Gyöngyi
5 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mobilba bújtak az idegenvezetők

2010.12.07. 09:31
Kedden huszonöt magyar fejlesztés látható a TechShow 2.0 nevű rendezvényen, ahol tavaly 3d tévét és világklasszis ajánlórendszert láttunk. Az egyik idei kiállító előre elárulta nekünk, hogy mivel szerzett másfél millió eurós befektetést a nemzetközi terjeszkedéshez.

A Pocket Guide név ismerős lehet, a cég márciusban megnyert egy induló vállalkozásoknak kiírt versenyt. Rétai Martin cégvezető elmondta, hogy a győzelem után több befektetővel is tárgyaltak, majd végül a Finexttel kötöttek szerződést október 20-án. A másfél millió eurót kaptak, és 3 év alatt 0,5-1 millió felhasználót akarnak szerezni. Az szoftver előre meghatározott útvonalakon hangos idegenvezetéssel vezeti végig a városon a turistákat.

Érdekes helyek

Három évvel ezelőtt, egy velencei kiránduláson született az ötlet, hogy lenne igény hordozható idegenvezetőkre. Rétai Martin a barátnőjével bolyongott a sikátorokban, és bár megtalálta a Dózse-palotát, a navigációs kütyü a semmit sem tudott a gótikus remekműről. Hazaérve ismerősökkel kidolgozták a terveket, elkészítettek néhány útmutatót, és legyártattak egy célhardvert. Arra épült az ötlet, hogy a szállodák bérbe adhatják a kütyüket a vendégeiknek. Nem vált be. A recepciósok valószínűleg jobb üzletet kötöttek az idegenvezető cimboráikkal.

Innen a továbblépést az Apple biztosította. Rögtön elkezdtek mobilra fejleszteni, amikor Steve Jobs beengedte a navigációs szoftvereket az App Store-ba, ahol az iPhone-ra lehet szoftvereket venni. Így a Pocket Guide már közvetlenül eljutott a felhasználókhoz, és most havonta hatezren töltik le a szoftvert. A következő lépés a nokiás és az androidos változat lesz, amivel nő a potenciális ügyfelek köre.

Milyenfüggő szolgáltatás?

Most mindenki a helyfüggő szolgáltatásokról beszél, de a felhasználók egy része nem is érti a kifejezést. Tulajdonképpen arról van szó, hogy egyre több cég szeretné kihasználni az okostelefonokban lévő műholdas navigációt. Ilyen például a FourSquare, amellyel helyekre - boltokba, kocsmákba, múzeumokba - lehet lejelentkezni, és néhány szolgáltató már kedvezményt is ad a gyakori vendégeknek. Ez jó lehetőség a helyi felhasználóknak, de kevésbé előnyös, amikor külföldön vagyunk, vetette fel Rétai Martin. Nem valószínű, hogy egy hétvége alatt összejön tíz bejelentkezés ugyanabban a kávézóban.

A Pocket Guide csapata abból indult ki, hogy átalakulnak az utazási szokások, és a diszkont légitársaságoknak köszönhetően sokan 1-2 napra is átugranak egy másik városba. A turista pedig csak egyetlen kérdésre tudja biztosan a választ: Mennyi ideje van a városnézésre? Éppen ezért mindegyik városban tízféle túrát lehet választani, különböző hosszúságúakat. Az alkalmazás attól helyfüggő, hogy a gps segítségével beméri a felhasználó helyzetét, és mindig az adott helyhez tartozó információkat meséli el. A környékbeli éttermeket is megtalálja a felhasználó, és a későbbiekben egy pontgyűjtő rendszerrel akarják rávenni az embereket, hogy írjanak értékeléseket is a helyekről.

Most a következő turistaszezonra készülnek a fejlesztők, márciusra tizenegy új várost akarnak lefedni, és új funkciókat is kitaláltak. Például lesz beépített úti napló, amellyel megoszthatóvá válnak a túrák, az értékelések és az útvonalon készült fényképek is. Rétai Martin elmondta, olyan platformot akarnak létrehozni, amelyre más profi idegenvezetők is készíthetnek minőségi tartalmakat. Ők a szerkesztésben tudnak segíteni, mert van tapasztalatuk arról, hogy miként kell megtervezni a mobilos túrákat.

Csak egy kérdés maradt a végére, és Rétai Martin abban bízik, hogy igen lesz rá a válasz: Vajon az emberek hajlandóak elfogadni a virtuális idegenvezetőket?