Simon, Szimonetta
7 °C
17 °C
Index - In English In English Eng

Webre ment a vincseszter

2011.04.12. 17:51
A világ legegyszerűbb dolga a fájlmásolás. Főleg amikor otthon maradt az adatkábel. Amikor a bluetooth nem akar párosodni. A Windows nem ismeri fel a pendrájvot. A Windows felismeri, átmásolja, de nem akarja lecsatolni. A weben még a másolás alapművelete is egyszerűbben és okosabban van megoldva, és ha ügyesek vagyunk, kisujjunkat sem kell mozdítani a fájlok mozgatásához. Összeállítás a webes tárhelyekről.

Előfordul, hogy nincs nálunk egy fontos fájl. Ha ügyesen elmentettük egy pendrájvra, amit a kredencen felejtettünk, akkor így jártunk. Esetleg hazakulloghatunk érte. Ha viszont van egy rendes online tárhelyünk, és minden aktuális projektünket eleve oda mentjük el, akkor nagy esélyünk van rá, hogy meg tudjuk szerezni a hiányzó doksikat.

Kattintson ide a táblázat megjelenítéséhez!
  Box.net Dropbox SugarSync Syncplicity Live Mesh Ubuntu One Mobile Me
Ingyen tárhely 5 GB 2 GB 5 GB 2 GB 5 GB 2 GB  
Legkisebb bővítés mérete, ára (éves díj) 25 GB / $100 50 GB / $100 30 GB / $50 50 GB / $180 - 20 GB / $30 20 GB / $100
Ingyen extra tárhely - plusz 250 MB csatlakozó barátokért
(max 8 GB)
plusz 250 MB csatlakozó barátokért
(+250 jár nekik is)
plusz 1 GB csatlakozó barátokért
(max 5 GB)
- - -
Legnagyobb fájlméret 25 MB - - - - - webes feltöltésnél 1 GB
Támogatott mobilok Android, Blackberry, iPhone, iPad, mobilböngészők Android, Blackberry, iPhone, iPad, mobilböngészők Android, Blackberry, iPhone, iPad, Windows Mobile, Symbian, mobilböngészők   mobilböngészők Android, mobilböngészők iPhone, iPad
Szinkronizáció a fájlok offline használatához Windows, Mac Windows, Mac, Linux Windows, Mac Windows, Mac Windows, Mac Ubuntu Linux, Windows (béta) Mac, Windows
Fájlok publikálása link, weboldalba épülő doboz, időkorlátos fájlmegosztás link a nyilvános mappában lévő fájlokra link, képek küldése Facebookra, webes album,     fájl linkkel, mappa emailben megosztott mappákban
Titkosított átvitel SSL SSL, AES-256 titkosított tárolás SSL, AES-128 titkosított tárolás 128 bit SSL, AES 128 bit SSL, AES SSL SSL
Extrák fájl feltöltése emailben, online szövegszerkesztő, közvetlen elérés a Documents to Go mobilos szövegszerkesztőből automatikus biztonsági mentés, fájl változásának követése fájl feltöltése emailben, jelszavas megosztás, távoli fájlok szerkesztése (automatizált le- és feltöltés), bármelyik gépen lévő mappa szinkronizálható, fájlok verziókövetése összeköthető a Google Dokumentumokkal Internet Explorer könyvjelzőit, Microsoft Office stílusait, szótárait és aláírásait is szinkronizálja, számítógép távoli elérése, irányítása Tomboy jegyzetek és névjegyek szinkronizálása biztonsági mentés, névjegy és naptár szinkronizálás, elveszett telefon megkeresése

A webes tárhelyszolgáltatások két legfontosabb jellemzője ellentmond egymásnak. Sokak félelme, hogy a nyilvános interneten, egy ismeretlen helyen lévő szerverre töltjük fel a fájljainkat. Nem jó, ha az adatokhoz idegenek is hozzáférnek. Szerencsére a szerverek csak biztonságos kapcsolaton kommunikálnak és általában titkosítják is az adatokat. Ugyanakkor az is fontos, hogy az adatainkat bárkivel meg tudjuk osztani. Linkekkel és blogba építhető dobozokkal egy-egy fájlt vagy egész mappákkal is nyilvánossá tehetünk.

Kaphatunk látványos Flash-alapú kezelőfelületet, katonai szintű titkosítást, és nagyon sok pénzért még több gigabájtot, ha nem férünk el az ingyenes tárterületen. Egy biztos: a fájl fájdalommentesen a helyére kerül. Persze, ha megszakad az internetelérés, akkor megint csak megszívtuk, de ha internet nincs, akkor semmi nincs, jobb elmenni kávézni vagy sörözni.

Ebben a cikkben ingyenes online tárhelyek fő különbségeit mutatjuk be, mellőzve a vállalati felhasználóknak szánt ajánlatokat, mert azokhoz egészen más extrák járnak, és sokkal magasabbak az árak is.

