Így emailezett Bin Laden

2011.05.13. 11:08
Olcsó adathordozókat és közvetítőket használva Oszama Bin Laden úgy tudott emaileket küldeni, hogy nem hagyott nyomot.

Nagyon lassú és körülményes rendszert használt Bin Laden a levelezésre, de annak ellenére, hogy a házban, ahol bujkált, nem volt telefonvonal és internet, tudott emaileket küldeni. Az AP járt utána annak, hogyan sikerült nyom nélkül levelezgetnie a külvilággal.

A terroristavezér rendszere bizalmon és fegyelmen alapult, ennek ellenére az amerikai hadsereg talált elektromos archívumokat a számítógépén. Ebből kiderült, hogy Bin Laden több ezer emailt kapott több száz emailcímről.

A módszer a következő volt: egy futár lemásolta egy adathordozóra az üzenetet, majd egy másik helyen elküldte a levelet. Visszafelé is hasonlóan működött a rendszer, a kapott maileket egyszerűen bemásolták a számítógépre, ahol Bin Laden offline tudta elolvasni az üzeneteket.

A rendszer elég lassú volt, de még a veterán titkosügynökök is elképedtek azon, milyen sokáig tudott a terrorista emailezni. Az amerikaiak nagyjából száz adathordozót találtak, miután lelőtték Bin Ladent, valószínűleg ezeken továbbították az üzeneteket közte és szövetségesei között.

Az al-Kaida tagjai gyakran megváltoztatták az emailcímüket, így nem tudni, hogy Bin Laden halála után, mennyi aktív még az említett több száz címből. Arról nem beszéltek az amerikai hatóságok, hogy a terroristák kommunikáltak-e személyekkel az Egyesült Államokon belül, de annyi bizonyos, hogy amerikai ingyenes levelezőrendszereket is használtak a kommunikációhoz.

A lefoglalt adatok segítenek megtalálni más fontos al-Kaida tagokat is, valamint arra is késztethetik a terroristákat, hogy megváltoztassák módszereiket.  • Tippek
  • Hírek