16:00, December 02.
Ghána 0
Uruguay 0
al-Dzsanúb Stadion H csoport
16:00, December 02.
Koreai Köztársaság 0
Portugália 0
Education City Stadion H csoport
20:00, December 02.
Szerbia 0
Svájc 0
974 Stadion G csoport
20:00, December 02.
Kamerun 0
Brazília 0

Átadták az új szegedi szuperszámítógépet

2011.05.09. 13:46
Múlt péntek óta hivatalosan is működik az új magyar szuperszámítógépes rendszer harmadik egysége a Szegedi Tudományegyetemen.

2011. május 6-án a Nemzeti Információs Infrastruktúra Fejlesztési Intézet (az NIIF Intézet) és a Szegedi Tudományegyetem átadta a hazai legnagyobb szuperszámítógépes rendszer harmadik elemét. Budapest mellett három egyetemi város, Debrecen, Pécs és Szeged kutatási lehetőségei bővülnek a projektnek köszönhetően.

Ahogy arról a debreceni, illetve a pécsi rendszer átadásakor is beszámolt az ITcafé, az új infrastruktúra négy szuperszámítógépből áll, amelyek földrajzilag elosztott módon, az ország különböző városaiban működnek (Budapest, Debrecen, Pécs, Szeged). A szuperszámítógépeket az NIIF Intézet dedikált optikai hibrid hálózata kapcsolja össze egy hatalmas erőforrássá.

Noha a számítógépek teljesítménye külön-külön is eléri az eddig Magyarországon üzembe helyezett bármely más számítógép teljesítményét, az összesített kapacitásuk meghaladja a 48 teraflops értéket, ami a jelenlegi világranglistán a 165. helyet jelenti.

A számítási kapacitás a régebbi rendszer 70-szeresére, a tárolási kapacitás csaknem 100-szorosára növekedett. Nagy Miklós, az NIIF Intézet igazgatója az átadás alkalmából elmondta, hogy a 3 éves tervező munka eredményeként megvalósult országos szuperszámítógépes rendszer alapvető feltétele a négy szuperszámítógépet többszörös, 10 gigabites lambda összeköttetésekkel összekapcsoló hibrid hálózat.

Különösen hatékony és energiatakarékos

A szegedi gép Magyarország legnagyobb teljesítményű, fat-node cluster architektúrájú és egyben a legkedvezőbb energiagazdálkodási jellemzőkkel is bíró szuperszámítógépe.

Az NIIF szuperszámítógép-projektnek meghatározó kritériuma volt az energiahatékonyság kiemelt kezelése. A szegedi konfiguráció a maga 350 Gflops/kW energiahatékonysági mutatójával vezeti a négy gépből álló hazai szuperszámítógép-rendszer zöld listáját. A gép a kedvező fogyasztását részben az energiatakarékos processzoroknak, valamint a HP Blade technológiájának köszönheti. – a rendszert a HP gyártotta és az Albacomp Zrt. szállította.

A Szegeden üzembe helyezett gép CP4000BL blade-ekre épül, melyekben AMD Opteron 6174 típusú, 12 magos Magny Cours processzorok találhatók, a számítási csomópontokban lévő magok száma összesen 2112. A belső kommunikációt a nagy teljesítményű, redundáns, mesh-topológiájú Infiniband hálózat biztosítja. A gépben 5,6 terabájt memória található, és tartozik hozzá egy negyed petabájt méretű HP StorageWorks X9320 háttértár alrendszer és high-end vizualizációs alrendszer is.

A gép számítási teljesítménye meghaladja a 14 teraflops értéket, és különösen jó energiahatékonysági mutatókkal rendelkezik. E szuperszámítógép különlegessége, hogy nagyon hatékonyan futtathatók rajta a vegyes párhuzamos programozási paradigmákat (üzenetküldést és osztott memóriát) alkalmazó algoritmusok is, hiszen olyan clusterről van szó, amelynek minden csomópontja egy igen erős, 48 magos SMP számítógép. Ez az újszerű, egyszerre MPI-t és OpenMP-t is alkalmazó programozási technika különlegesen hatékony alkalmazások készítését teszi lehetővé.

A gépek operációs rendszere Red Hat Linux.  • Hírek
  • Hírek