János, Pál
19 °C
34 °C
Index - In English In English Eng

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Facebookra fel, Facebookról le

2010.12.23. 16:47

Idén novemberben megtörtént az áttörés, a Facebook hazánkban is piacvezető közösségi portállá vált. Mások is rákapaszkodtak a világszerte sikeressé vált Facebookra, és ma már természetes, hogy a mobilokról feltölthetünk fotókat. Főleg pixeles és elmosódott fotókat. A fényképezőgépek még mindig sokkal jobb fotókat készítenek, mint a mobilok, és már ezek is tudnak rögtön a Facebookra tölteni. Már a húszezer forintos alsókategóriás fényképezőkben is megtalálható a beépített Facebook-megosztás, de ezek a kütyük nem közvetlenül csatlakoznak az internetre, hanem a számítógép segítségével töltik fel a kiválasztott fotókat.

eyefi

Valamivel egyszerűbben használható feltöltőeszköz az apró Eye-Fi memóriakártya, amelyben a 4 vagy 8 GB-os tárterület mellett wifiadapter van. A tizenhat gyártó több száz kamerájával kompatibilis SD-kártya néhány lépésben beállítható a számítógépen, és ezután a fényképezőbe dugva közvetlenül az internetre tölti fel a képeket. Feltéve, hogy van a közelben wifi hotspot. Húszféle portálra lehet képeket tölteni, köztük van a Facebook, Flickr és Picasa, a Kodak Gallery és a MobileMe is. Az Eye-Fi legnagyobb előnye, hogy profi tükörreflexes kamerákkal is használható, tehát egészen biztosan nem kell lemondani a minőségről a mobilitás javára.

A képek megnézéséhez sincs szükség számítógépre, hiszen wifis vagy vezetékes netkapcsolattal ellátott tévék, médialejátszók és képkeretek is kezelnek egy-egy online szolgáltatást. A wifis tévékkel még nem vagyunk tökéletesen elégedettek, mert a webes tartalmat kezelő rendszerük kicsit lomha.

Egy perc alatt megérkezett a képkeretre a képkeretről készült kép. Mobilról küldve.
Egy perc alatt megérkezett a képkeretre a képkeretről készült kép. Mobilról küldve.

Képkerettel viszont még nem volt problémánk. Az általunk kipróbált Kodak Pulse két perc alatt beállítható, gyorsan leszedi a kiválasztott képeket a Facebookról, és emailben is fogad képeket (kb. egy perc alatt megérkezik). Héthüvelykes érintőkijelzővel szerelt változata 25 ezer forint. A drágább, 50-60 forintos modelleknél már érdemes megfontolni, hogy képkeretet veszünk-e, vagy kicsit több pénzért egy egyszerűbb táblagépet, amely nemcsak tartalmakat fogad, hanem webböngészésre, emailezésre és programok futtatására is alkalmas.