Géza
6 °C
9 °C
Index - In English In English Eng

Milyen az ideális netbook?

Netbookokkal készültek az ünnepi szezonra a gyártók, a karácsonyi slágerek között is ott vannak a kis gépek. A trendek nem változnak, sokan első laptop helyett netbookot vesznek olcsósága miatt. A másik tendencia, hogy egyre népszerűbbek a színes, dizájnos gépek. A választék hatalmas, könnyű elveszni a rengetegben. De egy dizájner alkotta géppel, egy jobban sikerült színnel, egy erősebb belsővel ki lehet tűnni a tömegből.

Négy netbookot néztünk meg közelebbről. Különböző szemszögből közelítettük meg a problémát. Egyikünk még soha nem használt netbookot, neki az volt a fontos, hogy nagyon könnyű legyen, sokáig bírja az akkumulátora és elférjen egy kisebb hátizsákban az El Camino-úton. Másik tesztelőnk azt nézte, hogy a két éve vett netbookját érdemes-e már lecserélnie, fejlődtek-e annyit a netbookok az elmúlt két évben. Harmadik tesztelőnk pedig egy dizájnos netbookot választott és egyet a már-már nem netbook kategóriába tartozó felső kategóriás gépekből.

Egy dizájner netbook

A HP Mini 210 Vivienne Tam is a magasabb árkategóriához tartozik, 140-150 ezer forint körüli áron juthatunk hozzá. A Vivienne Tam a A HP Mini 210 Vivienne Tam Edition a New York-i divathéten debütált idén tavasszal, kifejezetten nőknek készült.

A 1,22 kg súlyú, alig 3 centiméter vékony mini notebook könnyen belefér bármelyik női táskába. A pillangódíszítés nem csak a külsőre, hanem a belsőre is jellemző, a Windows 7-es verziójában a témák között megjelenik a Butterfly Lovers is (a dizájnt a klasszikus kínai romantikus mese, a szabadságról és szerelemről szóló "Butterfly Lovers" ihlette) három különböző háttérrel, animált menükkel, ikonokkal. Ami szép ugyan, de egy netbooknál a legfontosabb, hogy minél csupaszabb legyen a rendszer, hogy minél gyorsabb legyen még a viszonylag kis teljesítményű processzorokon is, egy animált menü túl sokat kivehet a gépből.

Akkumulátora 5-6 órát bírja a papír szerint, nekünk csak 3-3,5 órát sikerült egy huzamban használnunk, igaz teljes fényerővel, wifi használata mellett. A billentyűzete nagyon kényelmes, a billentyűk megfelelő nagyságúak. A touchpad nem válik el élesen a gép több részétől, ez zavaró lehet.

A netbookban Intel Atom processzor van (1,66 GHz), 2GB memória és 320 GB-os merevlemez. Kijelzője 10,1 inches WSVGA LED, 1024x600-as a felbontása. Nagyon könnyű, alig 1,2 kilogramm a súlya. Egy egyszerű, átlagos, de dizájnos netbookról van tehát szó.

A felsőbb kategória

Az Asus Eee PC 1215N már a netbookok legfelsőbb kategóriájába tartozik. Nagyobb és nehezebb is 10,1 inches társainál. Háza műanyag, de masszívnak tűnik – nem hasonlítható össze persze a travel notebookokkal, félnék leejteni magasabbról, de mindennapos használatra megfelelő. Billentyűzete kellemesen használható, elég nagyok a gombok, még egy nagyobb férfikéznek is. Touchpadja elég nagy, probléma azonban, hogy nem különül el élesen a ház többi részétől, a gombokat pedig túl erősen kell nyomni, ez nem kényelmes hosszú használat közben.

Ennek már erősebb a processzora, mint az előző netbook-generációnak, 1,8 GHz-es Intel Atom D525. Kijelzője már a jobbak között van, 12 colos és 1366x768 pixeles felbontású, szép képet ad, színei élénkek. Három usb-csatlakozója van (ebből kettő 3.0-s), kettő a jobb-, egy a baloldalon (ezzel kikapcsolt állapotban is tölthetünk mp3-lejátszót, mobiltelefont), a bal oldalon emellett van egy hdmi-, egy D-Sub kimenet és egy kártyaolvasó - klasszikus elrendezés. A hdmi-kimenet nem csak dísznek van ott, a netbook processzora már simán viszi az 1080p-s hd-filmeket, külső monitorra vagy tévére kötve élvezhető a film. Merevlemeze 250 GB-os, ezen sok minden elfér, de SSD-vel, vagy nagyobb merevlemezzel is megvásárolható.

Kijelzőjét nem lehet hátradönteni teljesen, legfeljebb 75 fokos szögben, ez néha kényelmetlen. Hosszabb használatnál sem melegszik és nagyon csendes. Játékokat nem próbáltam rajta, mert szerintem egy netbook elsősorban nem erre való, de tesztekben azt olvastam, hogy egészen jó játékélményt nyújt a 1215N – persze nem a legújabb játékokról van szó. Hatcellás akkumulátora 5-6 óráig bírta, átlagos felhasználás – netezés (bekapcsolt wifi), cikkírás, csetelés, YouTube-használat - mellett, nem teljes fényerőn. Az ára 140 ezer forint körül van.

