Salamon
-1 °C
13 °C

Az űrbe megy a Pirate Bay?

2010.10.22. 09:29 Módosítva: 2010.10.22. 12:41
Évek óta keres új, biztonságos otthont a szervereinek a világ legnagyobb torrentoldala, a Pirate Bay. Már fél Európa internetszolgáltatóinál megfordultak, többek között egy hollandiai atombunkerben, sőt, volt egy olyan terv is, hogy a svéd kalózpárt egyszerűen bevinné a gépeket a svéd parlamentbe – de megnyugtató megoldás eddig nem született.

Három éven át szerveződött az a projekt, hogy a kalózok megvásárolják Sealandet, a világ legkisebb országát, amit egy elhagyott világháborús északi-tengeri haditámaszponton kiáltott ki 1967-ben egy brit kalózrádiós.

Ez a terv sem jött össze, így most egy még vadabb ötlettel álltak elő a kalózok: vesznek egy saját műholdat, és Föld körüli pályára állítják a szervereiket. Bár a kalózok közössége már többször megmutatta, hogy képes a közös ügy finanszírozására meglepően sok pénzt összeadni, a kicsit sci-fi szagú tervnek más, gyakorlati problémái vannak, például az, hogy egy műholdon levő szervert elég körülményes karbantartani, bővíteni, vagy kicserélni benne egy esetleg elromlott alkatrészt.

Ráadásul csak a fizikai lefoglalás ellen védené a Pirate Bayt az űrbe költözés, a földi internetszolgáltatójukat megfenyegetve a nagy médiacégek még mindig elvághatják a központi szervert a látogatóktól.