Judit
2 °C
7 °C

Anyacsavarrral és villáskulccsal ünnepel a Google

2011.05.01. 10:34

Május elsejével kapcsolatos a Google nyitóoldalán található úgynevezett Doodle. A kereső felirata mögötti képen ugyanis egyebek mellett villáskulcs, anyacsavar, traktor és gyárak láthatóak a magyar, német, olasz, bolgár orosz és ukrán változatban. A többi európai országban viszont az első Világkiállításra emlékeznek, amelyet 1851-ben, vagyis 160 évvel ezelőtt rendeztek a londoni Hyde Park Kristálypalotájában.

A tervezők különleges, részben mozgó logót készítettek erre az alkalomra: az egér segítségével nagyítót lehet végighúzni a képen, amellyel jobban szemügyre vehetők a kiállítás egyes részletei - így például egy csobogó szökőkút vagy egy óra körbe forgó fogaskerekei. A kiállítás ötlete egyébként annak idején Albert hercegtől, Viktória királynő férjétől származott, és a gyártott termékek első nemzetközi seregszemléje volt 1851-ben.

A spanyol és a portugál Google az édesanyákat ünnepli, a nyitóoldalaikon a Google szóban az "l" betűt lila szirmú virág helyettesíti ezen a napon. Az egyetlen kivétel Lengyelország, ahol a nyitóoldalon nem speciális, hanem a megszokott Google-logó található most.

A Google-ra jellemző, hogy neves dátumokhoz egyedi, sokszor mozgó logókat készít. Idén megemlékezett már többek között Charles Chaplin születésének 122. évfordulójáról és a világhírű, magyar származású szabadulóművész, Harry Houdini születésének 137. évfordulójáról. Március 15-én a magyar forradalom és szabadságharc 163. évfordulója előtt tisztelgett a Google magyar verziója, a kereső nyitóoldalán akkor a Nemzeti Múzeum képe volt a doodle-ben.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?