Könnyebb, mint egy Lonely Planet útikönyv

Az Aspire One D255 tesztelésénél három fontos szempontunk volt. 1: Legyen kicsi és könnyű, hogy töltővel együtt is elférhessen egy 23 literes hátizsákban a következő El Camino-úthoz. 2: Kibírjon az aksija egy Pest-Szolnok távolságot, és ne kelljen akkor se újraindítani, ha pár órára elbóbiskolunk, miközben az ágyban fekve darálunk le egy teljes évadot a kedvenc sorozatunkból. 3: Ne kerüljön 100 ezer forintnál többe.

A D255 mindhárom kritériumot prímán teljesítette. A súlya csak 1,27 kiló, szépen elfér a túrazoknik, a Lost-papucs és a hálózsák között, és még annyi helyet sem foglal, mint a Lonely Planet Spanyolország útikönyve. A 25 x 18 cm-es kezelőfelületen a touchpad egybefolyik ugyan a gép többi részével, de az egérmozgatás könnyű, és meglepően kényelmes a gépelés is, mivel a D255 billentyűzete 93%-os méretű egy hagyományos notebookéhoz képest. Az akku 6 órát is lazán kibír, még folyamatos facebookozás, videónézegetés, cikkírás, képregénylapozgatás és sorozatletöltés közben is. Utóbbi kettőhöz 150 gigányi hely áll rendelkezésre.

A D255 nagy előnye még, hogy minimális zümmögéssel működik, így még akkor sem ébredünk fel a csúcsra járatott ventilátor zajára, ha az éjjeliszekrényen felejtjük bekapcsolva. Az 1024 x 600 pixel felbontásban abszolút élvezhetőek voltak a királyi tévéből felvett Mesemondó-epizódok, és a kijelző pont akkora, hogy az Indavideók és az online tévéadások is pont betöltik a képernyőt. A filmeket, fotókat és egyéb doksikat három usb-csatlakozón és egy Multi-in-1 kártyaolvasón másolhatjuk át, ekkora képaránynál egyedül a képregényolvasás volt nehézkes.

Ideje váltani?

Általában azért veszünk új gépet, mert a régi már túl lassú. Az Acer Aspire One 533 pont azzal a céllal került a kezeink közé, hogy eldöntsük, érdemes-e újra váltani egy alig 2 éves netbookról. Egy Asus S101 volt az összehasonlítási alap.

A hivatalos mérések azt mutatják, hogy az öreg Asus fölött igencsak eljárt az idő. A Passmark tesztjén az új Acer gép Atom N550 processzora majdnem kétszer jobban szerepelt, mint a régi Atom N270. Az Acer gépe simán lejátssza a 720p felbontású videókat, és ezekből sok elfér a 250 gigabájtos merevlemezen. Viszont hülyeség a 10 hüvelykes kijelzőn 720p filmeket nézni, mert úgysem kapunk moziélményt. A DivX is megteszi, és azt még a régi gép is akadás nélkül lejátssza.

Arra is kíváncsi voltam, hogy a gépek bekapcsolás után mennyi idő alatt jutnak el abba az állapotba, hogy elkezdhessek böngészni. Elvégre netbookról van szó, nem hordozható médialejátszóról. Az új Acer 17 másodperccel volt lassabb az Asusnál, és kikapcsolásnál ugyanekkora volt a különbség.

A rendszerindítás lassúságáról nem a hardver tehet, hanem a szoftver. Az új gépen egy Windows 7 Starter fut, amit az Acer telepakolt egy rakás programmal. Induláskor meg kell várni, hogy betöltődjön a vírusirtó, a videokonferencia-menedzser és a fájltitkosító, mert ezek nélkül nem élet az élet. Van a gépen játékmenedzser, amellyel B-kategóriás játékok ingyenes demóit tölthetjük le, ez is teljesen fölöslegesen, hiszen a netbook is jól futtatja a Flash-játékokat. A gépre feltelepített Norton Online Backup is csak 30 napig tárolja ingyen a  biztonsági mentésünket, utána meg kell venni a teljes verziót.

Mitől gyors az Asus? Ez ismét nem a gyártónak köszönhető, hanem annak, hogy lecseréltem a gyári XP-t egy Ubuntu Linuxra. Olyan extrák vannak benne, amelyek miatt netbookra ideális rendszer. Felismeri a legújabb 3G-modemeket, gyorsan felcsatlakozik az mobilnetre, és minden extra szoftver online megszerezhető. Ráadásul ingyen ad az Ubuntu 2 GB online tárhelyet, ahová automatikusan elmenthetjük a fontos fájlokat.

Azoknak érdemes új gépre váltaniuk, akik 2-3 évvel ezelőtt nem is netbookot akartak, hanem egy hordozható médialejátszót, amely mellesleg számítógépként is használható. Akik viszont még mindig csak netezni akarnak a netbookkal, azok jobban járnak, ha valami másra költik el a pénzüket.