Box.net

Ingyenes verziója 5 GB tárhelyet ad, de olyan kellemetlen korlátozások vannak, mint a 25 MB-os maximális fájlméret, ami egy rövid videóval vagy egy hosszabb hangfájllal simán túlléphető. A feltöltési sebesség növeléséhez is előfizetés szükséges. A Box.net-nél látszik a legjobban, hogy nem az otthoni felhasználókra hajtanak, hanem a vállalati ügyfelekre. Már a legolcsóbb fizetős csomagban is online faxszal és ügyfélkapcsolat-kezelő rendszerrel lehet összekötni a tárhelyet.

Az alapcsomag webes interfésze nagyon gyors és jól kezelhető. Olyan sok funkció elérhető, hogy alig hiányzik a szoftveres kliens. Na jó, az automatikus szinkronizálásról és az offline fájlhasználatról nehéz lemondani, de sajnos ez is csak a fizető ügyfeleknek jár. Böngészőben megtekinthetők a fájlok, csak a kiterjesztés nélküli txt fájl fogott ki a rendszeren. Még azt is megadhatjuk a Box.net-en, hogy egy fájl mikor törlődjön. A fájlok csoportosan is feltölthetők egy beépülő java programmal, emailben is küldhetők. Van a portálon egy egyszerű online szövegszerkesztő, és a mobilokon futó Documents to Go közvetlenül a tárhelyre is tud doksikat menteni.

Sugarsync

Itt is 5 GB tárhelyet kapunk, és ha sikerül meggyőzni egy barátunkat, hogy regisztráljon a portálon, akkor 250 MB extra tárhelyhez jutunk. Ez a tárhely sokkal inkább az otthoni felhasználókat veszi célba, a képekből például nagyon egyszerűen készíthetünk webes albumot, és a Facebookra is feltölthetjük a mappák tartalmát.

Legfőbb előnye a Box.net-tel szemben, hogy jár hozzá a fájlszinkronizáló szoftver. Windowshoz és Machez írtak ilyen programot, amivel teljesen automatikusan a helyükre kerülnek a fájlok, és mindenhol elérhetők. A windowsos változatnak szép, átlátható kezelőfelülete van, az egész nagyon hasonlít a Windows saját fájlkezelőjére. Nagyon érthető a megosztások kezelése, hogy a fájlok honnan hová lesznek átmásolva.

A Sugarsync támogatja a legtöbb mobil platformot, még a Symbianra és Windows Mobile-ra is gondoltak, tehát a fájlok valóban mindig velünk lehetnek. A menet közben létrehozott fájlokat - mondjuk képeket - emailben is feltölthetünk, a megosztott mappáktól jelszó segítségével tarthatjuk távol az idegeneket. Távoli gépen tárolt fájljaink megnyithatók, a Sugarsync automatizálja a fájl le- és feltöltését. A gépünkről bármelyik mappát szinkronizálhatjuk.

Syncplicity

Fapados a többihez képest, de ha barátaink is csatlakoznak, akkor fejenként 1 GB-tal növelik a tárhelyünket. Így 5 GB-ig juthatunk, amit mástól akkor is megkapunk, ha magányosan élünk egy sötét lyukban, egyetlen netes barát nélkül. Webes kezelőfelülete Flash-alapú és érezhetően lassabb a riválisoknál. Nincsenek komoly extrái.

Dropbox

Nagyon egyszerűen működik: feltelepítünk egy-egy programot a számítógépeinkre, az okostelefonunkra, és a Dropbox mappában lévő fájlok mindenhol elérhetőek. Bár a szolgáltatást kritizálják amiatt, hogy nem oszthatjuk meg bármelyik mappánkat, szerintem ez előny - nehezebb véletlenül megosztani fájlokat. Nagyon gyorsan szinkronizálja a fájlokat, és ha egy megosztott dokumentumot szerkesztünk, akkor mindegyik gép letölti a legfrissebb változatot. A Dropboxnak a legerősebb a titkosítása, a kliens Windowson és Linuxon is kiválóan működik.

Rendszerek, gazdák

Nem lehet kihagyni az összehasonlításból az operációs rendszerekhez tartozó tárhelyeket. Az Apple, a Microsoft, sőt az Ubuntu is ad tárterületet az ügyfeleinek, és persze egyik cég sem hazudtolja meg önmagát. És egyikük sem ér a webes cégek nyomába.

Mindhárom szolgáltatás a hozzá tartozó operációs rendszerre van kihegyezve. Az Apple ingyen semmit nem ad, de az iPhone-hoz kitalált MobileMe csomaghoz sok extra jár. Az ingyenes Live Mesh legfőbb előnye a Microsoft Office beállításainak szinkronizálása, az Ubuntu pedig nagyon a nyílt rendszerekre koncentrál, a One az okostelefonok közül az androidosokat támogatja.

Megrögzött netezőknek kötelező

A dokumentumok kevés helyet foglalnak, több ezer elfér belőlük az ingyenes online tárhelyeken. Akinek van már internetelérése a mobilján és minden számítógépén, nincs oka arra, hogy ne használjon ilyet. a választásnál csak azt kell jól megfontolni, hogy amikor betelik az ingyenes tárterület, akkor érdemes-e fizetni a bővítésért, és ha igen, milyen extrák lehetnek fontosak.