Facebookra fel, Facebookról le

2010.12.23. 16:47

Idén novemberben megtörtént az áttörés, a Facebook hazánkban is piacvezető közösségi portállá vált. Mások is rákapaszkodtak a világszerte sikeressé vált Facebookra, és ma már természetes, hogy a mobilokról feltölthetünk fotókat. Főleg pixeles és elmosódott fotókat. A fényképezőgépek még mindig sokkal jobb fotókat készítenek, mint a mobilok, és már ezek is tudnak rögtön a Facebookra tölteni. Már a húszezer forintos alsókategóriás fényképezőkben is megtalálható a beépített Facebook-megosztás, de ezek a kütyük nem közvetlenül csatlakoznak az internetre, hanem a számítógép segítségével töltik fel a kiválasztott fotókat.

eyefi

Valamivel egyszerűbben használható feltöltőeszköz az apró Eye-Fi memóriakártya, amelyben a 4 vagy 8 GB-os tárterület mellett wifiadapter van. A tizenhat gyártó több száz kamerájával kompatibilis SD-kártya néhány lépésben beállítható a számítógépen, és ezután a fényképezőbe dugva közvetlenül az internetre tölti fel a képeket. Feltéve, hogy van a közelben wifi hotspot. Húszféle portálra lehet képeket tölteni, köztük van a Facebook, Flickr és Picasa, a Kodak Gallery és a MobileMe is. Az Eye-Fi legnagyobb előnye, hogy profi tükörreflexes kamerákkal is használható, tehát egészen biztosan nem kell lemondani a minőségről a mobilitás javára.

A képek megnézéséhez sincs szükség számítógépre, hiszen wifis vagy vezetékes netkapcsolattal ellátott tévék, médialejátszók és képkeretek is kezelnek egy-egy online szolgáltatást. A wifis tévékkel még nem vagyunk tökéletesen elégedettek, mert a webes tartalmat kezelő rendszerük kicsit lomha.

Egy perc alatt megérkezett a képkeretre a képkeretről készült kép. Mobilról küldve.
Egy perc alatt megérkezett a képkeretre a képkeretről készült kép. Mobilról küldve.

Képkerettel viszont még nem volt problémánk. Az általunk kipróbált Kodak Pulse két perc alatt beállítható, gyorsan leszedi a kiválasztott képeket a Facebookról, és emailben is fogad képeket (kb. egy perc alatt megérkezik). Héthüvelykes érintőkijelzővel szerelt változata 25 ezer forint. A drágább, 50-60 forintos modelleknél már érdemes megfontolni, hogy képkeretet veszünk-e, vagy kicsit több pénzért egy egyszerűbb táblagépet, amely nemcsak tartalmakat fogad, hanem webböngészésre, emailezésre és programok futtatására is alkalmas.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Bankszámla