Alfréd
-3 °C
3 °C

Itt a BlackBerry tablet

2010.09.28. 13:32
Az első profi tablet – így jellemezte a RIM vezérigazgatója, amikor bemutatta a PlayBookot. A hét inches tabletben BlackBerry Tablet operációs rendszer lesz, kamera, wifi és 1Ghz-es kétmagos processzor. Jövőre kerül a boltokba.

Hét inches, érintőkijelzős tabletet jelentett be a BlackBerry gyártója a Research in Motion vezérigazgatója, Mike Lazaridis. A cég DevCon konferenciájának a végén – miután féltucatnyi fontos bejelentést tett – előhúzta a PlayBook névre hallgató tabletet.

Ez az első profi tablet, korlátozás nélkül lehet vele böngészni – jellemezte a készüléket Lazaridis arra utalva, hogy még a Flash tartalmakat is lejátssza. A PlayBookot össze lehet kapcsolni a BlackBerryvel, le is tudja játszani az ott lévő összes tartalmat. A tabletben egyelőre nincs SIM-kártya, de tervezik, hogy a következő verziókban már lesz 3G és 4G is. Ennek időpontját persze nem árulták el.

A PlayBook kijelzője hétinches lesz, ez kisebb, mint az iPad 9,7 inches kijelzője, a mostanában bemutatott tabletek közül a Samsung Galaxy Tabnak van ekkora kijelzője. A PalyBook képernyőjének a felbontása 1024x600 lesz és persze multitouchos (több ujjal egyszerre érintve lehet irányítani). A BlackBerry Tablet operációs rendszer fut benne, mely képes multitaskingra (vagyis egynél több alkalmazás párhuzamos futtatására), 1 GHz-es dual-core processzorral és 1 GB RAM-mal van felszerelve.

blackberry tablet00

Két kamera is van benne, egy 3 és egy 5 megapixeles, 1080p-s hd-videó készítésére is alkalmas. A tablet amúgy le tud játszani 1080p hd-videókat, és felismeri a H.264, MPEG, DivX, WMV formátumokat, valamint van rajta HDMI-kimenet is. Természetesen nem hiányozhat belőle a wifi (802.11 a/b/g/n) és a Bluetooth.

A tervek szerint 2011 elején érkezik az amerikai piacra, a világ többi részén, így Európában is csak a jövő év második felétől vásárolható majd meg. Az áráról még semmi hír nincs.