Henrik, Roland, Örkény
13 °C
26 °C
Index - In English In English Eng

Máris perlik a Google új fizetési rendszerét

2011.05.27. 15:50
Csütörtökön elindult az okostelefonokba települő Google Wallet fizetési rendszer, és máris akadt egy komoly kritikusa. Az eBay azt állítja, hogy volt alkalmazottjai üzleti titkokat vittek magukkal a webes óriáshoz, és ezeket felhasználva építették ki az új rendszert.

Az eBay, pontosabban a cég online fizetési rendszerét működtető PayPal pert indított a Google ellen az új Wallet szolgáltatás miatt, és azzal vádolja a csütörtöki bemutatót levezénylő Osama Bediert és Stephanie Tileniust (akik korábban PayPalnál dolgoztak), hogy volt munkahelyükről lopták el a rendszer kifejlesztéséhez szükséges ismereteket.

A vádirat szerint a korábban kilenc évig a PayPalnál alkalmazásban lévő Bedier idén január végén ment át a Google-hoz, ahol most a platformokért, a mobilos technológiákért és az új vállalkozásokért felelős alelnök. Tilenius 2001-től 2009-ig dolgozott az eBaynél, majd tanácsadóként még 2010 márciusáig maradt. Közben, 2010 februárjában lépett be a Google-hoz, ahol az e-kereskedelemért felelős alelnök posztját kapta meg. Az eBay szerint Bedier lopta el az üzleti titkokat, melyeket aztán megosztott a Google-lal, illetve más kereskedelmi cégekkel is, emellett Tileniust is ő csábította el, és közben más PayPal-alkalmazottakat is át akart vinni új munkahelyére.

Okos és gazdag telefon

A csütörtökön bemutatott, Google Walletnek (Google Pénztárca) elnevezett szolgáltatást a cégek idén nyáron kívánják elindítani, először New Yorkban és San Franciscóban. A Wallet felhasználói okostelefonnal fizethetnek a szerződött üzletekben, vendéglőkben. Az Android operációs rendszer alá telepíthető ingyenes alkalmazás egyelőre a Sprint mobilszolgáltató Samsung Nexus S 4G telefonjain fog működni, kezdetben körülbelül 20 üzletben és vendéglőben.

A cég szerint egyébként a Google Walletet már több mint 124 ezer üzlet tudja elfogadni el az USA-ban, illetve a világ más helyein is 311 ezer helyen alkalmazható – ezek a számok a MasterCard PayPass-kompatibilis terminálokat jelzik, ezek képesek az okostelefonokkal kommunikálni. Ez csak töredéke az összes terminálnak, itt is fejlesztéseket kell még végezni.

A hardveres alapot az úgynevezett kis hatósugarú adatátvitel (Near-Field-Communication – NFC) alkalmazása adja. A Google Wallet össze lesz kapcsolva egy másik új megoldással, a helyi szolgáltatásokat, akciókat kínáló Google Offers-szel. A későbbiekben kiadnak hozzá egy API-t, hogy a partnerek fejlesztői integrálhassák a rendszert – a Google szeretné kiterjeszteni a használatot a közlekedésre (beszállókártyák, jegyek), valamint egyéb azonosítást kérő szolgáltatásokra is.