Kornélia
1 °C
14 °C

Óriásokkal küzdenek a webes videógyárak

2010.06.04. 11:55
A weben és mobilon lejátszott videók igénylik a legnagyobb adatforgalmat az interneten, de még mindig a hagyományos tévék uralják a mozgóképes tartalomgyártást. A Kreatív által szervezett tv-mobil-web konferencián e három platform összetett kapcsolatrendszerét mutatták be az előadók.

A tévék előnyös helyzete részben abból fakad, hogy a frekvencia szűkössége miatt - különösen az éppen búcsúztatott analóg rendszeren - kevés csatorna fér el egymás mellett. A nézők nem nagyon tudnak elkalandozni, a kevés csatornának nagy nyereséget termelnek, amiből kifizethetők a minőségi tartalomgyártáshoz szükséges eszközök, szakemberek. Ezzel szemben az internetezők sok száz portált olvashatnak, és aki belevág a webes videók gyártásába, az csak alulról építkezhet. Vagyis először kell minőségi videókat gyártania, amelyek odacsalogatják a nézőket, és később lesz pénze komolyabb technikára.

Vannak kivételek, mint a juj.hu webes bulvártévé, amely nem igényel komolyabb technikát. A riporter egy olcsó kézikamerával odamegy a sztárhoz, beszélget vele, és máris kész a videó. Csakhogy a konferencián elhangzottak szerint ők is a tévécsatornáknak köszönhetik a létezésüket: a juj.hu interjúiban megjelenő emberek a tévében váltak országszerte ismert sztárrá.

Stabil nézettség

A látogatottsági adatok is alátámasztják a tévétársaságok uralmát. Bár az Index, az Origo, vagy a Story Online egy-egy videója nagyon sok látogatót vonz, ezt a nézettséget a portálok nem tudják stabilan fenntartani. Ács Tamás, a Gemius kutatócég munkatársa arra mutatott rá, hogy amíg a Barátok köztet a tévében naponta másfélmillió ember nézi meg, ehhez még hozzá lehet adni 30-40 ezer nézőt, akik a neten követik a szappanoperát. A hirdetők pedig az állandó nézettséget kedvelik, amivel könnyen tudnak tervezni, hangzott el a konferencián.

Ebben a versenyben a tévétársaságok előnyét növeli, hogy a már legyártott videóikat csak fel kell másolni a webre, és máris elérik az online közönséget, tette hozzá Varga Károly a Webaudit munkatársa. Például a TV2 nyerte el a Bajnokok Ligája közvetítési jogát, és a weben is csak ők terjeszthették a videókat. A sportoldalaknak nem volt más választásuk, a TV2 videóit kellett beilleszteniük a cikkeikbe, amivel a tévécsatorna bevételeit és ismertségét növelték. A Daróczy Dávid temetésén készült videó a TV2 portálján csak 80 ezer látogatót hozott, de más portálokra beágyazva ezen kívül 300 ezren látták. Ez már megközelítették a hírek tévés nézettségét.

A magyar cégeknek emellett még a globális szereplőkkel is meg kell küzdeniük. A YouTube több százmillió felhasználója nagyságrenddel több szórakoztató tartalmat állít elő, mint amire a magyar netezők valaha képesek lesznek, és az amerikai cég ügyesen kirúgta a sámlit az MTV alól. Már rég a YouTube a videoklipek királya. A statisztikák emiatt úgy alakulnak, hogy a YouTube a magyar netezők 60 százalékát eléri, és az emberek havonta 4 órát töltenek a portálon, ezzel szemben a legerősebb magyar videomegosztók, az IndaVideo és a Videa csupán 22-25 százalékot érnek el, és havonta ötven percre kötik le a látogatók figyelmét.

Egyelőre az is nehezíti a webes cégek helyzetét, hogy nehezen tudnak megjelenni a tévé kijelzőjén, noha ott lenne a helyük. Az emberek a kanapén heverve szeretnek filmeket és videókat nézni, és akkor szeretik megnézni a tartalmakat, amikor azokat először közvetítik - mondta Nagy Andrea, a TV2 marketingigazgatója.

Mamutcégek markában

A Magyar Telekomhoz hasonló méretű cégek vannak igazán jó helyzetben, mert a tartalomipar összes elemével rendelkeznek. Övék a webbel, tévével és mobillal kapcsolatot teremtő hálózat, övék a piacvezető közösségi portál (iWiw) és az Origo portál. Hámori Barbara elmondta, hogy látták az online videotartalmak korlátait, ezért indítottak tévécsatornákat.

 A 2030 című valóságshow projektjük három képernyőn jelenik meg, és sikerült vele a három kijelző között kapcsolatot kiépíteni. Egy hónap alatt negyedmillió látogatót szereztek a weben, az Origón negyvenezer ember nézte meg a promóciós videót, és a tévéműsor kétszer több nézőt vonzott a LifeNetwork csatorna átlagánál.

Küldik a megoldást

A webes cégek jobb helyzetbe kerülnek azokkal az eszközökkel, amelyek összekötik a webet és a tévét. A Google tévékészülékbe épített Android operációs rendszerrel vinné be a YouTube videóit a nappaliba, a magyar Homesys médialejátszó kliense pedig bármilyen webes tartalmat, videót és szöveget is meg tud jeleníteni a képernyőn. Akár az Indavideó is megjelenhet kapcsolódó tartalomként az RTL tudósítása mellett. Ezek a technológiát lehetőséget adnak arra, hogy a számítógépet alapszinten használó embereket is elérjék a webes tartalomgyártók.

Szabó Ákos az Adaptive Mediától a párhuzamos médiahasználat terjedéséről beszélt. Tévézés közben egyre többen használnak más eszközöket is, mobilon vagy laptopon csevegnek, lájkolnak, ami szintén kapcsolatot teremt két vagy akár három platform között. Tudni kell, hogy melyik eszköz mire való, és ennek megfelelően kell megjeleníteni rajtuk a tartalmakat, vetette fel Tinnyei István a Sanoma mobilos csapatától. Elég ránézni a tévére, a tartalmak megjelenítésében mindig verhetetlen lesz, de az ott látottak megbeszélésére mindig is alkalmasabb lesz a web és a mobil -  mindig kéznél vannak, és tartozik hozzájuk billentyűzet.