telefon – ez jutott eszembe, amikor a kezembe fogtam. A jelzőket aztán visszahallottam a kollégáktól is, mindenkinek tetszett az LG Mini szögletes, ugyanakkor mégis finom vonalvezetésű dizájnja.

Minimál

Összesen négy gomb található rajta, a bekapcsoló gomb, a hangerőszabályozó és a fényképezőgéphez használt gomb. És nem is kell több, ennyi pont elég egy érintőkijelzős telefonnak. Főleg úgy, hogy a kijelzője a megfelelő mértékben érzékeny: nem kell különleges technikát alkalmazni ahhoz, hogy scrollozni tudjak, de nem is scrollozok túl a túlérzékenység miatt. Nagyon sok érintőkijelzős mobil itt bukik el, az LG Mini a gyorsteszten kiállta a próbát.

LG Mini 1

Ez az eddig legkisebb érintőkijelzős mobil, amit a kezemben fogtam, ugyanakkor kényelmes nagyságú 3,2 inches kijelzője. A Full Wide VGA kijelző 16:9-es képarányt nyújt, 480x854 pixeles felbontásban.

Mostanában sok szó esik az okostelefonokról, a két legfanatikusabb tábornak még konferenciát is szerveztek nemrégiben. Ugye ezek azok a mobilok, melyek már nem is telefonálásra valók, hanem netezésre, facebookozásra, twitterezésre és játékra. Az LG Miniben zárt operációs rendszer van, előre telepített alkalmazásokkal. Alapból fel van telepítve a Facebook- és a Twitter-kliens, ezt a bemutatón azzal magyarázták, hogy egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek, akik pedig okostelefont vesznek, azok között nagyobb arányban használnak közösségi szájtokat.

A kezdőképernyő tetszés szerint alakítható, oda tesszük az alkalmazások ikonjait, ahová szeretnénk, de ezt már el is várjuk egy ilyen telefontól.

Szinkronizálás

Nézzük, mit tud az Air Sync, ha már ezt emelték ki a leginkább a szerdai bemutató alatt. Rácsatlakoztatjuk a mobilt a gépre, egyből felismeri és megkérdezi, mit szándékozunk tenni. Egyelőre csak ismerkedni, válaszoljuk, majd regisztrálunk az Air Sync nevű szolgáltatásra és letöltjük a szükséges alkalmazásokat – az egész folyamat eltart egy jó fél óráig. Már itt akad egy furcsa korlátozás, amit elsőre nem is hittem el. Csak Internet Explorerrel lehet használni a leglátványosabb szolgáltatást, mellyel egy kattintással megoszthatok bármit a mobillal. Próbáltam Chrome-on és Firefoxon – ezt a kettőt használom ugyanis –, de nem ment.

LG Mini 4

Először is beléptem a Twitterre és a Facebookra. Mindkét alkalmazás a szokásosat tudja, se nem többet, se nem kevesebbet a hasonló többi platformra írt társaiktól, így erre nem is vesztegetünk sok szót.

Beállítottam még a levelezést és a naptárat is. A mobilon lévő naptárat a Google naptárammal szinkronizáltam össze, néhány kattintással. A szinkronizálás természetesen mindkét irányba működik, vagyis ha a telefonomon írok be új eseményt, az megjelenik a Google Calendarban is. A következő lépés háttérkép letöltése volt (a videón látni, mennyire egyszerű). A mentés után csak szinkronizálni kellett a telefonnal és máris ott volt az e heti időjárásnak megfelelő őszies kép a mobilon.

Néhány ikont még kicseréltem, a Blogger.com-ra például nincs szükségem, hiszen a Blog.hu-t használom és feltettem még mellé a Memo nevű alkalmazást, amivel rövid jegyzeteket és emlékeztetőket tudok írni magamnak és már készen is állt a telefon arra, hogy használjam. Nagyjából egy órát töltöttem el, míg olyan lett, amilyennek szerettem volna. Ide tartozik még az On Screen Phone nevű program, melyet bekapcsolva megjelenik a telefon kijelzője a laptopon. Vagyis a gépről irányíthatjuk, ráhúzhatunk zenéket, képeket, videókat.

Multimédia

Mint említettem, a kijelzője 480x854 pixel, remek képminőséggel – videóhoz, képnézegetéshez is. Bár eléggé felhős volt az ég a héten, a szerda reggeli rövid napsütésben becsillogott a kijelzője, forgatni kellett, hogy megfelelően élvezzem a netezést. Egyszerű telefonhívásoknál ez nem jelent gondot, de például filmnézésnél már szinte élvezhetetlenné teszi.

LG Mini 2

Nem okoz problémát a multitask (több alkalmazás egyszerre futtatása – vagyis nem kell kilépni a levelezésből, ha el szeretnék küldeni egy twitet). A videomegosztók többségét HTML5 segítségével nézhetjük, de a Flash sem okoz gondot. Néha azért akadozott a lejátszás, és nem a netkapcsolat miatt.

Térjünk vissza egy kicsit a levelezésre. A POP3 és az IMAP4 protokolt is támogatja, legfeljebb 2,2 MB-os csatolmányt lehet küldeni és fogadni, meg lehet nyitni preview-ba az MS Office és a PDF fájlokat is. A ZIP és a RAR fájlokat nem szereti, de ezeket el lehet menteni a telefon memóriájába.

Beépített Phantom nevű böngészője megfelel a feladatnak, lehet vele böngészni. Duplaklikkre nagyít az oldalon, telefont elfektetve pedig a böngésző is oldalra fordul. A multitouch itt is működik, vagyis két ujjal tudunk zoomolni az oldalba, hogy el tudjuk olvasni a cikkeket.

Fotó és videó

A kamerája öt megapixeles, 2560x1920 pixeles képeket lehet vele készíteni, a fényképeket lehet geotagelni, és állítólag van benne mosolydetektor és arcfelismerő is, de ezt inkább hagyjuk. Amúgy egészen jó képeket tudunk készíteni, arra mindenképpen jó, hogy megosszuk barátainkkal a közösségi oldalakon. Videót készíteni is lehet vele (15fps). Itt említeném meg a képnézegetőt, gyorsan végig lehet pörgetni a képeket, mintha egy albumot lapozgatnánk gyorsan. A képre kattintva működik a multitouch funkció, vagyis két ujjal lehet nagyítani és kicsinyíteni a képet a legapróbb részletekig – fájdalmasan lassan.

LG Mini 6

A videólejátszója támogatja az DivX/Xvid videókat, ki is próbáltunk néhányat, ment gond nélkül. Feliratokat azonban nem támogatja, de egy ekkora kijelzőn kinek van kedve egy milliméteres betűket kibogarászni.

A telefon beépített hangszóróiról inkább ne beszéljünk, nem ütik meg még azt a minőséget sem, hogy említeni legyen érdemes őket. Fülhallgatóval sokat javítunk a helyzeten.

Néhány technikai adat a végére, hogy teljes legyen a kép. Netezéshez használhatunk wifit, 7,2 Mbps HSDPA-t. Van benne Bluetooth, FM-rádió. Tölteni és géphez csatlakoztatni microUSB-n lehet. Belső memóriája 100 MB-os, de ez bővíthető microSD-vel egészen 32 GB-ig. Ez utóbbinál szerencsére követték a mostanában elterjedt gyakorlatot, hogy nem kell szétszedni a mobilt, hogy beletegyük a kártyát, elég csak elhúzni a telefon oldalán egy minirekeszt és beletenni a microSD-t.

A környezettudatosság jegyében pedig csipogással figyelmeztet, hogy feltöltött és leszek szíves lekapcsolni a töltőről.